Exfolierea pielii

Exfolierea – un obicei necesar: constituie un pas esenţial în dobândirea unui aspect radiant al pielii, diminuând apariţia coşurilor şi a punctelor negre.

Exfolierea înseamnă curăţarea delicată a suprafeţei pielii cu un produs ("scrub") care conţine un ingredient abraziv. Aceste "scrubs" pătrund profund în piele. Prin aplicarea lor cu mişcări circulare, se îndepărtează celulele moarte. Cele mai potrivite tipuri de exfoliante sunt cele pe bază de sare sau cele care conţin particule abrazive, pentru o exfoliere profundă.

Microdermoabraziunea şi peeling-ul chimic sunt metode mai avansate de exfoliere pentru cei care doresc să obţină rezultate mai avansate.

Organismul uman dispune de un proces natural de îndepărtare a celulelor moarte: în fiecare minut, 30 000 – 40 000 de celule sunt eliminate, oferind pielii un aspect natural. Deşi benefic, nu se exclude importanţa unei exfolieri regulate.

Pentru a împiedica astuparea porilor – una dintre cauzele principale ale afecţiunilor dermatologice – exfolierea reprezintă o soluţie. Aceasta permite deschiderea porilor şi lasă pielea să respire, pentru ca grăsimile produse în mod natural de către organism să fie eliminate complet.

Tipuri de exfoliere

1Exfolierea tenului

Procesele mecanice de exfoliere sunt cele mai utilizate – un agent abraziv este aplicat pe piele pentru a îndepărta stratul superficial de celule. Pentru ten este recomandată utilizarea unor produse naturale – cu o textură delicată, non-iritantă – sau a acizilor: acid citric, acid glicoic, acid salicilic şi enzimele din fructe. Acizii sunt recomandaţi şi în tratamentul acneei, deoarece nu irită pielea şi ajută la curăţarea în profunzime a acesteia.

Despre tratamentele medicale pentru exfoliere - există două tipuri: dermoabraziunea şi microdermoabraziunea. Deşi sunt recomandate, este bine să nu fie utilizate frecvent.

Dermoabraziunea este un tratament mecanic utilizat pentru îmbunătăţirea aspectului cicatricilor şi leziunilor la nivelul tenului. Exfoliază şi netezeşte pielea.

Microdermoabraziunea este indicată pentru toate tipurile de ten; este mai puţin intruzivă, iar pielea se reface mai repede – în 24 h, comparativ cu dermoabraziunea. Procedura se bazează pe utilizarea unor cristale mărunte pentru exfolierea profundă. Rezultatul este o piele întinerită şi catifelată.

Este contraindicată în cazul vergeturilor, a ridurilor sau a cicatricilor profunde.

2Exfolierea corpului

Periajul uscat reprezintă un ritual rapid şi uşor de exfoliere, energizare şi revigorare, prin care se poate obţine o piele frumoasă şi un corp sănătos. Acest procedeu cosmetic nu este însă indicat persoanelor care suferă de afecţiuni ale inimii, au diabet sau valori ridicate ale tensiunii arteriale, au pielea foarte sensibilă sau au eczeme, psoriazis, iritaţii, infecţii sau leziuni pe corp.

Beneficiile periajului uscat:

 • Ameliorează celulita şi elimină toxinele: efectuat regulat, înlătură aspectul de coajă de portocală.
 • Favorizează absorbţia loţiunilor pentru hidratare: înainte de duş, efectuează un periaj uscat, iar apoi aplică crema/untul/uleiul preferat ori loţiunile anticelulitice, care vor intra foarte uşor în piele, lăsând-o fină şi strălucitoare.
 • Îndepărtează celulele îmbătrânite sau moarte: acest procedeu va îmbunătăţi textura pielii şi va favoriza reînnoirea celulară, întrucât se formează un nou strat de piele la fiecare 24 de ore.
 • Activează circulaţia sanguină şi limfatică: este recomandat în mod deosebit persoanelor cu tulburări circulatorii periferice, persoanelor cu tulburări ale sistemului limfatic sau persoanelor care nu fac mişcare.

Cum se procedează?

Periajul uscat presupune frecarea pielii cu o perie din fibre naturale (evită-le pe cele cu fire din plastic) sau mănuşi pentru exfoliere, în vederea îndepărtării primului strat de piele. Este indicat ca acest periaj să se execute dinspre extremităţi spre partea centrală a corpului, în direcţia inimii, prin mişcări lungi şi ample. După duş, foloseşte o cremă sau un ulei intens hidratant.

Pont

După exfoliere, pentru a reduce roşeaţa şi a preveni iritaţiile pielii, se recomandă clătirea cu apă rece din abundenţă.

