Ne sunt recomandate cât mai multe crudități, dar supermarketurile sunt pline cu verdețuri și legume care nu au văzut niciodată pământul sau lumina soarelui. Căutăm să ne săturăm din semipreparate sau snack-uri cumpărate la colț de stradă, însă cele mai multe dintre acestea conțin doar calorii goale și o cantitate deloc neglijabilă de chimicale. Câți dintre noi mai ajung să simtă măcar o dată pe zi foamea reală? În secolul XXI starea fiziologică de a mânca a fost înlocuită cu foamea de nutrienți, foamea emoțională sau foamea cauzată de lipsa de hidratare.
Avem nevoie de cât mai multe momente și zile în care să ne hrănim organismul și nu doar să ne alimentăm, să luăm o pauză de recalibrare și să ascultăm vocea ascunsă din interiorul nostru, care ne șoptește să ne iubim și să fim mai cumpătați în cum, ce și cât mâncăm. Momente și zile în care să ne respecăm corpul și să ne hrănim spre bună stare și funcționare, cu alimente cât mai valoroase nutrițional raportat la numarul lor de calorii. Echipa „Crud și Sănătos” crede cu tărie că fiecare dintre noi are puterea de a se alimenta corect chiar dacă timpul liber este aproape inexistent, problemele parcă nu se mai termină iar stresul a devenit omniprezent. Un exemplu de masă nutritivă este descris mai jos. Este vorba despre un smoothie bowl dulce-amărui care vă ia cam zece minute să-l preparați, însă vă dă la schimb 4-5 ore de energie, nutrienți de calitate și o infuzie de sănătate!
Varza kale este o plantă din familia cruciferelor care şi-a câştigat pe bună dreptate renumele de superfood. Conține mai mult calciu decât laptele, mai mult fier decât carnea de vită și peste 45 de tipuri de antioxidanți. Are o aromă dulce şi uşor înţepătoare, cu o savoare astringentă datorită conţinutului mare de fier. Are beneficii uimitoare atât pentru sistemul digestiv, cât și pentru cel cardiovascular. Mai mult decat atât, prezența antioxidanților favorizează detoxifierea ficatului, rinichilor și colonului.
Folosită în urmă cu peste 800 de ani de către calugării budişti drept băutură dedicată meditaţiei, matcha este una dintre primele şi cele mai vechi varietăți de ceai verde din Japonia. Beneficiile frunzelor de matcha le depășesc pe cele ale altor ceaiuri verzi. Astfel, un pahar de matcha este echivalentul a 10 pahare de ceai verde simplu în ceea ce priveşte valoarea nutritivă și conține de 137 de ori mai mulți antioxidanți decât acesta. Folosind metoda de testare cunoscută sub denumirea de ORAC (capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen), experții de la Universitatea Tufts, Massachusetts, au descoperit că matcha deține o rată uimitoare (1573 unități/gram), de aproximativ douăzeci de ori mai mare decât rodiile sau afinele.
Timp de preparare: 5-10min
Ingrediente (1 porție):
Instrucțiuni:
- Mixați toate ingredientele (mai puțin cerealele) în blender până când obțineți un amestec cremos.
- Turnați într-un bol, presărați deasupra cerealele și decorați după bunul plac (noi am folosit boabe de struguri, fistic, chips-uri de cocos și felii de lime)*
- Pentru un plus de energie și îmbunătățirea funcțiilor cognitive, încheiați răsfățul nutritiv cu o tablețică de ciocolată vegană Ombar în care veți descoperi adevăratul gust al boabelor de cacao, în absența emulgatorilor și a zahărului rafinat.
Pont 1 – Dacă nu aveți un blender cu putere mare, blenduiți mai întâi ingredientele lichide, apoi fructele iar la sfârșit adăugați pudrele și semințele. În felul acesta veți obține un smoothie cremos, fără “cocoloașe”.
Pont 2 – Dacă nu sunteți printre fanii iaurturilor vegane, folosiți banane. Acestea pot fi tăiate în bucăți mici și congelate în prealabil în cazul în care vă doriți un smoothie răcoritor.
Pont 3 – Încercați să nu înlocuiți salata romain decât cu spanac baby sau salată iceberg. Gustul acestora nu este pregnant, ci mai degrabă delicat și proaspăt, tinzând să se piardă în combinație cu celelelate ingrediente.
*Florile din imagine sunt doar decorative!