Magneziul: care este rolul lui în organism și ce trebuie să faci în caz de deficit?

Magneziul este un mineral esențial din corpul uman, care este implicat în foarte multe reacții celulare responsabile de bunăstarea organismului. Printre cele mai importante reacții în care este implicat se află reproducerea ADN-ului și contracția mușchilor, însă beneficiile sale sunt mai vaste decât s-ar putea crede. Deși este de o importanță majoră, foarte multe persoane se confruntă cu deficit de magneziu, caz în care pot avea diverse simptome mai puțin plăcute. Pentru a restabili nivelul de magneziu necesar pentru buna funcționare a organismului, este necesar să fie consumate anumite alimente sau chiar administrate suplimente la recomandarea unui medic.

Dacă vrei să afli mai multe despre magneziu, citește mai departe și descoperă care sunt beneficiile sale pentru organism, de câte tipuri este, care sunt simptomele în cazul unui deficit, ce alimente conțin magneziu, precum și alte informații utile despre acest mineral.

1. Magneziul – beneficii pentru organism

1. Magneziu - beneficii pentru organism

După cum am menționat anterior, magneziul este esențial pentru un organism sănătos, în care toate procesele se desfășoară în mod optim și fără complicații. Acesta este al patrulea cel mai răspândit mineral din corp și participă la peste 600 de reacții biochimice. În organismul unui om se găsesc aproximativ 25 de grame de magneziu, iar peste 50% din această cantitate se află în oase. Restul de procente se regăsesc la nivelul mușchilor, în sânge și în țesuturile moi, fiecare celulă din corp având nevoie de magneziu pentru a funcționa și a îndeplini misiunea pe care o are.

Astfel, magneziul este un element care prezintă multe beneficii pentru organism și este implicat în generarea energiei, mișcările mușchilor, formarea proteinelor, reglarea sistemului nervos, menținerea genelor într-o stare optimă și multe altele.

Printre principalele beneficii ale magneziului se numără:

  • Purificarea organismului;
  • Reglarea colesterolului;
  • Susținerea sănătății inimii;
  • Consolidarea sistemului nervos;
  • Susținerea procesului de digestie;
  • Eficiența circulației sângelui;

În afara de toate acestea, acest mineral prezintă o mulțime de proprietăți care contribuie la funcționarea optimă a organismului și este extrem de important să ai grijă ca nivelul de magneziu să fie în valori normale, întrucât un deficit poate provoca multe alte probleme de sănătate.

2. Deficit de magneziu – cauze și simptome

2. Lipsa de magneziu- cauze si simptome

Deficitul de magneziu este o problemă întâlnită în rândul multor oameni, în special în cazul celor vârstnici și se poate manifesta prin diferite moduri de la caz la caz. În situația în care carența este una foarte mare, poate fi recomandată și administrarea de suplimente cu magneziu de către un specialist, în urma analizelor amănunțite realizate.

Deficitul de magneziu poate apărea din mai multe cauze, dintre care cele mai des întâlnite sunt:

Aportul deficitar de magneziu

Această cauză este majoritar prezentă în cazul persoanele care, odată cu înaintarea în vârstă, se confruntă cu o absorbție de magneziu tot mai mică. De asemenea, alimentația vârstnicilor începe să difere în anumite situații din cauza altor probleme, ceea ce înseamnă că aceștia nu consumă alimentele potrivite pentru a absorbi doza de magneziu necesară bunei funcționări a organismului.

Stresul

Stresul reprezintă o problemă care poate cauza foarte multe afecțiuni în ceea ce privește sănătatea. Momentele stresante dese conduc la golirea rezervelor de magneziu, creând astfel un deficit în organism.

Fumatul

Fumatul este un viciu care are multe implicații negative asupra sănătății, putând chiar să reducă absorbția de magneziu. Această cauză se datorează faptului că, în general, fumatul influențează pofta de mâncare, iar persoana în cauza nu consumă suficiente alimente bogate în magneziu.

Problemele gastrointestinale

O altă cauză a deficitul de magneziu sunt și diversele afecțiuni gastrointestinale care pot apărea. Acestea împiedică absorbția de magneziu sau chiar pot favoriza pierderea magneziului deja prezent în organism.

