Infecțiile urinare sunt frecvent întâlnite, mai ales în rândul femeilor, și apar din cauza bacteriilor de la nivelul tractului urinar. Ele sunt de mai multe feluri, în funcție de localizare, iar simptomele pot fi ușor diferite la copii față de adulți. Prevenirea infecțiilor urinare se poate face printr-o igienă intimă adecvată și printr-un stil de viață sănătos, bazat pe o alimentație corespunzătoare, și prin adăugarea de suplimente atunci când este cazul. Descoperă în continuarea acestui articol mai multe informații despre infecțiile urinare, cauze, simptome și metode de prevenție și tratament.
1. Infecțiile urinare - principalele simptome și cauze ale acestora
Rolul tractului urinar este de a produce și de a stoca urina. Urina este un produs al sistemului de filtrare al rinichilor și nu conține de obicei germeni. Cu toate acestea, bacteriile pot pătrunde în sistemul urinar, provocând probleme precum infecții și inflamații.
O infecție urinară este o afecțiune frecventă care poate implica orice parte a aparatului urinar, inclusiv uretra, ureterele, vezica urinară și rinichii. De cele mai multe ori, simptomele includ nevoia de a urina des, arsuri și senzații de durere în partea laterală sau în partea inferioară a spatelui. În unele cazuri, aceste infecții pot fi asimptomatice, mai ales la bărbați.
1.1. Simptomele unei infecții urinare
Atunci când ai o infecție urinară, mucoasa vezicii se înroșește și se irită, putând provoca dureri în partea inferioară a abdomenului sau în zona pelviană și chiar în partea inferioară a spatelui. La acestea se adaugă următoarele simptome:
- Urinare frecventă cu eliminarea unei cantități mici de urină;
- Arsură sau durere în timpul urinării (disurie);
- Nevoia urgentă de a urina;
- Incontinența urinară (scurgeri de urină) și prezența sângelui în urină;
- Culoarea anormală a urinei (urină tulbure) sau cu miros urât și foarte puternic;
- Oboseala;
- Greață și vărsături;
- Febră și frisoane.
Greața, vărsăturile și febra apar, de regulă, atunci când infecția este localizată la nivelul rinichilor și cauzează dureri în partea superioară a spatelui. În aceste cazuri, cel mai indicat este să consulți un medic cât mai repede pentru a-ți prescrie un tratament adecvat.
1.2. Tipuri de infecții urinare
Tractul urinar este compus din următoarele părți:
Rinichi - au rolul de filtrare, eliminând apa și toxinele din sânge. Aceste toxine devin urină.
Ureterele - sunt tuburi subțiri care transportă urina de la rinichi la vezica urinară.
Vezica urinară - este cea care stochează urina până când aceasta este eliminată.
Uretra - transportă urina din vezica urinară către exteriorul corpului.
Așadar, în funcție de localizare, infecțiile urinare pot fi de mai multe feluri. Acestea pot implica uretra (uretrita), rinichii (pielonefrita) sau vezica urinară (cistită).
1.3. Infecția urinară și cauzele acesteia
Infecțiile de tract urinar sunt cauzate de bacterii care pătrund, de obicei, în vezică și uretră, iar în unele cazuri pot să afecteze rinichii. Cea mai frecventă bacterie întâlnită în astfel de infecții este E. Coli, care se găsește în mod normal în intestine. Alte surse de apariție a infecțiilor sunt Protus mirabilis, Enterococcus faecalis, Klebsiella pneumoniae.
Alți factori de risc care pot crește probabilitatea de a dezvolta o infecție de tract urinar sunt:
- Dificultăți în golirea completă a vezicii urinare;
- O afecțiune care provoacă un blocaj în tractul urinar, cum ar fi pietrele la rinichi;
- Bolile cronice, diabetul sau unele alergii care scad posibilitatea de apărare a sistemului imunitar;
- O igienă precară a zonei genitale;
- Purtarea de lenjerie intimă din materiale sintetice;
- Utilizarea recentă a unui tub pentru drenarea vezicii urinare (cateter);
- Consumul insuficient de lichide;
- Activitatea sexuală.
De asemenea, alimentația necorespunzătoare poate slăbi sistemul imunitar, mai ales atunci când există un deficit de vitamine și minerale. În aceste cazuri, medicul îți poate recomanda folosirea unor suplimente și multivitamine.
