Acerola (Malpighia glabra), cunoscută și sub numele de vișină de Barbados, vișină tropicală sau cireașă portoricană, este o specie subtropicală specifică regiunii Caraibelor.
Recunoscute pe plan internațional pentru puterea lor antioxidantă și cantitatea extraordinară de Vitamina C pe care o conțin (mai exact, o concentrație de 1000-4500mg / 100g, considerabil mai mare decât cea a portocalelor, lămâilor sau chiar a fructelor de pădure), cireșele acerola stimulează imunitatea, grăbesc vindecarea răcelii și pot contribui la încetinirea eliberării zahărului în sânge. Datorită acestui conținut impresionant de vitamina C, cireșele acerola adoptă majoritatea proprietăților acestei vitamine. Astfel, printre beneficiile lor nu greșim dacă enumerăm protecția împotriva radicalilor liberi, sinteza de colagen, protecția ochilor de degenerescență maculară sau reducerea inflamației cauzate de obezitate. Acerola este considerată și o sursă bogată în carotenoizi, flavonoide, antociani, fier și calciu. Mai mult decât atât, se pare că acest superaliment ar avea și proprietăți antibacteriene și antifungice.
În bătălia pentru “cel mai mare conținut de vitamina C”, acerola intră în competiție cu fructele de camu-camu. Iar aceste fructe mici ale Americii de Sud, pe numele lor știintific de Myrciaria Dubia, conduc detașat. Antidepresiv major, antioxidant, afrodisiac și cu proprietăți astringente, camu-camu a generat în ultimii ani o cerere mare pe piețele internaționale de produse naturale. Coaja fructului prezintă o pigmentație purpurie, pe care studii recente o atribuie conținutului de antocianină, un pigment care poate fi utilizat la fabricarea de coloranți naturali.
Se știe că o gazdă bună are mereu la îndemână bere, vin sau liquor pentru oaspeții săi. Însă o gazdă și mai bună, spunem noi, are pentru cei veniți în vizită și o opțiune fără alcool, mai ales dacă printre aceștia se află persoane care țin o dietă raw-vegană, unde singura băutură cu alcool care să se încadreze în meniul acestui stil de viață este vinul.
Pentru că tot a venit vara și cu toții tânjim după hidratare și o senzație revigorantă, ne-am gândit să vă prezentăm o rețetă de mocktail, băutură care pare a fi pe val în ultimul timp și care este mai exact un cocktail fără alcool. În afară de faptul că este foarte versatil, mocktail-ul este foarte ușor de făcut și limitează pofta de dulce cu care nu vrem să ne confruntăm niciodată, mai cu seamă în zilele toride. Iar dacă este fără alcool nu înseamnă că trebuie să fie și searbăd sau neinteresant.
Mai jos avem prezentată rețeta unui mocktail cu sirop de cireșe și suc de rodii - o băutură light, refreshing, cu o combinație de arome aproape perfectă și un gust dulce-acrișor. O băutură prețioasă de vară care poate fi la îndemâna oricui pentru o senzație imediată de răcorire și un plus de sănătate.
Ingrediente (4 pahare):
- 1 cană cireșe proaspete fără sâmburi
- 1/2 cană cireșe congelate fără sâmburi
- 1 lgț. pudră de acerola
- 1 lgț. pudră de camu-camu
- 1 lgț. extract de vanilie
- 4-5 lg. sirop de agave
- 1 cană suc natural de rodii
- 1 cană apă minerală carbogazoasă
- gheață
Instrucțiuni:
- Se zdrobesc cireșele proaspete peste care am adăugat siropul de agave, pudra de acerola și pudra de camu-camu. Se amestecă bine compoziția și se lasă de-o parte timp de aprox. 30 minute, pentru ca să se „pătrundă” aromele.
- Se trece compoziția printr-o sită pentru a extrage siropul. Acesta se amestecă bine cu extractul de vanilie, sucul de rodii și apa minerală.
- Se iau 4 pahare și se acoperă pe o treime cu gheață, peste care se adaugă cireșele congelate, împărțite în mod egal la numărul de porții.
- Se umplu cele 4 pahare cu băutura obținută mai sus.
- Se bea imediat, simplu sau cu ajutorul unor paie din bambus sau hârtie biodegradabilă.
Pont 1 – Cantitatea de sirop poate fi ajustată în funcție de cât de concentrată și cât de dulce vreți să fie băutura finală. La fel și cantitatea de sirop de agave.
Pont 2 – Vă recomandăm să folosiți o apă minerală carbogazoasă cu un ph cât mai puțin acid. Cei care sunt mai stricți privind acest aspect, pot folosi apa plata.
Pont 3 – După preferințe, puteți orna paharele cu frunze de mentă sau felii de lime. Aroma de mentă dă un plus de prospețime și merge de minune cu siropul de cireșe.
Pont 4 – Sucul natural de ananas poate înlocui cu succes sucul de rodii, variantă în care băutura finală va fi ușor mai dulce.
Pont 5 – Cana pe care am folosit-o ca unitate de măsură are o capacitate de 250 ml.
Pont 6 – Paharele pe care le-am folosit pentru mocktail au o capacitate de 270 ml.
Poftă bună!