Exfolierea prin metode naturale

Exfolierea cu ajutorul ingredientelor naturale reprezintă o soluţie în situaţia în care doriţi să evitaţi produsele care conţin chimicale şi să hrăniţi pielea.

 • Încercaţi cu: sare de mare, zahăr, zaţ de cafea, bicarbonat de sodiu, tărâţe de ovăz.
 • Bicarbonatul de sodiu: excelent pentru a fi adăugat în "cleansers"; masaţi circular o cantitate mică pe piele, pentru a permite particulelor abrazive să pătrundă mai adânc.

Sugestii de scrub pentru faţă şi corp

1Zahăr + lămâie

 • Zahărul exfoliază, iar sucul de lămâie conţine vitamina C, care ajută la deschiderea culorii tenului.
 • Nu este recomandat ca şi scrub facial.
 • Dacă doriţi să folosiţi lămâia pentru ten, combinaţi cu miere; aceasta are proprietăţi hidratante şi accelerează vindecarea.

2Zaţul de cafea

 • Datorită acidului cafeic conţinut, are efect antiinflamator şi este excelent pentru procesul de exfoliere, care poate cauza inflamaţie.
 • Se absoarbe uşor în piele şi stimulează producţia de colagen, rezultatul fiind o piele mai elastică.
 • Adăugaţi o lingură de ulei de măsline (hidratant) sau apă. Dacă utilizaţi ulei de măsline, nu mai este necesar să hidrataţi pielea ulterior.
 • Poate fi încercat şi ca scrub facial, inclusiv de către cei cu pielea sensibilă.

3Tărâţele de ovăz

 • Pot fi incluse şi în măşti faciale, pentru o curăţare completă a pielii; hidratează, normalizează PH-ul pielii şi sunt indicate în vindecarea arsurilor.
 • Reprezintă o alternativă pentru cei cu pielea sensibilă, eczeme, psoriazis sau alte afecţiuni dermatologice.
 • Deşi sarea deshidratează pielea uneori, o cantitate mică poate fi amestecată cu apă şi ovăz, pentru a obţine o pastă care poate fi aplicată direct pe faţă şi corp.
 • Sarea accelerează procesul de exfoliere, astfel că puteţi folosi zahăr sau bicarbonat de sodiu, în schimb.
 • Masaţi prin mişcări circulare şi lăsaţi să acţioneze timp de 10 minute, după care clătiţi.
 • Este recomandată şi ca mască anti-acnee.

4Castravete + ulei din arbore de ceai

 • Pentru tenul gras, în special.
 • Ajută la hidratarea şi împrospătarea tenului, inhibând producţia excesivă de grăsime.

Beneficii specifice

Prin exfoliere, este stimulată circulaţia sângelui în organism, nu doar la nivelul pielii. Îmbunătăţind nivelul circulaţiei în corp, creierul primeşte oxigen, iar pielea este vascularizată şi devine mai elastică. Aspectul cicatricilor şi al tăieturilor este diminuat.

Se recomandă în special pentru pielea grasă, nu doar datorită eliminării stratului superficial al pielii, ci şi pentru îndepărtarea excesului de sebum de la nivelul porilor. În unele cazuri, poate reface PH-ul pielii, echilibrând producţia de sebum. Pielea grasă este asociată cu un strat epidermic mai gros şi, de aceea, prin exfoliere, acesta este complet curăţat.

Specific:

 • Pielea pătată – în acest caz, este recomandată exfolierea de cel puţin 2 ori pe săptămână; după exfoliere se aplică o cremă hidratantă, pentru a se evita uscarea excesivă a pielii.
 • Pielea cu cicatrici – pentru îndepărtarea urmelor lăsate de acnee sau alte afecţiuni dermatologice, o exfoliere regulată (de 2 ori pe săptămână) ajută la îndepărtarea celulelor moarte şi stimulează ţesutul epitelial, pentru producerea de noi celule.
 • Pori astupaţi – exfolierea este o soluţie pentru decongestionarea punctelor negre sau a punctelor albe – maxim 2 ori pe săptămână. Zonele afectate sunt: nasul, obrajii şi bărbia.
 • Pigmentarea – se manifestă sub forma unor pete închise la culoare, datorate vârstei înaintate, sarcinii sau a fluctuaţiei hormonilor. Se intensifică odată cu înaintarea în vârstă.
 • Pielea uscată – dacă îţi simţi pielea deshidratată, exfolierea te poate ajuta; după exfoliere, se aplică o cremă hidratantă.

Lasă un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de a fi publicate