Mini-tort raw-vegan cu zmeură și sfeclă roșie
O plantă a sănătății și longevității, cânepa uimește cu prezența ei în istoria umanității de mai bine de 10 milenii. De la ea nu se aruncă și nu se pierde nimic, fiind folosită în întregime, de la rădăcină până la semințe. Puţini ştiu că 1 ha de cânepă echivalează cu 3,5 ha de pădure, în ceea ce priveşte consumul de dioxid de carbon şi creşterea concentraţiei de oxigen în aer. Japonezii o cultivă ca să reducă nivelul radiaţiilor şi să ozoneze aerul, iar italienii ca să-și detoxifice pământul. Deși cânepa și marijuana sunt clasificate sub același nume – Cannabis sativa – o specie cu sute de varietăți și subspecii, există o diferență majoră între cele două. Produsele din cânepă pe care le găsim în magazinele noastre naturiste nu conțin THC-ul (delta 9- tetrahidrocannabinol) din marijuana și pot fi consumate ca aliment bogat în compuși chimici care să ne ajute să ducem o viață sănătoasă. Semințele de cânepă reprezintă unul din alimentele cele mai hrănitoare de pe planetă, conținând toți aminoacizii esențiali, într-o formă foarte ușor digerabilă, ca nici o altă sursă vegetală. Un conținut de proteină completă, grăsimi bune cu o balanță între omega 3 și omega 6 aproape perfectă în raport cu cerințele corpului uman, un număr mare de nutrienţi care moderează nivelul de zahăr din sânge – cam așa poate suna o descriere succintă a semințelor de cânepă. Mixul de arome și combinația interesantă dintre zmeura ușor acrișoară, dulcele specific sfeclei roșii tăiat cu cateva linguri bune de suc de lămâie, cremozitatea nucilor de macadamia, aroma untului de cocos și baza crocantă dată de semințele de cânepă, ne-au dus la obținerea unei minunății de tortuleț raw-vegan răcoritor și doldora de vitamine și alte substanțe nutritive. Ansamblul de ingrediente atenuează gustul pronunțat al sfeclei, lăsându-i doar puțin din parfumul și aroma ei specifice care să ne ajute doar să-i detectăm prezența în acest desert aparte.
Ingrediente crustă: Ingrediente cremă: Instrucțiuni:
  • Mărunțiți în blender nucile pecan și curmalele hidratate. Adăugați semințele de cânepă, pudra de cacao, liquorul de cacao lichefiat pe baie de aburi și sarea. Amestecați bine, cu o spatulă, până la omogenizare (de data aceasta nu mai folosiți blenderul, pentru ca semințele de cânepă să nu-și piardă din textura crocantă).
  • Transferați compoziția în două mini-forme de tort cu diametrul de 11 cm și uniformizați. Dați la congelator până când preparați crema.
  • Adăugați în blender toate ingredientele pentru cremă și mixați până la omogenizare. Turnați compoziția peste crustă și nivelați. Dați la congelator pentru aproximativ 5 ore.
  • La servire, tortulețele se pot decora cu bucățele de zmeură liofilizată, zmeură proaspată și fulgi de ciocolată raw-vegană.
Pont 1 - Cana cu care se măsoară ingredientele trebuie să aibă o capacitate de 250 ml. Pont 2 – Mini-formele de tort pe care le-am folosit la această rețetă au un diametru de 11 cm și o înălțime de 5 cm. În absența lor, puteți folosi o singură formă de tort cu diametrul de 15 cm sau o formă de tort cu o dimensiune clasică. În cazul din urmă, desertul se va întări mult mai repede la congelator, straturile tortului fiind foarte subțiri. Pont 3 – În funcție de cât de acrișoară este zmeura și cât de dulce este sfecla, puteți jongla cu cantitățile de suc de lamâie și sirop de agave. Pont 4 - Nucile de macadamia trebuie să fie bine hidratate, ținându-se în apă pentru aprox. 6-8 ore. Dacă nu sunteți adepții unei diete raw-vegane și ați uitat să hidratați nucile de macadamia în mod corespunzător, puteți să adăugați apă clocotită peste ele și să le lăsați să se înmoaie timp de aprox. 1 oră. Pont 5 – Înainte de a transfera compoziția pentru crustă în forma de tort, se tapetează tava cu un strat de fulgi de cocos. Astfel, desertul poate fi mutat cu ușurință pe un platou adecvat, imediat după ce îl scoateți de la congelator, cu ajutorul unui cuțit mai lat introdus între blat și baza formei de tort. Poftă bună!

Lasă un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de a fi publicate