Până acum, cu toții am învățat (sau cel puțin așa ar fi trebuit), că „suntem ceea ce mâncăm”. Dar știați că anumite alimente pe care le avem deja în meniu sau le putem introduce cu ușurință în dieta zilnică vă pot proteja de radiațiile solare?
Multe dintre problemele pielii cauzate de radiaţiile solare sunt, de fapt, rezultatul malnutriţiei. Pe cât poate părea de greu de crezut, pe atât este de adevărat! Adam Kelinson, nutriționist și autor de renume, ne asigură că „anumite componente din alimente oferă beneficii surprinzatoare asupra sănătății pielii și pot constitui o barieră internă, la nivel celular, împotriva efectelor negative produse de soare, stres sau alte expuneri nesănatoase la mediul inconjurator.”
Celulele pielii trebuie să fie întărite şi hrănite pentru a-şi păstra nealterate funcţiile fiziologice, în interacţiunea cu razele soarelui. Soarele, prin efectul său de foto-aging (îmbătrânire accelerată a pielii), duce la distrugerea prematură şi agresivă a colagenului, la apariţia ridurilor adânci, a iritaţiilor şi a inflamaţiilor pielii celor sensibili, a petelor hiperpigmentare şi a pistruilor. Toate sunt determinate şi favorizate de lipsa cronică a nutrienţilor protectori din anumite alimente care cresc capacitatea naturală de apărare a corpului, asigurând abilităţile necesare protecţiei pielii împotriva problemelor cauzate de radiaţiile UV.
Într-adevăr, există mulți co-factori care fac din alimente o protecție secundară protecției externe, precum durata expunerii la soare, tipul de piele, altitudinea, perioada din an sau intensitatea cu care arde soarele. Noi am ajuns la concluzia că cea mai bună cale pentru protecția pielii este folosirea mijloacelor tradiționale anti UV (acoperirea corpului cu haine răcoroase, din materiale naturale și folosirea unor creme de preferință homemade, ce includ oxid de zinc sau dioxid de titan, fără chimicalele găsite în cremele din comerț) împreună cu adoptarea unei diete care include alimente care să confere un plus de protecție privind această problemă cu care ne confruntăm, mai ales vara.
Să facem așadar un scurt tur al superalimentelor care ne pot fi de mare ajutor în încetinirea procesului de îmbătrânire al pielii și în a ne putea bucura în continuare de soare, fără exagerari.
1. Nucile și semințele
Nucile noastre romanești,
migdalele,
semințele de cânepă sau
semițele de inconțin toate acizi grași esențiali omega-3. Organismul nostru nu poate produce omega-3, așa că este foarte important să ni-l procurăm din dieta zilnică. Acești acizi grași ajută la menținerea integrității pielii și au un efect anti-inflamator.
2. Fructele cu coaja închisă la culoare
Afinele, murele, boabele de
aronia sau
dudele negre au antioxidanți care luptă cot la cot cu alți nutrienți pentru sănătatea și tinerețea pielii. Antioxidanţii sunt universal recunoscuţi drept salvatori ai celulelor, la toate vârstele. Sunt substanţe chimice care neutralizează alte substanţe periculoase pătrunse în organism – radicalii liberi de oxigen (RL) – ce atacă permanent şi vatămă celulele organismului, dereglându-le funcţionarea şi favorizând apariţia bolilor.
3. Pulberile verzi
Fie că vorbim despre
orz verde,
chlorella sau
alfalfa, în oricare dintre ele vom găsi luteina și betacaroteni. Luteina protejează pielea împotriva apariției ridurilor, arsurilor solare sau chiar a cancerului de piele, pe când betacarotenii sunt transformați de corpul nostru în vitamina A, care are un rol vital pentru sănătatea pielii.
4.
