Lichiorul de cacao are mai mulți antioxidanți decât alte superalimente precum ceaiul verde, pulberea de acai, rodiile sau afinele. Conține o cantitate însemnată de magneziu, un mineral cu peste 300 de funcții vitale în întregul organism. Fiind practic o ciocolată brută cu 100% cacao, lichiorul de cacao se poate folosi ca bază pentru dulciurile raw-vegane, sau se poate rade și presăra ca decor peste acestea. Untul de cacao se obține prin presarea lichiorului de cacao, din care reiese și pudra de cacao. Pe lângă utilitățile gastronomice, untul de cacao are proprietăți emoliente deosebite, lăsând pielea neteda, moale și catifelata, prin conținutul de vitamina E, fitosteroli, polifenoli și acid oleic.Fiind deosebit de aromat, untul de cacao poate fi folosit în orice rețetă unde doriți să predomine gustul intens de ciocolată. Iar dacă mai adăugați și ulei virgin sau lapte de cocos, obțineți un duo perfect pentru un tortuleț raw vegan. De data aceasta, am încercat să facem o combinație între aroma de ciocolată, gustul de cocos și mireasma dulce parfumată, ușor acidulată a vestitelor portocale roșii de Sicilia, care vin cu un rafinament aparte și o culoare de un amestec gălbui-orange îmbinat cu stacojiu închis. Ingrediente crusta:
- 2/3 cană făină de migdale
- 2/3 cană făină de nuci românești
- ½ cană curmale hidratate
- ½ lgț. extract de vanilie
- un vârf de lgț. sare
- 250g caju hidratat
- ½ cană suc proaspat stors de portocale roșii
- 200 g fulgi de cocos bio
- 1 cutie lapte de cocos light (max. 30% grasime)
- 40 g unt de cacao
- 10 g lichior de cacao
- 1/3 cană sirop de agave
- zeama de la ½ lămâie medie
- 2 lgț. extract natural de portocală
- 1 lgț. pulbere de annatto
- ½ lgț. turmeric
- cacao lichior răzuită, fulgi de ardei uscați și felii de portocale roșii
- Mărunțiți toate ingredientele pentru crustă în blender. Transferați într-o formă de tort cu diametrul de 15 cm și uniformizați. Dați la congelat până când preparați crema.
- Într-un blender adăugați nucile de caju, ½ din cantitatea de fulgi de cocos, laptele de cocos, ½ din cantitatea de sirop de agave, zeama de lămâie și mixați până la omogenizare. Turnați jumătate din compoziție peste crustă și nivelați. Dați la congelator pentru 30-45 minute.
- În compoziția rămasă, adăugați sucul de portocale roșii, restul de fulgi de cocos, restul de îndulcitor, untul de cacao topit pe baie de aburi, extractul de portocală, pulberea de annatto și pulberea de turmeric. Turnați compoziția peste primul strat de cremă și lăsați la congelator pentru aprox. 5 ore.
- La servire, se decorează cu bucățele rase de cacao lichior, fulgi de ardei uscați și felii de portocale roșii.
Courtesy of C&S