Alimentația, odihna și exercițiile fizice sunt cele trei elemente principale care stau la baza unui stil de viață sănătos și echilibrat. Dintre acestea, alimentația are un rol fundamental pentru hrănirea organismului și menținerea unui aport optim de substanțe nutritive.
Din nefericire, tot mai multe persoane se confruntă cu carențe și probleme de sănătate din cauza alimentației nepotrivite și a alimentelor intens procesate. Pentru a limita efectele negative pe care stilul de viață haotic și obiceiurile alimentare nesănătoase le au, este important să faci câteva schimbări în stilul de viață.
Poți introduce, treptat, alimente sănătoase de bază, dar dense din punct de vedere nutrițional, precum bulgurul. Bulgur este un aliment sățios, versatil și bogat în vitamine și minerale foarte importante pentru buna funcționare a întregului organism. Iată ce de acest aliment nu ar trebui să lipsească niciodata din dieta ta și cum îl poți prepara!
1. Despre bulgur și originea acestuia
Bulgurul își are originea în bucătăria Orientului Mijlociu și, până în prezent, reprezintă un aliment de bază în foarte multe zone. Conform dovezilor istorice, acest aliment este consumat încă din mileniul al VI-lea. EL este, de fapt, provenit din mai multe specii de grâu, în special grâul dur. Bulgurul face parte, mai degrabă, din categoria cerealelor integrale, ceea ce înseamnă că îi poate oferi organismului toate substanțele nutritive, spre deosebire de cerealele rafinate.
Acesta are un aspect neuniform, cunoscut și sub denumirea de grâu spart. Forma acestuia este dată de prelucrarea grâului. Grâul este gătit într-un recipient de dimensiuni mari, acoperit cu apă în întregime. Grâul este fiert în această apă lent, după care este strecurat și uscat pentru câteva zile. După uscarea completă a grâului acesta este zdrobit, motiv pentru care boabele capătă o formă neregulată. După această acțiune se pot obține trei tipuri de bulgur: cu boabe mari, fin și foarte fin (bulgurul fin este asemănător cu grișul). După această prelucrare, bulgurul este foarte ușor de gătit pentru următoarele preparate, iar termenul de valabilitate este îndelungat.
Alături de paste, cereale și leguminoase, bulgurul este o sursa importantă de fibre, antioxidanți și alți nutrienți benefici organismului. Aceștia ajută la menținerea unei greutăți optime și pot extinde chiar și durata de viață.
Deoarece nu este foarte popular, multe persoane au rețineri în privința preparării. Cu toate acestea, alimentul este foarte ușor de gătit și poate fi utilizat în salate, garnituri sau feluri principale. Sunt necesare doar câteva minute pentru a fi gata de consum, iar bulgurul găsit în comerț este foarte ușor de preparat deoarece poate fi prefiert și deja curățat, ceea ce reduce timpul de preparare în mod semnificativ.
2. Bulgur - proprietăți și beneficii pentru organism
Din punct de vedere nutrițional, bulgurul oferă o multitudine de beneficii organismului. De asemenea, este un bun aliat pentru menținerea unei siluete optime, datorită conținutului scăzut de calorii. O cană plină aduce un aport de aproximativ 250 de calorii și, datorită versatilității acestui aliment, pot fi preparate foarte multe feluri de mâncare, principale, garnituri și salate.
Deoarece este provenit din grâu pur, bulgurul este bogat în carbohidrați și proteine, însă este sărac în grăsimi și are un indice glicemic scăzut, ceea ce îl face potrivit mai ales pentru persoanele care suferă de diabet. Cu atât mai mult, este un aliment ce favorizează tranzitul intestinal, datorită conținutului ridicat de fibre, este ușor de digerat și ajută la eliminarea toxinelor din organism.
Este recomandat și în dieta sportivilor, întrucât are un complex de vitamine și minerale esențial pentru obținerea energiei și susținerea efortului fizic și psihic, iar carbohidrații de calitate ajută la eliberarea treptată a energiei și vitalității.
3. Ce este bulgurul - aportul de vitamine și minerale oferite de bulgur
Bulgurul este un aliment dens din punct de vedere nutrițional, oferind o varietate de vitamine, minerale și antioxidanți foarte importanți pentru organism. Acești nutrienți pot reduce inflamația din organism, ajută la menținerea sănătății inimii, întăresc oasele și dinții și pot influența chiar durata vieții, adăugând ani vârstei noastre. De asemenea, acești nutrienți au un impact pozitiv puternic asupra creierului și îl mențin ager, fiind un bun aliat pentru o sănătate psihică și emoțională puternică. Este cunoscut faptul că împreună cu cerealele boabe, cele cât mai puțin procesate, bulgurul ajută la sănătatea tranzitului intestinal, fiind recomandat persoanelor care se confruntă cu probleme de digestie, ajutând, astfel, la eliminarea substanțelor nefolositoare din organism. In alegerea celor mai bune produse ecologice este recomandata si certificarea DEMETER pentru agricultura bio-dinamica astfel puteti cumpara cele mai sanatoase cereale.