2.Infecția urinară - cele mai expuse persoane în funcție de vârstă și sex
Indiferent de vârstă și sex, orice persoană poate dezvolta o infecție urinară, însă unii oameni sunt mai expuși riscului decât alții. Din cauza anatomiei tractului urinar, femeile sunt mult mai predispuse apariției acestor afecțiuni de-a lungul vieții. De asemenea, femeile însărcinate pot suferi frecvent de infecții urinare începând cu săptămâna a șasea de sarcină. Deși sunt cazuri mai rare, și bărbații sau adulții în vârstă apelează frecvent la medic din cauza problemelor apărute la nivelul tractului urinar.
2.1. Infecția urinară la bărbați
Chiar dacă infecțiile urinare sunt mult mai frecvente la femei, și bărbații se pot confrunta cu ele. Simptomele sunt aceleași, dar factorii de risc sunt ușor diferiți. Astfel, bărbații pot dezvolta o infecție urinară atunci când suferă de următoarele afecțiuni:
- Prostata mărită (Hiperplazie benignă de prostată);
- Prostatita, care este o inflamație a glandei prostatice;
- Calculi la rinichi;
- Îngustarea anormală a uretrei.
O infecție urinară la bărbați poate afecta tractul superior și apare la nivelul rinichilor sau a ureterelor. Infecțiile de tract urinar inferior apar în vezica urinară, prostată sau uretră. Unele persoane nici nu prezintă simptome, iar pentru diagnosticare pot fi recomandate testele, precum urocultura sau sumarul de urina. De asemenea, în unele cazuri sunt indicate și investigații suplimentare cum ar fi examenele de prostată, radiografiile și ecografiile ale tractului urinar.
2.2. Infecția urinară la copii
Infecția urinară la copii apare atunci când germenii ajung în vezica urinară sau în rinichi. Un copil cu o astfel de afecțiune poate avea febră, vărsături și poate fi mai agitat decât de obicei. Principalele simptome includ:
- Trezirea frecventă noaptea pentru a merge la baie;
- Chiar dacă copilul este învățat la oliță, este posibil să scape mici cantități de urină;
- Dureri de burtă în zona vezicii urinare;
- Urină urât mirositoare cu aspect tulbure.
Dacă infecția este localizată la rinichi, atunci copilul poate prezenta mai multe simptome precum vărsături, febră, oboseală severă, dureri în lateral sau în spate.
În urma testelor efectuate, medicul îți va recomanda un tratament adecvat. Dacă bacteriile sunt prezente la urocultură, cel mic va primi și un antibiotic corespunzător. Pentru a nu recidiva, este important să îl încurajezi pe copil să bea cât mai multe lichide.
2.3. Infecția urinară la femei
Infecția urinară este mai des întâlnită la femei, acestea confruntându-se cu astfel de afecțiuni de mai multe ori de-a lungul vieții. Cauzele infecției urinare specifice femeilor sunt următoarele:
Anatomia feminină - spre deosebire de bărbați, femeile au o uretră mai scurtă, motiv pentru care bacteriile ajung mult mai ușor în vezica urinară. Pentru a preveni răspândirea bacteriilor de la anus la vagin și uretră, se recomandă ștergerea din față spre spate după urinare și după scaun.
Diferite tipuri de metode contraceptive - utilizarea diafragmei pentru contracepție crește riscul infecțiilor urinare la femei.
Activitatea sexuală - crește riscul dezvoltării acestor afecțiuni.
Menopauza - scăderea nivelului de estrogen provoacă anumite modificări ale tractului urinar care cresc riscul de infecție.
Infecție urinară în sarcină
Femeile gravide au un risc crescut de a suferi de infecții urinare în timpul sarcinii, mai ales începând din săptămâna a șasea până în săptămâna 24. Pentru că uterul este așezat deasupra vezicii urinare, pe parcursul dezvoltării, acesta poate bloca scurgerea urinei din vezică, provocând astfel o infecție a tractului urinar. Infecția trebuie tratată la timp și în mod corespunzător de către un specialist.
3. Infecțiile urinare - diagnostic, metode de prevenire și tratament
Acum că ai aflat de la ce se poate face o infecție urinară și care sunt simptomele acesteia, este timpul să știi ce ai de făcut în cazul în care te confrunți cu o astfel de afecțiune. Vizita la medic este cea mai importantă, deoarece acesta este singurul în măsură să îți recomande un tratament corespunzător. Însă, există și lucruri pe care le poți face singur pentru a preveni o infecție urinară sau pentru a atenua simptomele atunci când apar.
