Rehmannia glutinosa - printre cele 50 de plante fundamentale ale medicinei tradiționale chineze
Rehmannia glutinosa este o plantă medicinală perenă din familia Scrophulariaceae originară din China, Japonia și Coreea.Numele de gen „Rehmannia” îl onorează pe botanistul Joseph Rehmann (1788-1831), în timp ce „glutinosa” se referă la frunzele, tulpinile și rădăcinile ei lipicioase. Menționată pentru prima dată în literatura medicală chineză în timpul dinastiei Han (200 î.e.n.), numele chinezesc al Rehmanniei, Sheng Di huang, se traduce prin „Big Yellow” sau „Fresh Yellow Earth”. Planta, care poate crește până la 15-30 cm înălțime se adaptează bine la un sol moale și nisipos, prezintă inflorescențe tubulare roșiatic-purpurii iar rădăcinile ei tuberculoase au o grosime de 3 până la 6 cm în diametru.
Rehmannia crește în anumite părți din nordul și nord-estul Chinei, Japonia și Coreea și este folosită în scopuri medicinale de peste 2000 de ani, fiind una dintre cele 50 de plante fundamentale utilizate pe scară largă în TCM („Traditional Chinese Medicine”). În vechime, rădăcina de rehmannia era preparată prin opărirea ei de nouă ori, proces urmat de fiecare dată de uscarea acesteia la soare. Japonezii și coreenii o fierb adesea în vin până când atât partea exterioară cât și cea interioară devin negre și moi. Pentru că am adus în discuție medicina tradițională chineză, trebuie să subliniem faptul că aceasta are o istorie de peste 3.000 de ani și face parte din cultura milenară asiatică, reprezentând un sistem medical al națiunii chineze ce s-a format treptat în cursul îndelungat al practicii și al vieții, în urma acumulării și a sintetizării repetate de cunoștințe. Potrivit practicienilor asiatici, rehmannia poate echilibra yinul, fiind frecvent utilizată pentru a trata afecțiunile despre care se crede că sunt cauzate de deficiența de „energie feminină”. Valoarea acestei plante stă așadar în baza teoretică Yin-Yang. Toate procesele fiziologice care se petrec în organism reprezintă rezultatul opoziției dintre Yin și Yang, dar și al interdependenței dintre acestea, deoarece Yin nu poate exista separat de Yang sau invers, acest lucru fiind reflectat în funcționarea organelor interne. Astfel, organele Yin depind de cele Yang deoarece acestea produc sânge și energie (Qi) ca urmare a transformării alimentelor. Reciproc, organele Yang depind de cele Yin deoarece acestea din urmă le hrănesc pe cele dintâi cu sângele și esența stocată. Afecțiunile cauzate de deficiența de Yin includ o serie întreagă de complicații, inclusiv: alergii, anemie, cancer, constipație, diabet, febră, eczeme, hipertensiune arterială, infecții bacteriene și fungice, artrită reumatoidă, osteoartrită și insomnie. Părțile plantei Rehmannia glutinosa utilizate cel mai adesea în formulele pe bază de plante sunt rădăcinile sale tuberculoase cu un conținut de peste 70 de compuși activi care includ o varietate de aminoacizi, vitaminele A, B, C și D, polizaharide și antioxidanți. Principalii constituenți bioactivi ai plantei sunt cunoscuți sub denumirea de glicozide iridoide - molecule naturale despre care se știe că încetinesc procesul de îmbătrânire prematură, susțin sănătatea neuronilor și unele activități antiinflamatorii, fapt demonstrat în diverse studii în care s-a folosit procesul de hidroliză (desfacerea unei legături chimice prin combinarea cu apa). Astfel, rădăcina de rehmannia conține mai mult de 30 de glicozide iridoide (incluzând catalpolul, aucubinul, acidul geniposidic, rehmannozidele A, B, C și D și rehmaglutozidele A – K). Cunoscută drept tonic general, rehmannia are efecte benefice asupra sistemului imunitar, inimii, ficatului, tractului digestiv, sistemului nervos și sistemului reproducător feminin.
 1. Asigură un răspuns imunitar optim
Un studiu efectuat pe o soluție purificată de rădăcină de rehmannia a descoperit că aceasta a suprimat producția de citokine și enzime proinflamatorii, ceea ce înseamnă că a contribuit la prevenirea activării celulelor mastocitale (celule asociate cu răspunsuri imune precum mâncărime, strănut sau tuse). Aceste rezultate fac din extractul de rădăcină de rehmannia un posibil ingredient în formulele medicinale orientate spre ameliorarea simptomelor minore legate de provocările de sănătate sezoniere. Printr-un alt studiu asupra rizomului plantei s-a observat o activitate ridicată a eliminării radicalilor liberi, fapt ce poate ajuta persoanele cu afecțiuni de sănătate legate de îmbătrânirea prematură.