Vitaminele regăsite în bulgur
În bulgur putem identifica vitaminele A, C și un complex de vitamine B (B1, B3, B6, B9 și B12). Toate acestea au un rol esențial pentru întreaga sănătate a organismului, având un efect antioxidant, benefic pentru toate celulele și țesuturile.
Vitamina A
Vitamina A este o vitamină liposolubilă care, de fapt, se referă la mai multe substanțe importante pentru funcționarea organismului, precum retinol, retinal, acid retinoic, retinoizi și cartenoizi. Aceasta influențează sănătatea ochilor și este responsabilă pentru o vedere eficientă pe timpul nopții, dar este importantă și pentru sănătatea pielii și a dinților.
Vitamina A este un puternic antioxidant și susține procesul natural de vindecare a organismului, ceea ce înseamnă că putem elimina mai repede agenții care provoacă infecții sau inflamație. Cu atât mai mult, este o vitamină care reglează nivelul colesterolului și ne ajută să stocăm grăsimi importante și sănătoase pentru corpul nostru. Este foarte importantă pentru țesuturi și mucoase, protejându-le și susținând sănătatea celulelor noi. Aceasta este fundamentală și pentru sănătatea sistemului respirator și sănătatea sistemului osos, contribuind la dezvoltarea armonioasă a oaselor. Nu în ultimul rând, vitamina A este indispensabilă pentru un sistem imunitar puternic, deoarece ajută la formarea anticorpilor responsabili pentru eliminarea agenților patogeni din organism.
Vitamina C
Vitamina C este una dintre cele mai importante vitamine pentru organism. Aceasta este cunoscută pentru efectul său benefic asupra sistemului imunitar, fiind un antioxidant puternic ce crește capacitatea naturală de apărare a organismului. De asemenea, datorită proprietăților antioxidante, vitamina C reduce riscul multor boli, luptând împotriva radicalilor liberi. În privința răcelilor, vitamina C poate diminua în mod considerabil simptomele și durata manifestării acestora. Cu atât mai mult, vitamina C este esențială pentru sănătatea pielii și susține producția de colagen, component indispensabil pentru buna funcționare a tuturor țesuturilor din organism. Această vitamină este benefică și pentru menținerea greutății corporale optime, deoarece are capacitatea de a arde grăsimi și susține dezvoltarea masei musculare. Creierul beneficiază, de asemenea, de proprietățile vitaminei C. Ea îmbunătățește memoria și reduce riscul de apariție a unor afecțiuni complexe, precum demența.
Complexul de vitamine B
Acest complex de vitamine este foarte important pentru sănătatea întregului organism și a funcțiilor acestuia, fiind responsabil pentru buna desfășurare a metabolismului. Complexul are rolul de susține procesele de producere a energiei, dar și de a repara și forma ADN-ul. Complexul de vitamine B are o importanță deosebită pentru sănătatea sistemului cardiovascular, ajutând la menținerea unui nivel normal de hemocisteină. Dacă nivelul de hemocisteină din organism crește, riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare este mult mai ridicat. Acest complex este important și pentru prevenirea anumitor boli, precum anemia, dar și pentru menținerea unui creier sănătos și ager. Aceste vitamine sunt foarte importante pentru funcționarea normală a acestui organ și, în lipsa acestora, până și sănătatea mintală poate fi influențată în mod negativ. Sistemul imunitar este susținut de acest complex de vitamine, fără de care nu ar putea proteja organismul în mod corespunzător de agenții patogeni. Nu în ultimul rând, complexul de vitamine B este fundamental pentru echilibrul hormonal al organismului, ajutând organismul să se dezvolte armonios.
Mineralele regăsite în bulgur
Bulgurul este bogat în minerale care au un rol însemnat pentru corpul uman. În acest aliment putem regăsi cantități importante de fier, magneziu și calciu, minerale care se află pe lista celor mai importante substanțe pentru organism. De asemenea, bulgurul conține și fosfor, potasiu și zinc.
Fier
Fierul este un mineral cu un rol remarcabil pentru organism, întrucât este responsabil pentru producerea sângelui. Cea mai mare parte din acest mineral se află în hemoglobină, o componentă care are capacitatea de a transporta oxigen în întregul organism, de la plămâni la țesuturi. Astfel, cel mai important rol al fierului este acela de a susține procesul de oxigenare a tuturor celulelor și țesuturilor, însă este foarte important și pentru sinteza colagenului, funcționarea normală a anumitor neurotransmițători și pentru menținerea unui sistem imunitar puternic. Lipsa de fier poate duce la dezvoltarea anemiei, o afecțiune care poate cauza o multitudine de simptome neplăcute, printre care oboseală excesivă, slăbiciune, amețeală și dificultate de concentrare.
