Ce-ar fi toamna fără dovleac copt și parfum de scorțișoară? Și ce alt mod mai delicios de a ne bucura de ele decât într-un desert cu grad înalt de cremozitate? Cum ar fi acest parfait scos din banalitate printr-o finețe aparte și arome subtile. Noi am ales să combinăm dovleacul cu o cremă de ciocolată care îi evidențiază și mai bine gustul fructat. Iar pentru o prezentare mai elegantă și un plus de cremozitate, am adăugat puțină frișcă de cocos.
Ne place parfait-ul din mai multe motive, iar unul dintre acestea este că se prepară foarte ușor și se păstrează bine la frigider, astfel că avem posibilitatea de a ne răsfăța cu câteva lingurițe în fiecare zi... asta dacă nu îl devorăm pe tot la o singură masă.
De ce este bun pentru tine acest desert de toamnă?
- Conține doar ingrediente sănătoase ca dovleacul (o sursă bună de betcaroten), banana (conține triptofan, unul din cei 9 aminoacizi esențiali care ne ajută să ne relaxăm) sau pudra de cacao (care crește concentrația de serotonină în sânge, deci ne ajută să fim mai veseli)
- Combină două arome care se completează perfect – dovleacul și ciocolata
- Are o texură densă și cremoasă (știm, am mai spus-o o dată și merită s-o mai spunem și a treia oară!)
Scorțișoara este un binecunoscut condiment ce provine din prelucrarea scoarței roșiatic-cenușii a unor copaci veșnic verzi, originari din Sri Lanka și sudul Indiei. Unul dintre principalele tipuri de scorțișoară (în prezent se cunosc aprox. 250 de specii) este Cassia, mai des întâlnită, cu o aromă mai intensă și la un preț mult mai mic în comparație cu alte sortimente. Un alt tip este scorțișoara este Ceylon, care provine din Sri Lanka, Madagascar sau Brazilia și care are un gust mai dulce și o aromă mai fină și mai delicată. Disponibilă atât în formă de pudră, cât și în formă de baton, scorțișoara adaugă savoare deserturilor sau mâncărurilor principale, însă poate fi folosită cu succes și prin asociere cu alte condimente. Cel mai indicat ar fi să folosim scoțișoara sub forma de pudră pentru ca să poată fi ușor încorporată și asimilată prin digestie.
Timp de preparare: 30 min.
Ingrediente (2 persoane):
Crema de dovleac:
- 1 cană dovleac copt pasat
- 125g
iaurt natur Harvest Moon
- 1 lgț.
sirop de yacon
- ½ lgț.
scorțișoară
- ¼ lgț.
cardamon
- 1 vf. lgț. nucșoară
Crema de ciocolată:
- 1 banană
- 125g
iaurt Harvest Moon cu ciocolată
- 1 lg.
sirop de yacon
- ¼ cană
pudră de cacao
- 50g
picături de ciocolată (noi am folosit varianta delicat amăruie de la Rapunzel)
- 3 lg.
ulei de cocos raw
Frișca de cocos:
- 1 cutie
lapte de cocos cu min. 60% grăsime (e nevoie să stea măcar o zi la frigider)
- 1 lg.
îndulcitor pudră din curmale (noi am folosit varianta de la Rapunzel) sau alt îndulcitor lichid
- 1 lgț. pudră de făină de tapioca sau pudră de agar (opțional)
- ½ lgț. extract de vanilie
Instrucțiuni:
- Pentru crema de dovleac, introducem toate ingredientele în robotul de bucătărie și mixăm bine, oprind din când în când aparatul pentru a lua compoziția de pe pereții vasului.
- Punem compoziția în două pahare pe care le dăm la frigider.
- Pentru al doilea strat de cremă, începem prin a topi pe baie de aburi
picăturile de ciocolată împreună cu
uleiul de cocos.
- Lăsăm să se răcească un pic, după care adăugăm compoziția alături de celelalte ingrediente pentru cremă și mixăm până la omogenizare.
- Adăugăm crema de ciocolată deasupra stratului cu piure de dovleac din cele două pahare.
- Desfacem cutia cu
lapte de cocos și alegem partea superioară unde s-a coagulat grăsimea de cocos.
- O punem într-un bol și amestecăm cu mixerul pentru aprox. 2 min., adăugând treptat pudra din curmale iar la final, făina de tapioca (ajută la stabilizarea compoziției) și extractul de vanilie.
- O dăm la frigider pentru 15 min.
- Adăugăm frișca peste crema de ciocolată, cu ajutorul unui poș de ornat.
- Pudrăm cu miez de cacao mărunțit.
S-aveți poftă!