Când viața îți dă pere... le mănânci de-a gata sau le fierbi înăbușit în vin dulce, alături de condimente fel de fel. Dulci-parfumate, de culoare ce variază de la galben-auriu până la ruginiu-verzui, perele înmiresmează grădinile spre sfârşitul toamnei. Sunt recoltate târziu şi unele soiuri se pot păstra mult timp peste iarnă. Bunicii noștri le țineau în pivniță, acoperite de rumeguș sau fân, pentru a le feri de lumină și umiditate excesivă. Noi le găsim la piață și supermarket pe tot parcursul anului, însă parcă tot în sezonul rece le căutăm mai cu nesaț, mușcând din pulpa lor cu textură fermă, făinoasă, suculentă sau untoasă.
Para poșată este un desert care își are originea în renumita bucătărie franceză, prima rețetă de acest fel datând de la începutul secolului 19. Un desert atât de simplu, nu foarte scump și totuși atât de savuros și rafinat! Cu ajutorul ansamblului de ingrediente, se realizează un echilibru excelent de arome condimentate și fructate. Se servește alături de iaurt vegan și sirop de yacon al cărui gust se potrivește perfect cu fructele de toamnă.
Asemănători ca formă cartofului dulce, tuberculii de yacon și-au câștigat popularitatea în întreaga lume, datorită gustului ușor dulce în care putem detecta o combinație între dulceața țelinei, mere și pepene verde. Rădăcinile plantei pot fi consumate crude, ca pe un fruct, sau pot fi folosite pentru prepararea siropului de yacon, un îndulcitor care înlocuiește cu succes zahărul. Sucurile din rădăcini sunt extrase, apoi filtrate şi evaporate printr-un proces de prelucrare fără substanţe chimice. Produsul final este un nectar cu gust dulce, de culoare închisă şi cu o consistenţă similară cu cea a melasei.
Timp de preparare: 1h30min
Ingrediente (3 porții):
Instrucțiuni:
- Se spală perele și se curăță de coajă, păstrându-le codița.
- Într-o oală adâncă, se pune vinul la fiert împreună cu sucul de pere, zahărul de cocos, condimentele și coaja de lămâie
- În momentul în care începe să fiarbă, se introduc cu grijă perele și se lasă la foc mic 30-35 minute, întorcându-le din când în cand, să se patrundă bine pe toate părțile.
- După ce perele au fiert, se scot cu grijă, se așază pe un platou și se lasă la răcit.
- Sosul se fierbe în continuare până când scade la aprox. 1/3 din cantitatea inițială și ajunge la consistența unui sirop cleios
- Se servesc alături de câteva linguri de iaurt vegan în care se trasează mici cercuri peste care se toarnă 1-2 linguri sirop de vin, creându-se astfel un aspect marmorat.
- Deasupra perelor se toarnă puțin sirop de yacon, care vine cu un plus de dulceață și aromă
Pont 1 – Folosiți pere Bosc, Conference sau Anjou, nu exagerat de coapte! Acestea sunt dulci și suculente, însă au o textură fermă care le ajută să-și păstreze bine forma și după fierbere.
Pont 2 – După fierbere și răcire, perele se taie puțin la bază ca să poată sta vertical în farfurie.
Pont 3 – Dacă nu le serviți imediat, perele se păstrează la rece, în siropul în care au fiert.
Pont 4 – După curățare, stropiți fiecare pară cu puțin suc de lămâie, apoi continuați să curățați perele rămase. În acest fel, preveniți oxidarea și decolorarea fructelor.
Pont 5 – Se poate înlocui jumătate din cantitatea de vin cu apă.