Originară din Noua Zeelandă și Australia, mierea de Manuka este cunoscută pentru numeroasele sale proprietăți antibacteriene și vindecătoare. Însă ce este mierea de Manuka și din ce este făcută? Această miere este produsă din nectarul arborelui de Manuka. Acest copac crește doar anumite părți din Noua Zeelandă și Australia. Este mai închisă la culoare decât alte tipuri de miere și are un gust ceva mai pronunțat, cu note ușoare de eucalipt.
Mierea de Manuka este considerată mai presus de toate celelalte soiuri datorită originii sale botanice, care îi oferă multe beneficii pentru sănătate, dar și prezenței unei molecule speciale, și anume metilglioxal (MGO). Aceste indicații sunt utile deoarece cantitatea de MGO (exprimată pe etichetele borcanelor de miere) corespunde puterii antibacteriene și îți spune adevărul despre mierea de Manuka – cu cât este mai mare, cu atât mai benefică este pentru sănătate. Această caracteristică mai poate fi notată și cu alte prescurtări în afară de MGO, cum ar fi UMF sau IAA.
1. Miere de Manuka – beneficii și proprietăți
Datorită concentrației sale de metilglioxal, această miere are o putere antibacteriană puternică. Este eficientă împotriva bacteriilor ce au legătură cu apariția anginei sau sinuzitei. De asemenea, are și proprietăți importante de vindecare. Mierea de Manuka are proprietăți antiinflamatorii, iar conținutul său de flavonoide îi conferă „puterea” necesară de a lupta împotriva îmbătrânirii pielii. Această miere este singura care are un indice al conținutului său activ antibacterian exprimat în UMF (factor unic manuka), MGO sau IAA în Franța. Indiferent de tipul de indicator care apare pe etichetele borcanelor de miere, acesta este însoțit și de câteva valori pe care ți le explicăm în rândurile următoare:
- De la 5+ la 9+ IAA (sau 30+ la 100+ MGO): Mierea este indicată pentru dieta zilnică și pentru o stare de bine. Este folosită, în principal, pentru a îndulci preparatele. De asemenea, este eficientă împotriva răcelilor care apar în sezonul rece, pentru că ajută la întărirea sistemului imunitar.
- De la 10+ la 16+ IAA (sau 250+ MGO): Aceste valori îți indică faptul că mierea are proprietăți asupra digestiei, bunăstării generale și a rănilor ușoare. Pentru a te bucura de efectul scontat, trebuie să consumi în fiecare zi 3-4 lingurițe de miere.
- De la 17+ (sau 400+ până la 550+ MGO): Acest nivel indică o concentrație ridicată de metilglioxal, fiind benefic în tratamentul bolilor acute (angină pectorală, bronșită, afte), arsuri și răni. De asemenea, indicele de cel mai înalt nivel are proprietăți de vindecare împotriva celor mai rezistente infecții. Se utilizează în special pentru tratarea gastroenteritei, ulcerelor și a altor afecțiuni similare.
Proprietățile sale antibacteriene și vindecătoare fac ca mierea de Manuka să fie un aliat major în sănătate. În cazul în care te întrebai la ce este bună mierea de Manuka, o să îți spunem că lista conține de la arsuri superficiale la răni, dureri de stomac și răceli – este eficientă în toate circumstanțele. Iar pentru a te bucura pe deplin de beneficiile sale, o poți utiliza în două moduri simple: ingestia sau aplicarea directă pe piele. Ingerată, mierea de Manuka este cunoscută în special pentru:
- stimularea sistemului imunitar: durerile de cap, oboseala fizică sau durerile de sau în gât nu rezistă acțiunii mierii de Manuka. În plus, este bogată în substanțe antivirale.
- combaterea stafilococului: datorită proprietăților sale antibacteriene, mierea de Manuka este un remediu natural împotriva Staphylococcus aureus (stafilococului auriu), care este un microb foarte rezistent la tratamentul cu antibiotice. În Noua Zeelandă, această miere specială este utilizată în spitale pentru a vindeca bolile cauzate de această bacterie.
- protejează împotriva infecțiilor orale: ingredientele active ale mierii de Manuka ajută la protejarea dinților și gingiilor. Consumul său previne formarea cariilor și a plăcilor dentare.
- lupta împotriva durerilor de stomac și a răcelilor.