 1. Păstrează în limite normale nivelul de zahăr din sânge
Pentru persoanele cu un nivel neregulat al zahărului din sânge, se folosește o combinație de plante medicinale, cunoscută sub numele de Rehmannia Six Formula (RF), testată în mai multe studii clinice pentru efectele sale potențiale asupra glicemiei. Astfel, șoarecii cărora li s-a administrat o doză zilnică de 2,4 mg/kg de RF timp de 40 de săptămâni și-au redus procentul de grăsime și greutatea corporală. Printr-un alt studiu de laborator cu o durată de 32 de săptămâni efectuat de Universitatea de Medicină din Hong Kong în anul 2011, s-a observat scăderea glucozei plasmatice prin creșterea secreției de beta-endorfine la nivelul glandelor suprarenale. Deși efectele suplimentului asupra glucozei din sânge nu sunt atât de puternice, rezultatele sale de protecție în urma complicațiilor ce survin odată cu instalarea diabetului s-au arătat a fi de succes atât în modelele in vivo cât și în cele in vitro.
 1. Contribuie la menținerea unui aspect sănătos al pielii
Un alt studiu a cercetat unul dintre ingredientele active ale rădăcinii de rehmannia, cunoscut sub numele de genipozidă, o glicozidă iridoidă. S-a descoperit că acest compus ajută la protejarea celulelor de daunele oxidative induse de peroxidul de hidrogen, fapt ce constituie un factor important în menținerea aspectului sănătos al pielii și în împiedicarea îmbătrânirii premature. Deși cel mai adesea utilizată este rădăcina plantei, frunzele acesteia s-au dovedit a fi de ajutor când sunt aplicate sub formă de compresă pentru calmarea mâncărimii și roșeții pielii.
 1. Menține sănătatea sistemului osos
Rădăcina de rehmannia este folosită pentru a sprijini sănătatea rinichilor, prin combaterea supresiei suprarenale (în medicina asiatică, este numită “hrana naturală a rinichilor”). Rinichii produc vitamina D activă, necesară pentru absorbția calciului, un element atât de important în structura oaselor. Într-un studiu efectuat în anul 2013 de Institutul de Cercetări Alimentare din Korea, s-a descoperit că rădăcina acestei plante ajută în prevenirea pierderii osoase fără a influența nivelul de hormoni, precum estrogenul. Acestea sunt rezultate promițătoare care pot fi testate în continuare în studiile clinice ca o abordare complementară pentru a ajuta la susținerea sănătății sistemului osos.
 1. Îmbunătățește funcția cognitivă
Conform teoriei medicinei tradiționale chineze, sănătatea creierului este hrănită de rinichi. Catapolul, cel mai activ compus al rădăcinei de rehmannia, s-a dovedit a avea proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, antiapoptotice și neuroprotectoare, jucând un rol important în protecția împotriva leziunilor hipoxic-ischemice.
 1. Asigură funcționarea normală a sistemului hepato-biliar
Atunci când examinăm compușii activi ai rădăcinii de rehmannia, este esențial să luăm în considerare importanța acidului geniposidic. Cercetătorii Universității de Medicină din Taiwan au observat efectele extractului de Lycium barbarum și Rehmannia glutinosa (cu o concentrație de 0,05%, respective 0,15%) asupra șoarecilor de laborator pentru o perioadă de opt săptămâni. În urma studiului s-a observat diminuarea hepatocitelor necrotice, diminuarea celulelor inflamatorii și atenuarea fibrozei hepatice.
 1. Restabilește sănătatea glandelor suprarenale
Una dintre principalele funcții ale catalpolului este stimularea producției de hormoni suprarenali și sexuali. Prin urmare, în medicina pe bază de plante medicinale, extractul de rădăcină de rehmannia este utilizat ca tonic suprarenal, protejând celulele cortexului și ale glandei hipofizare de procesul oxidativ în perioadele de stres prelungit.
