Schisandra – fructul cu proprietăți de susținere a funcției hepatice și a funcției adaptogene
Recunoscută în medicina asiatică de peste 2.000 de ani pentru proprietățile terapeutice extraordinare, Schisandra chinensis este o plantă cățărătoare, asemănatoare cu viţa de vie, care poate ajunge până la o înălțime de 3 până la 6 metri. Are fructele mici şi roşii care cresc în ciorchine și care combină toate cele cinci gusturi (dulce, sărat, acru, amar și iute).În Asia Antică se considera că schisandra înmagazinează energia vitală a elementelor primordiale care stau la baza medicinei tradiționale chineze – lemn, foc, pământ, metal și apă. Tot în tradiția chineză, schisandra este apreciată pentru acțiunea sa tonică asupra tuturor celor 12 meridiane energetice ale corpului uman. Specificul acestei plante este dat de schisandrină și schisandrol, substanțe antioxidante care se regăsesc atât în fructe cât și în frunze, semințe și scoarță. Acești compuși încetinesc procesul de îmbătrânire, regenerează celulele, au efect adaptogen și modulează imunitatea. Schisandra poate fi plantată și la noi în țară, fiind total adaptată la ger, foarte uşor de îngrijit şi rezistentă la boli.
  1. Îmbunătățirea funcțiilor ficatului
Schisandra este folosită în mod tradițional pentru tratarea bolilor hepatice și îmbunătățirea funcțiilor ficatului. Într-un studiu efectuat în 2015 la o Universitate din Japonia, desfășurat pe 45 de pacienți cu funcția hepatică afectată, s-a observat că o combinație dintre extractul de schisandra și extractul de susan negru (sesamină) a dus la creșterea nivelului de glutation. Acesta este considerat cel mai important antioxidant non-enzimatic din organism, participând activ la detoxifierea ficatului și a rinichilor. În medicina alternativă japoneză, pentru tratarea hepatitei C, se folosește cu succes un mix de plante comercializat sub denumirea de TJ-108. Extractul de schisandra pare a fi ingredientul cheie al acestui amestec. În diferite studii efectuate pe animale, oamenii de știință au scos la iveală potențialul schisandrinei (unul dintre compușii activi ai fructului) de a îmbunătăți afecțiunile hepatice induse de consumul de alcool.
  1. Suportul cognitiv
Un studiu desfășurat în cadrul departamentului de farmacologie al Institutului Național al Sănătății din Armenia în colaborare cu departamentul de cercetare Biocare din Suedia, a concluzionat că o doză unică dintr-un preparat ce conținea schisandra, rhodiola și ginseng siberian a dus la îmbunătățirea atenției, cogniției și acurateții mentale într-un lot de 40 de femei aflate în condiții de stres. Un alt studiu desfășurat în 2007 a investigat efectul schisandrinei asupra deficitului de memorie la șoareci. S-a constatat că schisandrina și deoxischisandrina previn bolile degenerative la nivelul creierului, precum Alzheimerul sau scăderea capacității intelectuale la vârstnici.
  1. Sănătatea plămânilor
Suplimentele cu extract de schisandra sunt folosite în mod tradițional pentru tratarea tusei și a astmului. Rezultatele unui studiu pilot randomizat, dublu-orb, placebo-controlat, realizat de către o echipă din care au făcut parte și cercetători de la Universitatea din Munich, Germania, a arătat că produsul numit Chisan, ce conține schisandra, rhodiola și ginseng siberian a redus durata tratamentului cu antibiotice pentru pacienții cu pneumonie și a ajutat la îmbunătățirea calității vieții comparativ cu tratamentul standard.
  1. Performanța fizică
Schisandra poate îmbunătăți performanța fizică la atleți, prin creșterea nivelului de oxid nitric, implicat în eliberarea de hormoni, în special a adrenalinei. Se știe că suplimentarea cu oxid nitric susține pomparea, rezistența și forța în timpul antrenamentelor de fitness și culturism, precum și refacerea rapidă a organismului după antrenamente. Oxidul nitric dilată vasele de sânge și direcționează fluxul sanguin în mușchi, efectul fiind creșterea în volum a acestora. Studiile făcute pe șoareci au demostrat creșterea performanțelor fizice și a anduranței prin adaptarea organismului la stres (efect adaptogen).
  1. Sănătatea inimii
Am precizat mai sus că schisandra ajută la creșterea nivelului de oxid nitric. Acest neurotransmițător este „calea naturală a organismului de a preveni infarctele și bolile de inimă”, spune Louis Ignarro, câștigător al premiului Nobel și cel care a cercetat această substanță. S-a descoperit că inima poate funcţiona mai mult timp fără oxigen, decât fără oxid nitric. Studiile efectuate de oamenii de știință de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității „Case Western Reserve” din Ohio au arătat că oxidul nitric poate stimula efectul benefic al medicamentelor prescrise în mod obișnuit pentru susținerea sănătății cardiace. În schimb, deficitul de oxid nitric ar putea sta la baza declanșării insuficienței cardiace și împiedică efectul benefic al tratamentelor specializate. Sheng-Mai-San, un supliment ce conține extract din fruct de schisandra, este folosit în medicina tradițională chineză pentru tratarea bolilor de inimă. În alte experimente făcute pe șoareci, s-a observat că schisandrina ajută la protejarea țesutului muscular al inimii. Schisandra ar putea reduce corticosteronul la șoareci, unul dintre principalii hormoni eliberați de glanda suprarenală ca răspuns la stres. De asemenea, în doze mici, ar putea ajuta la dobândirea unei stări de calm și la îmbunătățirea somnului. Precauții și posibile efecte secundare Rareori, schisandra poate cauza arsuri stomacale, crampe, indigestie și scăderea apetitului. Nu este recomandată folosirea ei de către cei care suferă de reflux gastroesofagial, epilepsie sau ulcer. De asemenea, nu este recomandată femeilor însărcinate sau care alăptează. Profilul de siguranță al administrării produselor ce conțin schisandra este relativ incert, datorită insuficienței studiilor desfășurate până în momentul de față. Se impune suplimentarea cu schisandra numai la recomandarea consultantului de specialitate, în funcție de starea dumneavoastră de sănătate și de posibila interacțiune cu alte medicamente și suplimente. Deși studiile menționate anterior sunt promițătoare, este nevoie de cercetări mai amănunțite pentru formarea unor concluzii finale, care să certifice faptul că schisandra ajută în tratamentul vreunei boli sau afecțiuni. Bibliografie: https://selfhacked.com/blog/schisandra/ https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/schisandra https://examine.com/supplements/schisandra-chinensis/

Lasă un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de a fi publicate