Varza kale - beneficii, proprietăți, rețete și alte secrete care te vor face să iubești această legumă

Varza kale - beneficii, proprietăți, rețete și alte secrete care te vor face să iubești această legumă

Varza ori Brassica oleracea, așa cum este ea denumită în latină, este printre primele legume cunoscute vreodată de omenire și, bineînțeles, consumate. Face parte din familia de legume numite Crucifere și se găsește sub două culori: verde sau roșie. Cruciferele sunt acele legume ale căror flori sunt dispuse în formă de cruce.

Ca și caracteristică, varza este bienală, adică în primul an de la plantare, aceasta vegetează, pentru ca în următorul să înflorească, făcând o floare galbenă. 

Varza kale - beneficii, proprietăți, rețete și alte secrete care te vor face să iubești această legumă_floare galbena de varza kale

Sunt cunoscute peste 50 de tipuri de varză, iar unele te vor surprinde, întrucât, dacă nu ești cunoscător sau pasionat de legume, nu ți-ai fi dat seama de faptul că toate aceste soiuri provin din familia verzei.

Astfel, există bine-cunoscuta varză albă, varza de bruxelles, varza roșie, varza încrețită, varza Beijing, varza chinezească, conopida, care face și ea parte din această familie, împreună cu nimeni alta decât gulia, broccoli și, nu în cele din urmă, varza kale.

1. Varza kale - ce este varza kale și câte tipuri există 

Varza kale reprezintă acel tip de varză pe care o găsești în piață, ori în magazine, caracterizată prin frunzele de culoare verde închis și groase. Ca gust, varza kale nu se diferențiază cu nimic față de varza albă, doar că aspectul său este cel care a făcut omenirea să îi dea o altă denumire. Vizual, ar putea fi foarte ușor plasată în categoria de salată, datorită frunzelor sale care se confundă cu frunzele de salată. Varza kale, în rețete, gătită prin prăjeală, poate deveni crocantă.

1. Ce este varza kale și câte tipuri există_varza kale pe pamant

Cultivarea sa este foarte facilă, această legumă fiind extrem de rezistentă, putându-se dezvolta chiar și atunci când este expusă temperaturilor cuprinse între minus 10o și minus 15o Celsius. Ceea ce o face să fie și mai populară este că, expusă înghețului, gustul său este și mai dulce, iar din acest motiv rețetele cu varză kale sunt din ce în ce mai numeroase în cărțile de bucate ori în mediul on-line.

1. Ce este varza kale și câte tipuri există_varza kale la inghet

De asemenea, gustul său, deși asemănător cu cel al verzei obișnuite, poate fi, uneori, dulceag și poate să varieze în funcție de tipul de varză kale. Acest lucru face ca leguma creață, cu textură hemostatică (astringentă) să fie folosită în rețete în locul salatei (kale de culoare roșie are același gust cu salata verde). De asemenea, poți folosi varza kale în rețete de salate în care ea este vedeta, datorită dublului gust pe care îl are kale cu frunze crețe: frunzele cele mici ale acestei verze sunt mai dulci decât cele mari, care pot avea gust înțepător.

După cum poți observa, acest tip de varză vine în diverse forme, toate numai bune pentru a încerca diverse rețete delicioase:

  • creață;
  • lacinato;
  • roșie;
  • chinezească;
  • redbor.

 1. Ce este varza kale și câte tipuri există_varza kale lacinato

Păstrarea și consumarea verzei kale:

  • varza kale se menține cel mai bine în frigider, într-o pungă de hârtie;
  • nu consuma o varză kale pe care ai cumpărat-o sau ai tăiat-o din grădina proprie cu mai mult de 7 zile înainte; chiar dacă o păstrezi în frigider, varza consumată după mai mult de 7 zile va avea un gust amărui;
  • nu o spăla înainte de a o depozita în frigider, ci doar înainte de a o folosi în mâncare; după ce este spălată, varza kale se deteriorează foarte repede;
  • recunoști o varză kale comestibilă după tulpinile dure (varza deteriorată începe să aibă tulpinile îngălbenite);
  • tulpinile care se găsesc în mijlocul verzei kale trebuie să fie îndepărtate înainte de gătire;

2. Varza kale - beneficii pe care le are asupra organismului

Fiecare legumă are beneficiile sale asupra organismului, la fel cum are și acest tip simpatic de varză cu frunzele crețe - varza kale - dacă alegi să o incluzi în alimentația ta.

