Originară din India, Sri Lanka și Munții Himalaya, planta shatavari, cunoscută și sub numele de “Asparagus racemosus” este considerată a fi cel mai puternic tonic feminin, fiind folosită îndeosebi pentru echilibrarea sistemului endocrin și creșterea fertilității.
Literalmente, shatavari înseamnă “planta cu o sută de rădăcini”, considerându-se că oferă femeilor rezerve nebănuite privind funcția de reproducere, sănatatea și libidoul. În Ayurveda, mai este numită și “Regina plantelor”, spunându-se că ar contribui la menținerea dragostei și a devotamentului. Rădăcinile ei au fost folosite în istorie timp de mii de ani pentru echilibrarea hormonală, făcând-o să fie o plantă de bază în medicina ayurvedică. Pentru a afla mai multe și despre alte beneficii pe care shatavari le poate oferi asupra sănătății, vă invităm să citiți informațiile de mai jos.
1. Sănătatea sistemului reproducător feminin
shatavari hrănește și tonifică organele reproducătoare feminine, calitate cunoscută ca fiind una dintre cele mai importante pe care le poate oferi această plantă.
Shatavari ajută femeile în fiecare etapă a vieții lor, având drept constituenți principali saponine stereodiene, compuși cu abilități antioxidante care ajută la modularea estrogenului. Modularea despre care vorbim este benefică la rândul ei pentru reglarea ciclurilor menstruale, ameliorarea simptomelor de dinaintea sau din timpul menstruației și pentru controlul cantității de sânge pierdut.
Această plantă versatilă poate fi foarte utilă femeilor care au probleme legate de fertilitate din cauza stresului sau a imunității slăbite, fiind un adevarat sprijin privind funcția imunologică. Este de asemenea o plantă adaptogenă, ajutând organismul să facă față stresului fizic și emoțional și de aceea este recomandată cu rezultate foarte bune în infertilitatea indusă de stres.
Ahatavari este și un stimulator al lactației, ajutând la producerea laptelui pentru proaspetele mămici.
Datorită conținutului de mucilagii, protejează membranele colului uterin, ajutând femeile cu o mucozitate cervicală scăzută.
Saponinele conținute în shavatari s-au dovedit a avea un efect de “anti-oxitocină” care ajută la dispariția contracțiilor uterine, protejând împotriva avorturilor.
Shatavari hrănește sistemul de reproducere feminin din interior spre exterior, ameliorând simptomele menopauzei, cum ar fi uscăciunea vaginală, bufeurile sau nesuferitele insomnii. Bogată în fitoestrogeni, planta ajută în mod natural la echilibrarea hormonilor responsabili pentru multe dintre simptomele neplacute care apar odată cu menopauza. Mai mult decât atât,
shatavari stimulează și echilibrează producția de “hormoni ai fericirii”, precum endorfinele, serotonina și dopamina, reducând astfel schimbarile de dispoziție, iritabilitatea și depresia induse de menopauză.
2. Proprietățile afrodisiace
Shatavari acționează ca un afrodisiac neagresiv, prin echilibrarea tuturor funcțiilor sexuale ale femeii. Cercetările arată că
shatavari crește fluxul de sânge în zona genitală a femeilor, mărind sensibilitatea sexuală și crescând lubrifierea vaginală. Are un efect de echilibrare hormonală, fiind util femeilor care suferă de pierderea interesului sexual ca efect secundar al menopauzei.
Studiile arată că această plantă este un excelent afrodisiac și în cazul bărbaților, îndeosebi atunci când este luată în combinație cu Ashwagandha. S-a demonstrat că poate trata impotența, inflamația organelor sexuale și debilitatea sexuală, crescând procesul de spermatogeneză.