3.1. Diagnosticul infecțiilor de tract urinar
Atunci când prezinți semne de infecție urinară, este important să mergi la un medic care îți poate recomanda diferite teste în vederea unei diagnosticări corecte. Urocultura este esențială pentru a determina tipul de bacterie care a provocat infecția. Sumarul de urină ajută și el la detectarea prezenței globulelor roșii, a globulelor albe și a bacteriilor, care pot indica o infecție. În cazul recidivelor, este posibil ca specialistul să-ți recomande teste suplimentare prin care va examina tractul urinar pentru a depista eventualele boli sau leziuni. Printre acestea se numără ecografia, cistoscopia sau tomografia computerizată.
3.2. Prevenirea infecțiilor urinare și sfaturi de îngrijire
Printre cele mai eficiente modalități în prevenirea infecțiilor urinare se numără consumul de lichide, precum apa și ceaiurile, care contribuie la o eliminare mai rapidă a bacteriilor din urină. De asemenea, alte metode prin care poți reduce probabilitatea dezvoltării unor astfel de afecțiuni sunt:
- Folosește produse pentru igienă intimă potrivite, evitând săpunurile și gelurile de duș puternice.
- Schimbă frecvent absorbantele și tampoanele.
- Consumă superalimente și fructe deshidratate precum merișoare.
- Redu cantitatea de lichide și alimente iritante pentru vezica urinară. În această categorie pot fi incluse cofeina, alimentele picante, alcoolul, sucurile citrice și zahărul.
- Obișnuiește-te să urinezi imediat ce simți nevoia și să golești complet vezica pentru a elimina bacteriile din organism.
- După ce urinezi, asigură-te că te ștergi din față spre spate. Acest lucru este deosebit de important pentru femei, deoarece uretra este mult mai scurtă decât la bărbați, crescând riscul deplasării bacteriei E. Coli din rect.
- Poartă lenjerie intimă din bumbac, pentru a nu se crea umiditate în zona intimă.
- Evită folosirea pantalonilor foarte strâmți.
- Folosește detergenți delicați atunci când speli lenjeria intimă.
3.3. Infecțiile urinare și metodele de tratament
Atunci când medicul îți prescrie un tratament pentru infecția urinară, este foarte important să îl urmezi până la capăt, deoarece aceasta poate recidiva foarte ușor. Dacă nu este tratată corespunzător sau dacă medicația este întreruptă prematur, pot apărea diverse complicații cum ar fi infecțiile renale, afectarea rinichilor sau risc de naștere prematură în cazul femeilor gravide.
Antibioticul este medicamentul folosit pentru a omorî bacteriile care au provocat infecția, iar acesta este prescris în urma testelor de urină care indică tipul de substanță la care este sensibilă bacteria. Cazurile mai grave pot necesita chiar și administrarea unor antibiotice intravenoase.
Tratamentul depinde foarte mult de cauză și de severitatea simptomelor, fiind specific fiecărei persoane în parte. Copiii, femeile însărcinate, persoanele cu boli cronice sau alte afecțiuni vor avea parte de abordări diferite, în funcție de factorii de risc. De exemplu, la unele femei aflate la menopauză, medicul poate recomanda și folosirea unei creme care conține estrogen.
Pe termen lung, poate fi prescris și un tratament naturist care să contribuie la reducerea riscului de reapariție a infecției urinare. Anumite produse de gemoterapie au proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare, contribuind la eliminarea bacteriilor din tractul urinar și la o funcționare corespunzătoare a rinichilor. Printre cele mai eficiente plante se numără merișorul, afinul, coada-calului, urzica sau mătasea de porumb. Probioticele ajută și ele la prevenirea infecțiilor urinare recurente, fiind un aliat puternic, cu rol în echilibrarea florei intestinale. Alimentele precum sparanghelul, vișinele, semințele de dovleac sunt bogate și ele în vitamine și minerale și au efecte diuretice, prevenind atașarea bacteriilor pe pereții sistemului urinar.
Așadar, o infecție urinară este o inflamație bacteriană a tractului urinar care poate afecta orice persoană indiferent de vârstă și sex. Cu toate acestea, femeile sunt mai predispuse să sufere de cel puțin o astfel de infecție pe tot parcursul vieții. Pentru prevenire, extrem de importante sunt igiena adecvată, alimentația sănătoasă și consumul de lichide și ceaiuri din plante cu proprietăți benefice în menținerea sănătății aparatului urinar.
Sursa foto: unsplash.com.
Referințe:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cystitis/expert-answers/bladder-infection/faq-20058552
https://kidshealth.org/en/parents/urinary.html
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-tract-infection/symptoms-causes/syc-20353447
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9135-urinary-tract-infections