Sănătatea firului de păr

La fel ca și restul țesuturilor organismului, sănătatea firului de păr este legată de starea generală de sănătate și caracteristicile fizice individuale.


Foliculul pilos – partea invizibilă a firului de păr, este îngropat 4 mm sub scalp și conține firul de păr. Este un tip de “sac”, care se mai numește folicul pilosebaceu și care are rolul de susținere a bulbului de păr.

Foliculul de păr este alcătuit din trei segmente (dinspre suprafață spre profunzime): infundibulul pilar, istmul și segmentul inferior.

Infundibulul pilat reprezintă orificiul de deschidere a foliculului pilos la nivelul suprafeței dermului; este localizat între ostimul folicular și inserția glandei sebacee.

Istmul este localizat între inserția glandei sebacee și inserția mușchiului erector pilar.

Segmentul inferior este porțiunea cea mai distal a foliculului pilos de la inserția mușchiului erector pilar, inclusiv papila dermală foliculară.

Histologic, cea mai complexă porțiune a foliculului pilos este cea inferioară, din care fac parte bulbul folicular epitelial și papila dermală.

Omul prezintă trei tipuri diferite de păr: părul terminal, părul vellus și părul intermediar.

Părul terminal se găsește la nivelul scalpului, sprâncenelor, axilelor, zonei inghinale, precum și în barbă și mustață la bărbați; este alcătuit din fire lungi, groase și pigmentate, având o structură histologică complexă – aderă atât la glandele sebacee, cât și la mușchiul excretor pilar.

Părul vellus este alcătuit din fire delicate, scurte, nepigmentate și fără glande sebacee; aspectul general este acela al unui puf care acoperă restul corpului și are rol termoizolator.

Firele de păr intermediare au structură intermediară, între firele de păr vellus și cele terminale.

Ciclul evolutiv al creșterii firului de păr cuprinde trei stadii: anagen (faza de creștere activă), telogen (faza inactivă) și catagen (faza involutivă). Circa 84 % din firele de păr sunt în faza anagen: variază în funcție de localizare (circa 3 ani pentru scalp, mai redus pentru alte regiuni ale corpului).

Glandele sebacee

Glandele sebacee sunt prezente la nivelul întregului tegument, cu excepția palmelor și plantelor, fiind mai abundente în unele regiuni: față, spate, pielea capului. Uneori pot fi identificate și în interiorul mucoaselor (glande sebacee ectopice). Glandele sebacee sunt alcătuite din unul sau mai mulți lobuli sebaceoși care se deschid într-un duct excretor conectat cu folicul pilos.

Într-o zi se produc aproximativ 20 de grame de sebum. Acesta este compus din trigliceroli, colesterol, proteine, săruri anorganice şi feromoni. Acestea sunt amestecate cu sudoare, sebumul formând apoi o peliculă subțire care protejează pielea.

Sebumul este compus din lipide formate în timpul colapsului celulelor glandei sebacee. Procesul de maturare a celulelor și eliberarea de sebum durează aproximativ o săptămână.

Grăsimea cutanată este foarte importantă, deoarece aceasta servește ca un lubrifiant pentru păr și epidermă. Aceasta protejează pielea de efectele nocive ale apei reci, microorganisme, făcând-o mai moale. Sebumul acoperă firele de păr de pe piele şi de pe cap pentru a le proteja şi a le împiedica să devină uscate şi fragile. Mai mult, el previne evapora¬rea excesivă a apei din piele şi menţine pielea suplă şi fină. Pe lângă acestea, aciditatea datorată prezenţei corpilor graşi ai sebumului inhibă dezvoltarea anumitor bacterii.

Hipersecreția de sebum

Intensitatea secreției de sebum depinde de vârstă. Sebumul este excretat în perioada de pubertate și la femei cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 ani.

Creșterea patologică a secreției de sebum se numește seboree.

Cauza principală a excesului de sebum este hiperactivitatea glandelor sebacee, care produc mai mult sebum decât este normal. La fel ca și în cazul celorlalte afecțiuni cutanate, producția excesivă de sebum este cauzată de un dezechilibru fiziologic, de regulă de ordin hormonal.

Alți factori care pot determina pielea să producă prea mult sebum sunt: dieta necorespunzătoare, umiditatea excesivă, temperaturile ridicate, anumite produse cosmetice, pilulele contraceptive, sarcina.

La nivelul pielii, excesul de sebum este ușor de recunoscut: tenul este în permanență lucios, machiajul rezistă mai puțin timp, porii din zona T (frunte, nas si bărbie) sunt dilatați și există o predispoziție către instalarea punctelor negre și a acneei.

La nivelul scalpului, atunci cand părul se îngrașă în a doua sau a treia zi de la șamponare, poate fi vorba despre seboree. Se poate vorbi și despre hiperseboree, când părul devine uleios încă din prima zi după spălarea parului.

În prima faza, sebumul excesiv face ca părul să fie mai greu și mai dificil de pieptănat. Dacă problema este accentuată, poate să apara mătreață uleioasă, care adera la sebumul de pe scalp și favorizează dezvoltarea bacteriilor și a pruritului (mâncărimilor).

În hiperseboree, este posibil să apară și căderea părului. Daca aveți o predispoziție către această problemă, cantitatea mare de sebum secretată de foliculi poate să contribuie masiv la rărirea podoabei capilare. Întrucât substanța uleioasă stagnează în stratul superficial al scalpului, în loc să fie evacuată în mediul exterior, foliculii de păr ajung să fie obturați, tocmai în regiunea în care celulele de reproducere sunt localizate.