3. Sănătatea digestivă
Deși este cunoscută mai ales ca principala plantă ayurvedică regenerantă pentru femei, cercetările au constatat că Shatavari este o plantă excelentă și pentru curățarea intestinului, prin creșterea activității enzimelor digestive de tip lipază (răspunzătoare de digestia grăsimilor) și amilază (răspunzătoare de digestia carbohidraților). În plus, shatavari ajută la golirea gastrică și normalizează motilitatea intestinelor. Tulburarile de motilitate intestinală se descriu prin contracții intestinale anormale, cum ar fi spasmele și paralizia intestinală. Mai concret, planta ajută intestinele care si-au pierdut capacitatea de a-și coordona activitatea musculară. Shatavari poate ajuta, de asemenea, și în tratamentul ulcerului gastric, în cazul apariției simptomelor de hiperaciditate.
4. Suport pentru sistemul imunitar
Studiile arată că Shatavari joacă un rol foarte important în stimularea celulelor imune. Se crede că acest lucru se datorează saponinelor, niste componente care se găsesc într-una din rădăcinele plantei. Saponinele stimulează de asemenea celulele care luptă împotriva infecțiilor.
Conform unui studiu desfășurat în anul 2004, animalele tratate cu extract de rădăcină de shatavari au dat naștere la anticorpi în timpul unei perioade induse de tuse convulsivă, în comparație cu animelele netratate. Mai mult decât atât, animalele tratate cu această plantă s-au recuperat mai rapid și și-au îmbunătățit sănătatea generală.
5. Poate acționa ca un diuretic și poate trata pietrele la rinichi
E bine știut faptul că diureticele ajută organismul să scape de excesul de lichid. Acestea sunt adesea prescrise pentru persoanele care au insuficiență cardiacă congestivă, pentru a elimina excesul de lichid din jurul inimii. Diureticele recomandate în aceste cazuri pot însă provoca reacții adverse grave.
Conform unui studiu efectuat pe șobolani în 2010, s-a constatat că 3200 de miligrame din planta
shatavari au produs activitate diuretică fără a provoca reacții adverse acute.
De sănătatea rinichilor și a sistemului renal depinde și sănătatea celorlalte organe ale corpului. Rinichii sunt responsabili cu filtrarea sângelui și a fluidelor, care apoi irigă și hrănesc întregul organism. Într-un alt studiu din 2005, extractul de rădăcină de shatavari a contribuit la prevenirea formării oxalaților la șobolani. Oxalații sunt compuși găsiți în unele alimente cum ar fi spanacul, sfecla, rubarba, majoritatea seminţelor sau ciocolata. Aceștia favorizează formarea litiazei renale, deoarece oxalatul nu poate fi metabolizat şi trebuie eliminat din organism prin urină. De asemenea, shatavari a crescut concentrația de magneziu în urină. Nivelurile adecvate de magneziu din organism sunt considerate că ajută la prevenirea dezvoltării cristalelor în urină, cristale care formează pietrele la rinichi.
După cum am arătat, dincolo de sănătatea reproducerii,
shatavari are multe alte proprietăți. Această plantă frumoasă, cu tulpini și crengi grațioase, cu frunze subțiri, flori delicate și cu rădăcini sub nivelul solului care au capturat și au ținut respectul medicinei indiene pentru ultimele câteva milenii, este un leac fundamental în Ayurveda și nici un curs naturopat nu este complet fără informații asupra ei.
[gallery columns="2" link="file" ids="3096,3097"]
MOD DE ADMINISTRARE:
Shatavari se găsește sub formă de pudră sau capsule.
“
Crud și sănătos” vă oferă varianta sub formă de pudră, care se administrează începând cu o doză de ½ până la 2 lingurițe pe zi, amestecată cu apa, suc, ceai sau alte alimente.
Planta este considerată a fi sigură pentru utilizare de lungă durată.
Pot apărea efecte secundare atunci când este administrată o doză mai mare decât cea recomandată.
Foarte rar, în cazul administrării dozei recomandate, pot apărea alergii care se manifestă printr-o ușoară amețeală sau mâncărimi ale pielii.
Produsul este un supliment alimentar și nu trebuie să înlocuiască o dietă variată și echilibrată și un stil de viață sănătos. Este recomandată consultarea medicului înainte de a-l integra în dietă.
Bibliografie: