Panna cotta raw-vegană cu maracuja și semințe de busuioc dulce
Passiflora edulis, fructul pasiunii sau maracuja este o plantă ce aparține familiei Passifloraceae, originară din America de Sud. Fructul este apreciat pentru gustul dulce-acrișor, intens, cu iz tropical, dar și pentru numeroasele beneficii ale semințelor sale, ce abundă în acizi grași esențiali (acid palmitic, acid oleic, acid linoleic) și antioxidanți, uleiul extras din acestea fiind extrem de util pentru înfrumusețarea tenului, pielii, părului și unghiilor. Exista trei categorii principale de compuși chimici activi în fructul pasiunii: alcaloizi, glicozide și flavonoide. Maracuja reprezintă o sursă bogată de vitamina C, vitamina A și potasiu, precum și substanțe fitochimice cu efect antioxidant și anticancerigen (polifenoli și peste 13 carotenoizi identificați). Pudra obținută din fructul pasiunii poate fi folosită ca ingredient în sucuri, smoothie-uri, shake-uri, delicii raw-vegane sau oriunde aveți nevoie de un adaos de aromă exotică, naturală, crudă și sănătoasă.
Dacă vă întrebați ce vă poate aduce bun o zi tomnatică, înnorată și friguroasă de noiembrie, vă spunem noi: o delicioasă panna cotta raw-vegană de cocos cu 99,99% mirodenii minunate pentru trup și pentru suflet. Asta pentru că indiferent de ingredientele unei rețete, ar fi minunat dacă am putea simți cu toate papilele, gîndurile bune, grija și tihna celui care o prepară. Despre nectarul de agave v-am mai povestit, dar știți cât este de bun? Numai bun de îndulcit o panna cotta! Iar de când am descoperit pudra din fructul pasiunii, ne bucurăm de ea în diverse combinații, una dintre ele fiind cea prezentată în rețeta de față. Apoi mai adăugăm niște semințe de busuioc dulce care, aparent banale, dau pe-afară de nutrienți și sunt binecunoscute peste tot în lume ca fiind principalul ingredient în multe băuturi dulci asiatice. Un desert ușor și decadent ce vă va duce cu gândul la zilele toride de vară, reușind astfel prin fiecare îmbucătură să scăpați de meteosensibilitatea adusă de această toamnă târzie. Ingrediente (4 porții): Pentru iaurtul de cocos: Pentru crema de maracuja: Instrucțiuni:
  • Se încălzeşte laptele de cocos împreună cu siropul de agave, până la o temperatură de maxim 42°C.
  • Pudra de agar-agar se dizolvă în puțină apă şi se adaugă în lapte, amestecând până la omogenizare.
  • Se adaugă probioticele, se amestecă iar foarte uşor şi se toarnă laptele în mod egal, în 4 recipiente curate cu o capacitate de 150 ml. Se lasă la loc cald, pentru a fermenta, timp de cel puțin 8 ore. Apoi se pun la frigider şi se lasă acolo până la o răcire completă.
  • Se taie fructele de maracuja în jumătăți și se scoate miezul într-un bol.
  • Se pun semințele de busuioc în apa de cocos în care am adăugat în prealabil pulberea de annatto (sau turmeric) și nectarul de agave, se mixează bine, se dă la frigider pentru 15 minute, apoi se amestecă cu miezul și pudra de maracuja până la omogenizare.
  • Crema de maracuja se toarnă peste iaurtul de cocos din cele 4 recipiente de sticlă.
  • Se servește rece sau la temperatura camerei.
Poftă la savurat! Pont 1 – Semințele de busuioc dulce se mai găsesc și sub denumirea de sabja sau tukmaria, atât la magazinele naturiste cât și la cele specializate pe produse asiatice Pont 2 – Pulberea de annatto (sau turmeric) se adaugă pentru a da o culoare intensă cremei de maracuja. O puteți exclude din lista de ingrediente, dacă nu țineți neapărat să obțineți un desert cu o estetică mai vibrantă.

Lasă un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de a fi publicate