Agave este denumirea unui grup de plante suculente care trăiesc într-un climat cald, în special în sud-vestul Statelor Unite și Mexic. “Blue Agave Americana” și “Agave tequilana” sunt unele dintre cele câteva specii din această familie, din ale căror sevă se obține siropul de agave. Deși are o putere de îndulcire cu 25% mai mare decât a zaharului și este mai bogat caloric decât acesta, siropul de agave se poate mândri cu un indice glicemic mic, de doar 27. Conţine vitamine, enzime naturale, minerale, fibre și inulină.
Nucile de macadamia sunt de departe cele mai sănătoase nuci existente, principalul motiv fiind acela că au cel mai mare conținut de grăsimi monosaturate (mai mult de 75% din totalul de lipide). Au o cantitate considerabilă de tocotrienoli, un tip de vitamine E dovedit științific că încetinesc o enzimă hepatică care joacă un rol important în sinteza colesterolului. Astfel, nucile de macadamia ajută să avem artere sănătoase, luptând împotriva bolilor de inima.
Ingrediente: Blat:
- 160 g nuci de macadamia
- 80 g curmale
- 4 lg. făină de migdale
- 5 lg. cremă de cocos
- 1 lg. făină de in
- 1 lgț. esență de migdale
- 150 g semințe de mac
- 2 lg. ulei de cocos
- 60 ml cremă de cocos
- 2 lg. nectar de agave
- 1 lgț. esență de vanilie
- Nucile de macadamia și curmalele se procesează într-un blender cu putere mare, până când sunt măcinate mărunt.
- Se adaugă și restul ingredientelor și se procesează în continuare până când se obține o compoziție fină și cremoasă.
- Se dă la frigider pentru un sfert de oră.
- Blatul se întinde pe o hârtie de copt în strat suficient de subțire astfel încât să nu se rupă.
- Semințele de mac se macină în râșniță.
- Făina de mac obținută se pune într-un bol alături de siropul de agave, crema de cocos, uleiul de cocos topit în bain-marie și esența de vanilie.
- Se amestecă până se obține crema.
- Aceasta se întinde uniform pe blatul preparat anterior, după care se rulează cu grijă.
- Se lasă la frigider pentru minim 1-2 ore.
- Se taie felii cu ajutorul unui cuțit cu lama subțire. Pont 1 – Dacă blatul este prea moale și umed, mai adăugați puțină făină de migdale. Dacă este prea uscat, adăugați o lingură, două de apă. Compoziția este “perfectă” când nu mai este fărâmicioasă și devine suficient de elastică. Pont 2 – Pentru o variantă non-raw, fulgii de ovăz pot înlocui cu succes nucile de macadamia. Dați prin blender, până devin făină. Nu veți obține aceeași textură, poate că nici varianta finală nu va fi la fel de delicioasă, dar e cu siguranță de luat în considerare. Vă urăm poftă bună!