Dincolo de toate aceste probleme, mai există cauze precum sunt dependența de alcool, diabetul și osteoporoza care pot avea implicații în ceea ce privește nivelul de magneziu necesar în corpul uman.

Dacă te întrebi cum poate fi identificat deficitul de magneziu în organism, ei bine există câteva simptome pe care este bine să le cunoști. Printre simptomele cele mai frecvente ale lipsei de magneziu se află următoarele

  • Lipsa poftei de mâncare;
  • Stările de oboseală și slăbiciune;
  • Stările de greață:
  • Crampele musculare:
  • Convulsii:
  • Stări de amorțeală a membrelor;
  • Hipertensiune;
  • Insomnie:
  • Infecții bacteriene;

Unele dintre aceste simptome apar abia când deficitul este unul foarte mare și pot provoca și alte afecțiuni. În cazul unei lipse drastice de magneziu, există riscul de a te confrunta cu

complicații grave precum boli de inimă, osteoporoză, hipertensiune arterială și diabet de tip 2. Așadar, dacă te confrunți cu astfel de simptome, este recomandat să te prezinți imediat la medic, întrucât astfel de stări pot ascunde serioase probleme de sănătate.

Având în vedere că lipsa de magneziu este mai greu de identificat și poate fi confundată și cu alte carențe, este indicat a fi realizate analize anual pentru a vedea nivelul exact. În acest fel, vei verifica care este nivelul tuturor vitaminelor și mineralelor din organism și vei putea să acționezi cât mai repede posibil pentru a remedia posibilele carențe.

3. Ce trebuie să mănânci când ai lipsă de magneziu 

3. Ce trebuie sa mananci cand ai lipsa de magneziu

Indiferent dacă te confrunți cu un deficit de magneziu sau vrei să te asiguri că ai doza necesară de magneziu în organism, trebuie să ai grijă la alimentația pe care o ai. Un stil de viață sănătos și echilibrat va sta întotdeauna la baza unei stări de sănătate bune. În ceea ce privește alimentele bogate în magneziu pe cale poți include în mesele tale, printre acestea se află:

După cum poți observa, există foarte multe alimente pe care le poți integra în dieta ta pentru a-ți asigura aportul de magneziu, dar și de alte vitamine necesare pentru menținerea sănătoasă a organismului. De asemenea, atunci când vrei să prepari diverse mâncăruri, încearcă să utilizezi superalimente  precum ginseng, spirulina, turmeric, cacao bio și multe altele. Atunci când alegi astfel de produse, ai grijă ca ele să fie de la un furnizor de încredere, care să le asigure calitatea. O alternativa la suplimentele alimentare pe baza de magneziu o reprezinta forma de magneziu lipozomal cu absorbtie mult mai eficienta.

4. Excesul de magneziu – ce reprezintă? 

Dincolo de problema reprezentată de lipsa de magneziu în organism, există situații în care din dorința de a ajuta organismul, putem absorbi mai mult magneziu decât este necesar. O astfel de situație se numește hipermagneziemie și reprezintă o problemă la fel de serioasă precum este deficitul de acest mineral.

Excesul de magneziu se manifestă în general prin hipotensiune arterială, adică tensiune scăzută, stări de greață, vomă, dureri de cap, dificultăți de concentrare și memorare sau înroșirea feței. Așadar, la fel ca în cazul lipsei acestui mineral, dacă corpul absoarbe prea mult magneziu, există riscul de a te confrunta cu simptomele menționate.

Din acest motiv, este important să ai grijă cu suplimentele alimentare, deoarece în majoritatea cazurilor, persoanele care prezintă o cantitate mult prea mare de magneziu în organism, au abuzat de diverse suplimente. Menținerea sănătății implică păstrarea unui echilibru, astfel încât este indicat să fii foarte atent la deciziile pe care le iei privind administrarea de suplimente cu rolul de asigurare a cantității de minerale și vitamine necesare.

5. Rolul magneziului în organism 

5. Rolul magneziului in organism

Un lucru pe care orice om ar trebui să îl știe este că vitaminele și mineralele joacă un rol foarte important în organism, iar magneziul nu face excepție. Acesta îndeplinește mai multe roluri semnificative în corpul uman, toate contribuind la buna funcționare a organismului și menținerea sănătății.