2. Beneficiile pe care varza kale le are asupra organismului_buchet varza kale in mainile unui barbat

Lupta cu kilogramele în plus

Pentru a pierde în greutate sau a te menține în formă, nu a fost niciodată nevoie să te înfometezi. Cea mai simplă metodă de a-ți păstra greutatea în limite sănătoase este să mănânci regulat, diversificat și să alegi alimente sănătoase, care să îți aducă aportul de vitamine, minerale și alte elemente necesare corpului tău. Kale are beneficii nenumărate în ceea ce privește menținerea unei greutăți optime, fiind foarte sățioasă. De asemenea, dacă simți nevoia de o gustare între mese, sucurile bio, din varză kale, sunt alegerea perfectă.

Conține antioxidanți

Antioxidanți precum vitamina C ori beta-caroten sunt elemente conținute de varza kale, iar rolul lor este acela de a lupta contra daunelor pe care le pot produce radicalii liberi care se găsesc în organismul uman. Kale conține, de asemenea, și alți antioxidanți, precum polifenolii (micronutrienți).

Kale luptă împotriva colesterolului

Varka kale este bogată în fibre, ceea ce o face ideală pentru a regla cantitatea grăsimilor din sânge, luptând astfel cu nivelul ridicat al colesterolului, pe care consumul de kale îl poate ține sub control. Acest lucru face din varza kale un aliment perfect pentru cei care au afecțiuni cardiace. Suplimentele alimentare pe bază de varză kale sunt, de asemenea, potrivite pentru cei care vor să aibă grijă de sănătatea lor, însă nu uita: este recomandat ca, înainte de consumul oricăror medicamente, inclusiv suplimente alimentare, să consulți medicul pentru a stabili dacă acestea sunt potrivite pentru tine.

Este un anticoagulant natural

Kale are proprietăți de anticoagulare datorită vitaminei K, în doză foarte mare (de 7 ori mai mult decât doza zilnică recomandată), ceea ce ajută corpul să regleze nivelul de calciu, ceea ce înseamnă că este ideală persoanelor care au probleme cu cheagurile de sânge.

2. Beneficiile pe care varza kale le are asupra organismului_Este un anticoagulant natural_buchet varza kale

 

Ideală pentru un sistem osos sănătos

Pe lângă faptul că luptă împotriva coagulării sângelui, vitamina K din varza kale, împreună cu vitamina D, are grijă și de sistemul osos și este recomandată acelor persoane care au diagnosticul de osteoporoză, întărind rezistența oaselor și prevenind astfel fracturile. 

Kale poate preveni sau lupta cu celulele canceroase

Alte beneficii ale verzei kale sunt cele împotriva cancerului. Această varză are un conținut bogat de sulforafan, o substanță care s-a dovedit că poate lupta împotriva apariției cancerului.

70 de grame de varză kale, în stare naturală, au doar 33 de calorii și conțin:

Element

% din DZR*

Vitamina K

684%

Vitamina A

206%

Vitamina C

134%

Mangan

26%

Cupru

10%

Vitamina B6

9%

Potasiu

9%

Magneziu

6%

*DZR = Doza Zilnică Recomandată


3. Varza kale - contraindicații 

Ca orice alt aliment, varza kale are beneficii și contraindicații, ceea ce o face ideală pentru consum, ori, în cazul în care este consumată în exces, aceasta poate deveni un aliment interzis pentru anumite categorii de persoane.

3. Contraindicațiile consumului verzei de tip kale_buchet varza kale lacinato in mainile unei femei


Dacă mai sus ai văzut care sunt beneficiile prezenței vitaminei K în varza kale, acum este timpul să afli și faptul că orice este în exces dăunează sănătății. Vitamina K, în cantități mari, poate duce la o asimilare defectuoasă a medicamentelor care au rol de anticoagulare.

În cazul în care urmezi vreun tratament cu medicamente, recomandat ar fi să consulți medicul pentru a afla ce alimente poți consuma. De asemenea, potasiul pe care varza kale îl conține ar fi un alt element din cauza căruia medicul a putea să recomande să nu folosești varza kale în alimentația ta, în măsura în care urmezi un tratament.

4. Rețete culinare cu varză kale

Varza kale are proprietăți benefice asupra organismului, însă, după cum ai putut observa, atunci când o consumi responsabil, fără a face excese. Poți folosi varza kale în rețete pentru bebeluși, poți alege să pregătești rețete tip moothie cu kale sau să gătești rețete în combinație cu pui, curcan, pește ori alte legume.

Varza Kale este o legumă pe care o poți consuma atât crudă, cât și fiartă. De asemenea, kale se folosește la prepararea sucurilor, dar poate fi și prăjită în tigaia cu ulei, obținând astfel o mâncare crocantă și delicioasă.

4. Rețete cu varză kale_diverse mancaruri fotografiate de sus

Această varză poate fi cu ușurință introdusă în alimentația oricărei persoane care trebuie să consume alimente fără lactoză, întrucât, în cazul acestor diete, varza, de orice fel, este recomandată.

