Dairy-free, soy-free, refined sugar-free, raw-vegan.
Iaurtul de cocos este o sursă bună de calciu, 200 g de iaurt asigurând între 25-30 % din doza zilnic recomandată de calciu, magnesiu, vitamina B 12 și vitamina D. Magneziul este esențial pentru funcția musculară, vitamina B 12 intervine în formarea hematiilor, iar vitamina D ajută la absorbția calciului în oase.
Ingrediente:
- 2 căni lapte de cocos
- 2 lingurițe fulgi de agar-agar sau 2 linguri pudră de tapioca
- 4 capsule de probiotice
- 2 linguri sirop de arțar, optional
- borcane din sticlă cu capace
- linguri de măsură
- oală de dimensiune medie
- tel
- termometru, optional
Instrucțiuni:
- Preîncălziți cuptorul pentru 5 minute, până când atinge temperatura de 38°C, apoi stingeți. Sterilizați borcanele - umpleți paharele cu apă fierbinte și lăsați-le câteva minute îm cuptor, apoi scurgeți apa. Alternativ, puteți spăla paharele în mașina de spălat vase.
- Adăugați laptele de cocos în oală. Amestecați până când grăsimea de cocos se înmoaie.
- Adăugați agentul de îngroșare: dacă folosiți fulgi de agar-agar, nu amestecați după; dacă folosiți pudră de tapioca, dizolvați-o în 1/3 din cantitatea de lapte și mixați ulterior.
- Încălziți laptele de cocos la temperatură medie și așteptați până ce fierbe. Reduceți temperatura la minimum. Amestecați ocazional, până când fulgii de agar-agar se dizolvă, iar pudra de tapioca îngroașă amestecul.
- Lăsați laptele să se răcească la temperatura camerei.
- Adăugați probioticele - doar pudra din interior.
- Adăugați și siropul de agave, amestecând până la omogenizare.
- Turnați iaurtul în borcane și așezați-le în deshidrator 12-24 ore la temperatura de 43°C.
- După ce le-ai scos, dați la rece pentru încă 6 ore, pentru a se întări. Dacă observați că iaurtul se separă, înlăturați lichidul, sau amestecați, în funcție de preferințe.
- Poate fi consumat în maximum 2 săpămâni.
PONT 1
Dacă observați că deasupra iaurtului se depune un strat mai închis la culoare, înseamnă că a fost contaminat cu bacterii și nu mai este comestibil. Este recomandat să-l aruncați.
PONT 2
În cazul în care doriți să obțineți o consistență extra-thick, adăugați 3 linguri de semințe de chia. Dați la frigider din nou și consumați după 4 ore.
PONT 3
Separați semințele de restul compoziției, cu ajutorul unui sac pentru filtrarea laptelui, pentru o textură fină.