Pentru a urmări istoria pesto-ului, trebuie să ne întoarcem în secolele XII-XIII când Republica Genoveză se extindea spre sud, cuprinzând Corsica și Sardinia. Era timpul ca pasta tradițională italiană să prindă rădăcini și să devină din ce în ce mai cunoscută, prin utilizarea bogăției republicii – busuioc din regiunea Prà, nuci de pin cultivate lângă Pisa, usturoi din Vessalico, parmezan din zona Emilia-Romagna și ulei de măsline ligurian.
De atunci, Pesto a devenit inflexibil legat de cultura Genovei. Astăzi, orașul nu numai că are în gazdă un Campionat Mondial bi-anual de pesto deschis pentru competitorii din întreaga lume, dar un grup de întreprinzători entuziaști intenționează să prezinte sosul drept candidat pentru lista Patrimoniului Cultural Imaterial al UNESCO.
Un pesto de casă nu are aproape nimic în comun cu cel cumpărat din comerț. Ne încântă printr-o culoare verde viu iar dacă este preparat ca la carte, ne surprinde prin cremozitatea și gustul picant unic ce poate fi obținut numai prin pisarea ingredientelor proaspete cu ajutorul unui mojar cu pistil.
Potrivit lui Sergio Panizza, co-proprietar al renumitului restaurant „Il Genovese”, există trei secrete pentru un pesto grozav. Primul constă în utilizarea de produse proaspete, al doilea în prepararea manuală (până la urmă, cuvântul pesto este un derivat al verbului „pestare” = a strivi, a sfărâma) și, nu în cele din urmă, folosirea unui ingredient în plus față de componentele clasice – pasiunea!
Arta de a obține un pesto perfect se află și în echilibrarea ingredientelor în funcție de propria preferință de gust. Dacă sunteți gata să fiți creativi, îndepărtați-vă puțin de varianta tradițională cu acest pesto de valeriană, caju și lime, la care am adăugat un praf de pudră de chlorella. Apoi vă puteți bucura de el adăugându-l fără reținere la paste, supe sau ca topping la feliile de pizza. Unde mai pui că este revigorant, contrastant și plin ochi de proprietăți terapeutice!
Considerată cea mai verde fiinţă de pe Pământ, chlorella este o alga verde unicelulară, microscopică, ce conţine o cantitate uriaşă de clorofilă (una dintre substanțele importante în „întinerirea” sângelui și detoxifierea ficatului și a intestinelor), dar şi alte principii active, care fac din ea un medicament extraordinar de puternic. Chlorella conține un complex de substanţe unic, supranumit Factorul de Creştere Chlorella (în engleză, CGF – “Chlorella Growth Factor”), care ajută la regenerarea rapidă a celulelor şi a ţesuturilor, reîntinerind puternic organismul. Factorul CGF este produs în timpul fotosintezei, când fiecare celulă în parte se multiplică în alte două celule la fiecare 20 de ore, ducând la o rată foarte rapidă a reproducerii. Conform ultimelor studii științifice, chlorella este alături de astragalus un excelent stimulator al telomerazelor, reîntinerind pielea, țesuturile elastice și anumite celule neuronale. Acest lucru a fost constatat după verificări intense și testări pe sute de specii medicinale, pe culturi de celule, pe animale și chiar pe grupuri de pacienți umani.
Timp de preparare: 15min
Ingrediente:
Instrucțiuni:
- Puneți frunzele de valeriană bine spălate și zvântate în mojar, împreună cu usturoiul și sarea și pisați bine până obțineți o pastă
- Cu ajutorul unui blender de putere mare, sfărâmați bine nucile de caju (până se fac „făină”)
- Într-un bol potrivit ca mărime, adăugați pasta de valeriană și nucile de caju și amestecați bine
- Adăugați sucul de lime, pudra de chlorella și pasta de miso și amestecați din nou
- Turnați treptat uleiul de măsline, urmărind să obțineți o compoziție texturată
- Transferați sosul într-un borcan, completați cu încă puțin ulei de măsline și închideți
- Se consumă imediat sau se poate păstra la frigider pentru maxim 3 zile (doar dacă înlăturați usturoiul din lista de ingrediente)
S-aveți poftă!
Ponturi:
- Frunzele de valeriană trebuie să fie cât mai proaspete. Alegeți frunze mici ca dimensiune (sunt mai fragede și se zdrobesc mai ușor)
- Folosiți ulei de măsline de cea mai bună calitate. Un ulei iute va strica gustul preparatului
- Sarea funcționează mai bine în compoziție dacă este grunjoasă, ajutând prin tracțiune la zdrobirea celorlalte ingrediente