Un prim rol pe care-l are magneziul este reprezentat de transmiterea semnalelor de la nervi la mușchi. Acesta are o strânsă legătură  cu sistemul nervos și ajută la menținerea unui corp și minți liniștite. De asemenea, magneziul contribuie la buna funcționare a metabolismului, deoarece activează enzimele, fapt ce îl încadrează drept ajutor în combaterea riscului de diabet de tip 2.

Un alt proces important în care este implicat magneziul este reprezentat de crearea și repararea ADN-ului și ARN-ului, care sunt cu adevărat esențiale pentru o viață armonioasă din toate punctele vedere.

Dincolo de aceste lucruri, magneziul reglează coagularea sângelui și ajută la mineralizarea oaselor, susținând procesul de formare al acestora prin susținerea asimilării calciului. Magneziul are și un rol purificator, fiind necesar pentru detoxifierea celulelor. Acesta împiedică depunerea de calciu și prin urmare, efectele toxice care pot fi provocate de către acestea.

În urma unor studii s-a mai descoperit că magneziului influențează eliberarea adrenalinei în organism. Conform cercetărilor efectuate, persoanele care sufereau de anxietate, aveau și  niveluri mai mici de magneziu.

Prin urmare, magneziul îndeplinește multe roluri în organism și niciunul nu poate fi trecut cu vederea, întrucât fiecare proces contribuie la o stare de sănătate bună și o viață fericită.

6. Tipuri de magneziu

6. Tipuri de magneziu

Un aspect important de menționat este reprezentat de faptul că există mai multe tipuri magneziu care au proprietăți benefice asupra organismului, iar acestea se găsesc în anumite tipuri alimente sau în suplimentele special create cu scopul de a asigura aportul necesar în organismul fiecărei persoane. Astfel, magneziul poate fi clasificat sub formă de:

Magneziu glicinat – este cea mai absorbabilă formă de magneziu și este formată din aminoacid de glicină în combinație cu magneziu.

Malat de magneziu – se regăsește în mod natural în legume și fructe, fiind compus din acid malic și magneziu.

Lactat de magneziu – se absoarbe mult mai facil la nivelul intestinului și este format din acid lactic și magneziu.

Citrat de magneziu – se găsește în citrice și este foarte des recomandat drept supliment alimentar pentru tratarea deficitului de magneziu.

Oxid de magneziu – este compus din magneziu și oxigen, fiind utilizat ca supliment alimentar în special pentru combaterea anumitor afecțiuni digestive.

Clorură de magneziu – se absoarbe cu ușurință în tractul digestiv și este o sare a magneziului utilizată sub forma unor capsule sau unguente.

Sulfat de magneziu – este compus din sulfură, oxigen și magneziu, fiind cunoscut drept sare Epsom, ce se utilizează dizolvată în apa de baie cu rol de calmare a durerilor și relaxare.

Carbonat de magneziu – reprezintă un supliment alimentar și se găsește sub formă de comprimate sau lichid.

Orotat de magneziu – este o substanță naturală pe care în general o folosesc atleții, însă are rol benefic și pentru cei care se confruntă cu diverse afecțiuni cardiovasculare.

Stearat de magneziu – se prezintă sub formă de pudră și este adesea utilizat în cosmetice și diverse produse farmaceutice.

În ceea ce privește administrarea suplimentelor de magneziu, acestea pot fi luate în orice moment al zilei, important fiind să fie administrate în mod constant, pentru a obține rezultatele dorite. De asemenea, acest aspect este bine să îl stabilești împreună cu medicul la care mergi pentru interpretarea analizelor, întrucât uneori există și anumite contraindicații privind suplimentele. Atâta timp cât te consulți cu un specialist și efectuezi analizele necesare, totul ar trebui să fie în regulă, așadar nu ignora aceste aspecte și ai grijă de tine.

În concluzie, magneziul joacă un rol important în organism, fiind necesar pentru menținerea unui corp sănătos, din toate punctele de vedere. Pentru asigurarea aportului necesar este recomandat să ai o alimentație echilibrată în care să incluzi alimentele care conțin magneziu menționate anterior. În acest fel și ținând cont de părerea unui medic specialist, cu siguranță vei reuși să menții un nivel ideal de magneziu în organism. Fă alegeri responsabile și ai grijă de sănătatea ta zi de zi!

 

Sursă foto: Shutterstock.com, Freepik.com.

Lasă un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de a fi publicate