Matcha
Folosită în trecut ca o băutură dedicată meditației, în prezent matcha este cunoscută drept cel mai exclusivist, sănatos și rar sortiment de ceai japonez. Principalul polifenol găsit în pudra de matcha este EGCG-ul (epigalocatechin galat). Conform unui studiu desfășurat în anul 2014 la Universitatea din Wisconsin, acest antioxidant a stopat degradarea genetică a celulelor pielii organismului uman expuse radiațiilor UV. Atunci când este aplicat pe piele înainte sau imediat după expunerea la razele UV, acesta corectează modificările celulare cauzate de efectul dăunator al razelor UV. De asemenea, experții susțin că EGCG-ul poate reduce efectele nocive ale peroxidului de hidrogen și poate elimina celulele cancerigene din piele. Așa cum acționează din exterior, poate acționa și din interior, prin integrarea alimentelor care îl conțin în dieta noastră zilnică.
5.
Boabele de cacao
Boabele de cacao crude sunt pline de flavonoizi care conferă o protecție semnificativă asupra pielii expuse la soare. Sunt foarte bogate și în zinc, un oligoelement necesar pentru o frumusețe de durată a pielii. Zincul ajută la o cicatrizare mai rapidă a rănilor (ajutor în arsurile solare) și are proprietăți antioxidante. Este important să mâncăm boabele de cacao în forma lor crudă și să nu ne lăsăm păcăliți de pudra de cacao folosită ca ingredient în ciocolatele din comerț, ale carei capacități antioxidante sunt reduse la minim, în urma procesului de manufacturare.
6.
Uleiul de cocos
Ați auzit fără îndoială că
uleiul de cocos este clasat printre cele mai bune loțiuni naturale pentru piele. Este un produs cu proprietăți antibacteriene şi antifungice, fiind în plus foarte hidratant şi foarte grijuliu cu epiderma noastră. Conține grăsimi saturate (90% din întreg conținutul) și vitamina E, un nutrient extrem de îndrăgit de piele. Dacă nu vă deranjează aroma intensă, consumați măcar 1-2 lingurițe pe zi topite în ceai sau unse pe bucățele de pâiniță raw-vegană.
7.
Camu-camu
Alături de
acerola, fructele de
camu-camu sunt recunoscute pe plan internațional pentru puterea lor antioxidantă și cantitatea extraordinară de Vitamina C pe care o conțin (mai exact, o concentrație de 1000-4500mg / 100g, considerabil mai mare decât cea a portocalelor, lămâilor sau chiar a fructelor de pădure). Datorită acestui conținut impresionant de vitamina C, camu-camu adoptă majoritatea proprietăților acestei vitamine, precum sinteza de colagen și protecția împotriva radicalilor liberi, ambele cu un efect pozitiv asupra pielii.
8.
Aloe vera
Miraculoasa frunză de
aloe conține peste 200 de compuși activi, dintre care 20 de minerale, 18 aminoacizi și 12 vitamine. Ajută la hidratatarea pielii atât din interior, cât și din exterior, precum și la susținerea capacității naturale de regenerare cutanată.
9.
Turmericul
Arsurile solare pot fi prezentate și ca inflamații ale pielii. Curcuminul, principala substanță activă care se poate extrage din procesarea rizomului de turmeric, este un antiinflamator puternic, care acționează la nivel molecular. Studiile publicate in Journal of Bilogical Chemistry au demonstrat că acesta poate bloca acțiunea complexului de proteine NF-kB. Deși are un rol important în sistemul imunitar, acțiunea neregulată a moleculei NF-kB poate duce la infecții virale, șoc septic, boli inflamatorii și autoimune.
10.
Fructele goji
Un studiu făcut de o echipă de medici la Universitatea din Sydney, Australia, a demonstrat faptul că șoriceii de laborator care au consumat apa în care a fost adăugat suc de goji în proporție de 5%, au ingerat suficienți antioxidanți care sa-i protejeze împotriva razelor UV și a bolilor pielii. Acest lucru este datorat în special beta-carotenului conținut în fructele goji, care reduce iritațiile pielii și scade impactul soarelui asupra îmbătrânirii pielii.