Toxinele și impuritățile care se cumulează la acest nivel împiedică circulatia normală a fluxului sanguin, ceea ce determină rădăcinile să producă fire de păr mai subțiri si mai fragile.

Sfaturi pentru echilibrarea seboreei

  • Evitați produsele antiseboreice care au în compoziție alcool, deoarece acestea dezechilibrează nivelul pH-ului normal al pielii. În schimb, spălați-vă părul cu șampoane organice, care au în compoziție uleiuri esențiale utile în regenerarea firului de păr.
  • Dacă vă spălați părul foarte des, încercați să vă limitați la 2 spălări/ săptămână.
  • Renunțați la obiceiul de a vă plimba mâinile prin păr, întrucât astfel sebumul se extinde mai ușor către celelalte rădăcini ale firelor de păr.
  • Reduceți aportul zilnic de zahăr, sare, cofeină, cereale rafinate și alimente prăjite (evitați folosirea uleiului când gătiți).
  • Hidratați-vă regulat, consumând apă și alimente bogată în apă, și încercați detoxifierea organismului – găsiți mai multe informații aici (link articol detox). Veți observa o îmbunătățire a aspectului pielii și părului.

Căderea părului

Firul de păr este alcătuit dintr-un tip de proteină numit keratină. Fiecare fir de păr are o rădăcină situată sub piele, un folicul din care iese firul de păr și un bulb unde se produce pigmentul de culoare sau melanina. Firul de păr depinde de o hrănire corespunzătoare a foliculului: cu oxigen și nutrienți (proteine, vitamine și minerale). În cazul în care acești nutrienți nu ajung la folicul, rădăcina poate slăbi, se produc dereglări în producerea de sebum, apar probleme precum părul uscat sau mătreața, sau părul poate începe să cadă.

În mod normal, o persoană pierde, în medie, pînă la 50-100 de fire de păr pe zi. Acestea vor fi înlocuite de fire noi, care vor crește din același folicul. În cazul în care pierderea este mai mare de 100 de fire, este posibil să vă confruntați cu o problemă.

Căderea părului este influnțată de: deficitele de vitamine și minerale – fier, cupru, zinc dezechilibrele hormonale, tratamentele intensive de îngrijire a părului, afecțiuni ale scalpului – precum dermatita seboreică.

Superalimente și superieburi recomandate pentru sănătatea părului

Uleiul de cocos

  • Are în compoziție acizi grași care hrănesc părul (acid oleic, acid lauric, acid linoleic), polifenoli, vitamina E, vitamina K și fier – stimulează circulația sângelui la nivelul scalpului.
  • Acesta are proprietăți antibacteriene și antifungice, tratând eficient diverse afecțiuni ale scalpului care afectează creșterea armonioasă a părului.
  • Poate fi utilizat ca mască de păr (simplu sau în amestec cu uleiuri esențiale) sau ca și balsam de păr – ideal pentru vârfurile deshidratate.

He shou wu sau Fo-ti

  • Este extrem de bogat în zinc, numeroase aspecte ale metabolismului celular fiind dependente de prezența zincului. Fo-ti acționează ca un tonic pentru longevitate.
  • Este renumit pentru capacitatea de a restabili nivelul energetic al organismului, tratând mai mult decât foliculii și scalpul.
  • Medicina orientală vede căderea părului în corelație directă cu energia renală redusă și circulația slabă sau toxicitatea.
  • Tonicele pe bază de plante folosesc o abordare holistică și tratează întregul corp. Medicina chineză consideră că, prin consolidarea organelor cu funcții de eliminare a toxinelor - rinichilor și ficatului, precum și prin creșterea circulației la nivelul scalpului prin foliculii de păr sănătoși, fluxul de sânge poate stimula refacerea părului.
  • He shou wu menține culoarea și sănătatea părului sau ajută la redobândirea pigmentului.
  • O perioadă de timp de trei săptămâni până la un an este considerată de fitoterapeuții chinezi ca un interval acceptabil în care se vor putea observa modificările adecvate apărute la nivelul scalpului pentru a restabili desimea naturală a părului, îndepărtează alopecia și reface pigmentul natural al părului.

Wheatgrass

  • Ajută la eliminarea pierderii părului, restabilind culoarea și densitatea; sucul din iarbă de grâu este util în eliminarea mătreții – masați scalpul cu suc și apoi șamponați.
  • Conținutul crescut de cupru menține pigmentul natural al firelor de păr și asigură transportul normal al fierului în organism.

Aloe vera

  • La fel ca în cazul pielii, aloe vera protejează părul de soare și scalpul de razele UV.
  • Îl apără, de asemenea, împotriva altor factori dăunători, cum ar fi uscătorul de păr și placa, ploaia, grăsimea și uscăciunea și îl face mai strălucitor și mai mătăsos.
  • Dacă spălați părul cu aloe vera, acesta îndepărtează mătreața, iar pentru a o elimina în totalitate, pieptănați părul. Repetați procedura de câteva ori pentru rezultate foarte bune.

Neem

  • Folosit pentru îmbunătățirea sănătății părului, fiind eficient împotriva păduchilor.
  • Previne și combate infecțiile scalpului, stimulează creșterea părului, acționează împotriva radicalilor liberi, conferă rezistență părului subțire și reface părul deteriorat, conferind strălucire.
  • Uleiul de neem este foarte puternic, de aceea se recomandă diluarea, înainte de a fi aplicat pe scalp și pe păr, pentru a evita posibilele reacții alergice. Se poate dilua cu alte uleiuri de transport, precum uleiul de cocos, de migdale sau de măsline.

Lasă un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de a fi publicate