 1. Menține sănătatea sistemului digestiv
Un alt studiu efectuat de cercetătorii din cadrul Universității Dongguk din Korea a analizat efectul infuziei de rădăcină de rehmannia în tratamentul bolilor metabolice. La studiu au participat 12 femei cu vârsta cuprinsă între 40 și 65 de ani cu un indice al masei corporale (IMC) de peste 25, pe o perioadă de 8 săptămâni. Toți subiecții au arătat o scădere a circumferinței taliei ca urmare a tratamentului cu rehmannia glutinosa. Pe baza acestor rezultate, s-a concluzionat că aportul de rehmannia are și un potențial prebiotic, drept urmare un efect pozitiv asupra microbiozei intestinale și a sistemului digestiv în general. Alte proprietăți ale rehmanniei includ: stimularea producției de hormoni sexuali, menținerea valorilor normale ale glucidelor și lipidelor, reglarea hematopoezei, atenuarea simptomelor menopauzei și a bolilor autoimune precum lupusul, artrita reumatoidă, fibromialgia sau scleroza multiplă. Consumul de rehmannia nu se recomandă în cazul persoanelor cu tulburare bipolară (maniaco-depresivă) și nu se asociază, din cauza acțiunii similare, cu medicamente antidepresive (SSRI, IMAO) și beta-blocante. Nu se recomandă administrarea în cazul gravidelor, deoarece efectele sale secundare nu sunt suficient de bine cunoscute. În prezent, compușii monomerici și compușii activi din rădăcina de rehmannia sunt în continuare analizați pentru a sprijini aplicarea și exploatarea ulterioară în dezvoltarea de noi medicamente. Bibliografie: https://www.nhc.com/rehmannia https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23685937 https://pubs.rsc.org/en/Content/ArticleLanding/FO/2015/C5FO00232J#!divAbstract https://selfhacked.com/blog/rehmannia/ https://www.indigo-herbs.co.uk/natural-health-guide/benefits/rehmannia https://www.healthline.com/health/rehmannia-traditional-chinese-medicine Rehmannia glutinosa este una dintre cele 50 de plante fundamentale utilizate pe scară largă în medicina tradițională chineză. Face parte din categoria plantelor perene, cu flori tubulare roșiatic-purpurii și o rădăcină tuberculoasă cu o grosime de 3 până la 6cm în diametru. Rehmannia crește în anumite părți din nordul și nord-estul Chinei, Japonia și Coreea și este folosită în scopuri medicinale de peste 2000 de ani. Potrivit practicienilor asiatici, planta poate echilibra yinul, fiind frecvent utilizată pentru a trata afecțiunile despre care se crede că sunt cauzate de deficiența de „energie feminină”. În ultimele decenii, s-au realizat un număr mare de studii chimice și farmacologice pe rehmannia glutinosa, ca o abordare complementară pentru a ajuta la susținerea unei sănătăți optime. Astfel, au fost găsiți peste 70 de compuși activi incluzând iridoizi (molecule naturale despre care se știe că încetinesc procesul de îmbătrânire naturală, susțin sănătatea neuronilor și unele activități antiinflamatorii), zaharide, aminoacizi, ioni anorganici, precum și alte oligoelemente. Studiile arată că rehmannia și principiile sale active posedă acțiuni benefice asupra sistemului sanguin, sistemului imunitar, sistemului endocrin, sistemului cardiovascular și sistemului nervos. În prezent, compușii monomerici și compușii activi din rădăcina de rehmannia sunt analizați pentru a sprijini aplicarea și exploatarea ulterioară în dezvoltarea de noi medicamente. CONȚINUT:
 • vitaminele A, C, D; calciu, cupru, magneziu
 • antioxidanți (glicozide iridoide – catalpol, genipozidă)
 • 20 de aminoacizi
 • polizaharide
EFECTE:
 • susține un răspuns imun sănătos, ameliorând simptomele legate de problemele de sănătate sezoniere
 • sprijină sănătatea rinichilor, prin combaterea supresiei suprarenale (în medicina asiatică, este numită “hrana naturală a rinichilor”)
 • stimulează producția de hormoni suprarenali și sexuali, protejând celulele cortexului și ale glandei hipofizare de oxidare în perioadele de stres prelungit
 • susține sănătatea și funcționarea normală a sistemului hepato-biliar
 • protejează sistemul endocrin, ajutând la menținerea echilibrului hormonal
 • îmbunătățește funcția cognitivă, inclusiv în cazul persoanelor vârstnice
 • menține sănătatea tractului digestiv, având efect prebiotic
 • ajută în cazul afecțiunilor autoimune, precum lupusul, artrita reumatoidă, fibromialgia sau scleroza multiplă
 • ameliorează eczemele, psoriazisul, rănile și tăieturile
 • contribuie la menținerea unui aspect sănătos al pielii

Lasă un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de a fi publicate