Magneziu
Magneziul este un mineral implicat într-o multitudine de procese, la nivelul întregului organism. De aceea, menținerea unui nivel optim este necesară pentru a evita problemele de sănătate asociate. Magneziul susține sănătatea sistemului digestiv și îmbunătățește digestia, mai ales în cazul persoanelor care suferă de astfel de probleme și, cu atât mai mult, este un element central în metabolismul glucozei, menținând un nivel normal de zahăr în sânge. Magneziul este fundamental și pentru sistemul respirator și sistemul muscular, în timp ce crește densitatea osoasă și ajută la prevenirea bolilor asociate sistemului osos. Din punct de vedere al sănătății mintale, magneziul are capacitatea de a lupta împotriva stărilor anxioase, de neliniște și a stărilor de oboseală sau agitație. Totodată, este un mineral benefic și pentru sistemul imunitar, menținând atât funcțiile imunității înnăscute, cât și funcțiile imunității dobândite.
Calciu
Calciul se regăsește din abundență la nivelul sistemului osos și al dinților, însă beneficiile sale nu se opresc aici. Calciul este responsabil pentru reglarea bătăilor inimii și funcționarea normală a miocardului. Mai mult de atât, în lipsa calciului, mușchii nu ar putea răspunde la fel de rapid semnalelor date de creier și, în consecință, reacțiile ar fi încetinite. De asemenea, este asociat funcționării normale a sistemului endocrin și este implicat în procesul de coagulare a sângelui. Sistemul imunitar este, la rândul lui, influențat de calciu, iar un nivel optim este necesar pentru apărarea eficientă a organismului.
4. Bulgur - contraindicații
Deoarece este un derivat din grâu, bulgurul conține gluten, ceea ce îl face nepotrivit pentru persoanele intolerante la gluten sau care suferă de alergie la grâu. Persoanele care se confruntă cu afecțiuni intestinale cronice, precum boala inflamatorie intestinală sau sindromul de colon iritabil ar putea întâmpina dificultăți în consumul bulgurului, din cauza conținutului de fibre insolubile. În acest caz, este indicat să consumați o cantitate mică de bulgur pentru a observa modul în care organismul va reacționa, iar dacă efectele sunt negative este recomandat să întrerupeți consumul.
5. Bulgur - cum îl prepari?
Modul de preparare este influențat de starea în care acesta se află și dimensiunea boabelor. Dacă este fin sau foarte fin, bulgurul este potrivit pentru prepararea salatelor. Dacă boabele sunt de dimensiuni mari, acestea sunt recomandate pentru supe, tocănițe sau alte preparate consistente.
Bulgurul se prepară într-un mod asemănător pastelor sau orezului. Cantitatea de lichid trebuie să fie dublă față de cantitatea bulgurului pe care urmează să îl prepari, iar timpul de gătire poate fi de câteva minute sau zeci de minute. În cazul bulgurului fin sunt necesare 5-7 minute, în timp ce pentru boabele de dimensiuni mai mari sunt necesare 20-25 de minute.
Cel mai popular preparat care conține bulgur este salata taboule, cunoscută în bucătăria libaneză. Aceasta conține roșii, castraveți, ceapă, mentă, pătrunjel, ulei de măsline, sare, suc de lămâie și bulgur.
Bulgurul este potrivit și pentru prepararea burgerilor vegetali, deoarece este consistent și dens. De asemenea, bulgurul poate intra în compoziția unor preparate, fiind folosit drept înlocuitor pentru orez, precum chiftelele sau ardeii umpluți. Totodată, bulgurul poate fi consumat și drept garnitură.
Alimentația joacă un rol foarte important pentru sănătatea întregului organism. De aceea, este important să găsim alimente cât mai bogate în substanțe nutritive și să reducem consumul alimentelor intens procesate, care nu au o valoare nutrițională ridicată. Un aliment important pe care îl poți introduce în alimentație este bulgurul, întrucât conține o multitudine de vitamine și minerale esențiale pentru buna funcționare a corpului uman și, cu atât mai mult, ajută și la îmbunătățirea sănătății mintale și a aspectului pielii. Acesta este ușor de preparat și poate fi utilizat în compoziția multor feluri de mâncare, ceea ce îl face versatil și accesibil. Cu toate acestea, este important să acorzi atenție posibilelor intoleranțe sau afecțiuni digestive care ar putea fi influențate în mod negativ de consumul bulgurului. Deși este un aliment foarte sănătos, cu multe beneficii pentru organism, există și excepții care ar putea crea simptome și manifestări neplăcute.
Sursa foto: unsplash.com.