Hrănitoare, pentru un boost imunitar: o reţetă raw-vegană de falafel (preparat tradiţional oriental, popular mai ales în Liban si Israel).
Miso este bogată în vitamina B, E, K, calciu, fier, postasiu, lecitină; datorită procesului de fermentaţie necesar pentru a fi produsă, conţine lactobacilli vii care favorizează digestia proteinelor şi a carbohidraţilor. De asemenea, joacă un rol important şi în menţinerea şi întărirea sistemului imunitar.
Pasta de tahini (din seminţe de susan) este o sursă preţioasă de vitamina B1 şi minerale: magneziu, cupru, fosfor, fier şi zinc. Consumul regulat previne deficienţa de cupru.
Ghimbirul are un efect de încălzire a organismului, astfel ajutând la eliminarea toxinelor, în special din plămâni şi sinusuri. Un consum regulat de ghimbir curăţă sistemul limfatic, prevenind astfel apariţia diverselor infecţii, în special cele care afectează sistemul respirator.
Ingrediente falafel:
- 1 cană seminţe de floarea-soarelui
- ¼ linguriţă boabe de coriandru
- ½ linguriţă chimion
- 2 linguri şalotă
- 2 linguriţe pastă de tahini
- 1 căţel de usturoi
- 2 linguri suc de lămâie
- ½ linguriţă sare de Himalaya
Ingrediente dressing:
- 1 cană apă
- ¼ cană ulei de măsline extravirgin
- ¼ cană pastă de tahini
- 3 linguri pastă miso
- 1 lingură oţet de măr
- 1 lingură suc de lime
- 1 linguriţă usturoi mărunţit
- ½ linguriţă pudră de ghimbir
Instrucțiuni dressing:
- Adăugaţi toate ingredientele într-un blender şi mixaţi.
- Daţi la frigider pentru aprox. 1 oră pentru intensificarea aromelor.
- Păstraţi la frigider până la 5 zile.
Instrucțiuni falafel:
- Adăugaţi toate ingredientele într-un blender şi amestecaţi până la omogenizare.
- Formaţi bulete din compoziţie şi presăraţi câteva seminţe de susan.
DESPRE
Șalota, numită și hașma, eșalot sau ceapă franțuzească, este o plantă erbacee perenă din familia Alliaceae, comestibilă, înrudită cu ceapa, cu care se aseamănă mult. Este cultivată ca plantă aromatică și ca legumă comestibilă.