Frozen Yogurt Vegan
Membru al familiei Asteraceae, yaconul este înrudit cu floarea-soarelui, dalia și anghinarea. Există dovezi de utilizare a yaconului încă dinainte de perioada incașilor, populația celui mai mare imperiu din America precolumbiană. Asemănători ca formă cartofului dulce, tuberculii de yacon și-au câștigat popularitatea în întreaga lume datorită gustului ușor dulce în care putem detecta o combinație între dulceața țelinei, mere și pepene verde. Sucul din rădăcinile de yacon este extras, apoi filtrat şi evaporat printr-un proces de prelucrare fără substanţe chimice. Produsul fina rezultat este un nectar cu gust dulce, de culoare închisă şi cu o consistenţă similară melasei. Siropul de yacon îmbunătățește rezistența la insulină și are un efect vindecător asupra florei intestinale.
E sfârșit de august, vara a intrat pe ultima sută de metri și ar fi păcat să nu ne delectăm cu o ultimă dezlegare la înghețată, celebrul desert cu miros de vacanță. Cu o cremozitate aparte și arome subtile, răsfățul de față se prezintă drept verișoara înghețatei de casă din copilărie (cea preparată cu smântână grasă și gălbenuș de ou crud), doar că e mai sănătoasă și ceva mai sofisticată. Iaurtul și laptele de cocos, combinate cu savoarea pudrei de lucuma și gustul ușor amărui, dar delicat, al pudrei de cacao contribuie la un balans perfect de arome, spre răsfățul papilelor gustative. Alunele de pădure mărunțite completează textura fină și cremoasă, oferind un plus de plăcere. Răcoritoare și plină de parfum, poate fi ușor personalizată prin înlocuirea iaurtului din rețetă cu alte alternative aromate oferite de Harvest Moon, a siropului de yacon cu nectarul de agave sau a alunelor de pădure cu alte nuci și semințe preferate. O adevărata întrepătrundere a gusturilor puternice, răcoroase și delicioase într-o singură rețetă! Timp de preparare: 20min Timp de gătire: 1h 30min Ingrediente (7-8 porții): Instrucțiuni:
  • Într-un tigaie, se amestecă 200ml lapte de cocos (se agită bine cutia înainte de a o deschide) cu făina de arorut. Se încălzește amestecul la foc mediu, până începe să se îngroașe (6-8 min.), apoi se lasă la răcit la temperatura camerei. Compoziția nu trebuie să ajungă să fiarbă!
  • Într-un blender, se adaugă iaurtul, untul de caju, siropul de yacon, extractul de vanilie și restul de 200ml lapte de cocos, apoi se procesează 2-3 minute, până când obținem o consistență cremoasă. Se adaugă pudra de cacao, pudra de lucuma și lecitina de floarea soarelui și se blenduiește iarași până la omogenizare. La această compoziție se încorporează amestecul de lapte de cocos cu făină de arorut, apoi se pornește blenderul din nou.
  • La sfârșit, se adaugă alunele de pădure mărunțite, se pune compoziția într-un bol și se dă la frigider timp de aprox 1h.
  • Se toarnă compoziția preparată în aparatul de înghețată, respectand instrucțiunile lui*.
  • Înainte de servire, se lasă la temperatura camerei pentru 10-15 min. Se poate servi simplă sau cu diverse topping-uri. Noi am ales a doua varianta și am adăugat puțin nectar de agave crud.
*În lipsa unui aparat de înghețată, se dă compoziția la congelator pentru 2 ore, spoi se scoate și se procesează cu ajutorul unui blender de mână (sau a unui robot de bucătărie cu lama S) pentru a distruge toate acele de gheață. Se dă iarăși la congelator și se repetă operațiunea de încă 2 ori, la interval de 1-2 ore. Ponturi: Pont 1 – Pudra de lucuma, făina de arorut și lecitina ajută la emulsionarea grăsimilor cu apa, pentru a obține o înghețată cu cât mai puține ace de gheață. Nu este o problemă dacă vă lipsesc aceste ingrediente, însă în acest caz trebuie să vă așteptați la o înghețată mai puțin cremoasă (dar aproape la fel de delicioasă!). Pont 2 – Cana pe care am folosit-o ca unitate de măsură are o capacitate de 250 ml. Pont 3 – Dacă vreți să vă bucurați de o înghețată raw-vegană, treceți peste primul pas al rețetei și eliminați făina de arorut. Pont 4 – În locul iaurtului cu mango și maracuja, se pot folosi și alte variante de iaurt Harvest Moon. În combinație cu celelalte ingrediente ale înghețatei, cel mai bine se potrivesc următoarele: Iaurt de Caju cu Fructul Pasiunii, Iaurt de Cocos cu Ciocolată, Iaurtul de Caju cu Vanilie sau Iaurtul de Cocos cu Vanilie.

Lasă un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de a fi publicate