Datorită abundenței de MGO din compoziția sa,mierea de Manuka nu are doar un efect puternic antibacterian, ci și antiseptic. Acesta servește atât ca mijloc de prevenire, cât și ca remediu împotriva diferitelor boli bacteriene. Eficacitatea sa a fost demonstrată împotriva următoarelor infecții:
- sinuzită
- infecții intestinale
- bronșită
- ulcer gastric
- edem
- gingivită
- carii
- angină
În timp ce efectele sale antibacteriene acoperă un domeniu larg de acțiune dacă vorbim despre ingestie, trebuie să vorbim și despre efectele pe care acest produs le are în urma aplicării directe pe piele. În general, toate soiurile de miere au o putere vindecătoare. Cu toate acestea, nectarul de Manuka este deosebit de puternic, mai ales atunci când vine vorba despre tratarea arsurilor sau a rănilor mai profunde. Prin aplicarea directă pe piele, mierea de Manuka are beneficii numeroase, cum ar fi:
- combate acneea și eczema: antioxidantă și antiinflamatoare, mierea de Manuka este un aliat perfect pentru toate tratamentele de frumusețe. Folosind-o ca o mască de față, aceasta te ajută pentru a scăpa de acnee și coșuri. Pentru aceasta din urmă tratamentul este simplu: mierea poate fi folosită sub forma unei măști care trebuie lăsată pe față timp de aproximativ 30 de minute, iar acest mic ritual trebuie repetat de trei sau patru ori pe săptămână. În prezent, nu există studii care să confirme proprietățile mierii de vindecare a acneei, însă merită încercat, fiind un tratament complet non-invaziv.
- vindecă rănile: această miere are proprietăți antiseptice.
- ameliorează arsurile ușoare și optimizează regenerarea pielii.
Acest soi de miere este, de asemenea, și un remediu natural pentru vergeturi. Aportul său important de flavonoide te ajută să îți menții pielea tânără și sănătoasă. În plus, ajută și la reducerea cicatricilor și a ridurilor.
Cercetările clinice au fost efectuate pentru a demonstra eficacitatea mierii de Manuka în multe domenii, inclusiv pentru tratarea Helicobacter pylori. Concluziile cercetărilor ce demonstrează faptul că mierea de Manuka are o acțiune antibacteriană ridicată, o puternică putere vindecătoare și faptul că poate stimula sistemul imunitar. În urma tratamentul cu acest soi de miere s-a putut observa o scădere a durerii în câteva zile, dispariția completă a simptomelor în două luni, distrugerea bacteriei în 4 luni, dar și protejarea celulelor epiteliale, inclusiv cele care acoperă pereții stomacului.
Trebuie să îți aducem la cunoștință faptul că este important ca pe eticheta borcanului de miere să fie menționată țara de proveniență (Noua Zeelandă). Comercializarea acestui produs este guvernată de mai multe certificări care vizează controlul eficienței și calității mierii de Manuka pe piață. Astfel, înainte de a cumpăra, este de preferat să verifici în prealabil acest detaliu.
2. Ce vitamine conține mierea de Manuka?
Cunoscută sub numele de „nectarul zeilor”, mierea de Manuka se diferențiază de celelalte soiuri de miere de pe piață datorită compoziției sale remarcabile. Mierea de Manuka are, în general, aceeași compoziție:
- zahăr natural (aproximativ 80% din compoziția sa)
- apă (aproximativ 17%)
- substanțe vegetale din Manuka, inclusiv un conținut ridicat de MGO
- enzime secretate de albine pentru a transforma nectarul de Manuka în miere, inclusiv glucozoxidaza
- acizi organici
- aminoacizi
- minerale
- vitamine (B și C)
Practic, toate soiurile de miere au o compoziție similară, inclusiv enzime care transformă substanțele vegetale, substanțele organice și o mulțime de zahăr natural. Principalul avantaj și factorul care diferențiază mierea de Manuka este reprezentat de conținutul său ridicat de MGO.
La fel ca mierea clasică, mierea de Manuka este un zahăr natural. Complet lipsită de grăsime, aportul său de energie provine, în principal, din carbohidrații pe care îi conține. Aceasta este, în esență, un mix de glucoză și fructoză. Chiar dacă mierea de Manuka are un gust mult mai dulce, are avantajul de a fi mai puțin calorică. Spre exemplu, o cantitate de 100 de grame aduce, în medie, 328 kcal față de 400 kcal dacă facem o comparație zahărul alb. Cantitatea ideală de consum zilnic este de la două până la 3 lingurițe de miere de Manuka, fiind foarte bună și pentru copii. O linguriță are aproximativ 10 grame și însumează un total de aproximativ 98 kcal pe zi, un aport foarte rezonabil. În comparație cu zahărul, mierea de Manuka este recomandată în special pentru cei care consumă mult zahăr în dietă, pentru că este mai naturală.
3. Există contraindicații pentru mierea de Manuka?
Unică în lume, mierea de Manuka pare să aibă doar părți bune și avantaje. În practică, consumul sau utilizarea sa nu implică niciun dezavantaj major pentru sănătate. Totul depinde de starea fiziologică și de predispoziția fizică a fiecăruia dintre noi. Persoanele care sunt alergice la înțepăturile de albine ar trebui să acorde o atenție deosebită consumului de miere.