Pentru a-ți face poftă de această legumă versatilă, iată câteva rețete culinare cu varză kale, pe care cu siguranță le vei găti cu plăcere și le vei găsi savuroase!

4.1. Rețetă pentru mâncare din varză kale

Ciorbă din varză kale

Ingredientele necesare sunt:

  • 2 legături de varză kale 1 țelină;
  • 1 rădăcină de pătrunjel;
  • 1 rădăcină de păstârnac;
  • 200 gr. broccoli;
  • 1 ceapă; 
  • 100 ml de smântână;
  • 2 linguri de ulei;
  •  sare și piper, după gust;

Ceapa va trebui tocată mărunt și călită în ulei, încins în prealabil. Odată ce a căpătat o culoare translucidă, adaugă rădăcina de pătrunjel, cea de păstârnac și țelina, toate tocate cubulețe (mici sau mari, în funcție de preferințele tale).

Lasă legumele la înăbușit 5 minute, apoi toarnă peste ele 1,5 litri de apă. Odată ce a dat în clocot, adaugă broccoli și mai lasă supa încă 15 minute pe foc, să fiarbă.

La final, adaugă frunzele de varză kale, sarea și piperul și drege-o cu puțină smântână.

Felul întâi va fi gata numaidecât, de aceea este o rețetă tocmai bună pentru momentele în care te grăbești, ori ai musafiri. Poftă bună!

4.1 Rețetă pentru mâncare din varză kale_ciorba din varza kale_doua boluri de ciorba

4.2. Rețetă pentru băutură și smoothie-uri din varză kale

Rețetă de smoothie din varză kale

Ingredientele necesare sunt:

  • 1 legătură de varză kale;
  • 1 legătură de spanac;
  • 1 jumătate de mango; 
  • 1 kiwi;
  • semințe de cânepă; 
  • 20 ml de suc de lămâie; 
  • 50 ml de suc de portocale; 
  • apă plată; 
  • gheață (dacă preferi);

Mango și kiwi se vor curăța de coajă și se vor tăia cubulețe. Frunzele de kale și spanac se vor spăla și se vor adăuga în blender, împreună cu mango, kiwi și restul ingredientelor, în afara apei. Pornește blenderul și amestecă toate ingredientele până când vei obține un amestec omogen. Apa o vei adăuga la final, atât cât să obții consistența dorită. 

Poți servi smoothie-ul cu gheață sau fără, în funcție de preferință. Această băutură este ideală pentru a înlocui gustarea dintre mese, ori pentru a te rehidratata după sport.

4.2 Rețetă pentru băutură din varză kale_reteta de smoothie din varza kale_pahar smoothie verde

4.3 Rețetă pentru bebeluși din varză kale

Piure din varză kale, cartofi și fasolă verde

Ingredientele necesare sunt: 

  • 5 frunze de varză kale;
  • 115 gr. de fasole verde; 
  • 1 cartof.

Legumele se taie cubulețe, iar frunzele de kale se pot tăia, ori se pot rupe cu mâna. Se pun toate într-o oală cu apă și se fierb la foc mediu. După ce acestea s-au fiert bine, se separă de apa în care au fiert, fără ca aceasta să se arunce. Piureul se poate obține prin legumele date prin blender, ori se pot pisa cu ajutorul unei palete pentru piure, adăugând câte puțină apă în care au fiert, pentru a obține consistența unui piure.

Puiul tău va păpa tot și va crește sănătos, ceea ce nu poate decât să te bucure.

4.3 Rețetă pentru bebeluși din varză kale_Piure din varză kale, cartofi și fasolă verde_piure verde

 5. Cultivarea verzei kale

Așa cum a fost menționat mai sus, varza kale este o legumă foarte rezistentă, prin urmare, poate fi cultivată și în solurile din România, mai ales acum, în condițiile în care clima se încălzește cu fiecare an ce trece. Rezistând la temperaturi chiar și de minus 15o Celsius, cultivarea sa poate fi făcută chiar și toamna, ori foarte devreme în primăvară. Semințele unei astfel de verze se pot sădi nu doar în răsadnițe, ci și direct în pământul din grădina ta. Atunci când sunt sădite în răsadnițe, verzele kale pot fi transplantate în grădină după doar 6 săptămâni și poți recolta în aproximativ 80 de zile verze kale sădite, plantate și îngrijite chiar de tine.

5. Cultivarea verzei kale_frunze de kale

În concluzie, varza kale, dar și restul rudelor sale verzi sau colorate, reprezintă o sursă de sănătate și un aliment care poate fi folosit în diferite combinații, împreuna cu alte legume, carne sau ingrediente, pentru ca mesele tale să fie întotdeauna un aport de ideal de energie și nutrienți, cu un gust extraordinar.

Sursa foto: unsplash.com, pixabay.com.

Lasă un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de a fi publicate