Mai mult, din cauza concentrației sale ridicate de fructoză, ingestia de miere de Manuka nu este recomandată în cazul persoanelor care suferă de hipertrigliceridemie. De asemenea, este nevoie de atenție și în cazul persoanelor care suferă de diabet. Cu toate acestea, mierea de Manuka nu ar trebui să fie interzisă într-o dietă diabetică, ci recomandată cu moderație.
4. Miere de Manuka și alte produse derivate
Mierea de Manuka există pe piață în multe forme și poate fi un remediu natural pentru o simplă durere în gât, precum și pentru a stimula sistemul imunitar, dar și pentru a echilibra microbiota intestinală. Tabletele (pastilele) care conțin miere de Manuka oferă o acțiune antiseptică și ameliorare imediată a durerii în gât. Aceste suplimente cu scop curativ au o acțiune antibacteriană datorită prezenței mierii de Manuka de tipul IAA 10+.
Spray-ul cu miere de Manuka oferă, de asemenea, o acțiune antibacteriană și de calmare împotriva durerilor în gât datorită prezenței uleiului esențial de Manuka, asociat cu propolis, mușețel și coacăze negre. Uleiul esențial de Manuka este un agent foarte puternic împotriva germenilor, drojdiilor și ciupercilor. Acest antifungic natural este de 20 de ori mai eficient decât uleiul esențial de arbore de ceai pentru eradicarea germenilor și bacteriilor patogene. Uleiul esențial de Manuka are puterea de a purifica pielea. În plus, poate fi eficient și împotriva Escherichia coli, una dintre bacteriile responsabile pentru multe infecții ale tractului urinar și cistită.
5. Idei de rețete în care poți folosi miere de Manuka
În general, mierea de Manuka este utilizată pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, ca toate soiurile de miere, este, de asemenea, utilizată și în diferite rețete. Se remarcă în special pentru aroma sa foarte pronunțată, însoțită de o notă de eucalipt. Textura sa cremoasă o face o miere deosebit de delicioasă. Este o alternativă interesantă pentru cei care doresc să nu mai consume zahăr. Fiind un produs foarte dulce, dacă vrei să îl introduci în diferite rețete, ține cont de faptul că trebuie să folosești cantități mici. Acest mod de consum te ajută și să reduci aportul caloric din dieta ta zilnică. Cu alte cuvinte, mierea de Manuka poate fi integrată fără nicio problemă în orice tip de dietă sănătoasă și echilibrată. Îți mai recomandăm ceva: poți utiliza mierea de Manuka pentru a înlocui zahărul în prăjituri, plăcinte sau brioșe de casă.
Ciocănele rață cu miere de Manuka și rozmarin – cum sună această idee de fel principal? Rețeta este foarte simplă. Dacă vrei să faci patru porții din acest preparat, vei avea nevoie de:
- 4 ciocănele de rață mari (sau 8 mici)
- 4 linguri de miere de Manuka
- 2 linguri de sos de soia
- 1 lingură de muștar
- 3 roșii
- 1 crenguță de rozmarin
- 250 ml apă
După ce ți-ai procurat toate ingredientele de pe listă, poți începe procesul de pregătire. Pune toate ciocănelele de rață într-un vas și unge-le pe toate părțile cu ulei de măsline. Apoi adaugă mierea de Manuka, rozmarinul, sosul de soia și apa până obții un fel de baiț. Între timp, taie roșiile în bucăți mici și adaugă-le în vasul în care ai amestecat ciocănelele de rață cu restul ingredientelor și asezonează cu sare și piper. Pune tot amestecul într-o tavă la cuptor și lasă-l să se gătească timp de 40 de minute la foc mic. Dacă vrei să adaugi și o garnitură, poți opta pentru un orez simplu sau cu legume dacă vrei mai multă culoare în farfurie.
Această miere din Noua Zeelandă devine din ce în ce mai cunoscută în Franța, iar borcanele cu miere de Manuka devin din ce în ce mai căutate în magazinele ecologice și în magazinele online. Cu toate acestea, se întâmplă uneori ca magazinele, din păcate, să pună la raft sortimente contrafăcute de miere de Manuka care, în ceea ce privește nutrienții și beneficiile terapeutice, nu poate fi comparată cu mierea naturală de Manuka. Acum dacă te întrebi unde găsești miere de Manuka bună, îți vom spune că magazinul online crudsisanatos.ro oferă doar miere naturală, dar și alte soiuri de miere și produse apicole, plus suplimente și vitamine care pot fi integrate în dieta ta zilnică pentru un stil de viață sănătos.
Sursă foto: freepik.com