Detoxifierea organismului şi întărirea sistemului imunitar

Motivul pentru care trebuie să ne preocupe detoxifierea este simplu: este nevoie de un efort susţinut pentru a reface şi recalibra capacităţile de apărare ale organismului.


Deşi, în condiţii normale, organismul este capabil să se cureţe singur, creşterea nivelului de stres, lipsa exerciţiilor fizice, constipaţia, dieta necorespunzătoare şi stilul de viaţă nesănătos, precum şi toxinele existente în mediu, pot pune mare presiune asupra organismului. Acumularea de toxine este inevitabilă, de aceea este importantă susţinerea organismului în eliminarea acestora.

Atunci când toxinele nu sunt eliminate în mod corespunzător, se creează un mediu favorabil pentru dezvoltarea agenţilor patogeni precum bacterii, viruşi şi ciuperci, care favoriează apariţia bolilor.

Pe parcursul unui an, organismul uman acumulează între 4,5 şi 5 kilograme de toxine, manifestările clinice fiind sub formă de: celulită, lipoame, fibroame, chisturi, litiază etc.

Există câteva indicii prin care organismul ne pune în gardă, avertizându-ne cu privire la existenţa unui grad ridicat de toxicitate:

 • dureri de cap, migrene;
 • oboseală;
 • cearcăne;
 • acnee, pete pe piele, iritaţii, piele uscată;
 • apariţia negilor;
 • apariţia lipoamelor, fibroamelor;
 • luarea în greutate;
 • căderea părului;
 • dureri de coloană;
 • balonare;
 • unghii friabile şi cu dungi albe;
 • răceli frecvente;
 • transpiraţie urât mirositoare;
 • alergii;
 • stare de iritabilitate.

Cum acţionăm?

01Renunţaţi la zahăr pentru detoxifiere

Între consumul de zahăr şi probleme de sănătate precum obezitatea, diabetul, inflamaţiile care pot duce la afectarea membranei celulelor s-a stabilit o legătură directă. Stilul de viaţă contemporan ne solicită permanent, existând tentaţia de a ne baza pe alimentele şi băuturile care conţin zahăr şi oferă un plus de energie pe termen scurt, însă sunt nesănătoase.

Încercaţi să renunţaţi la consumul de zahăr pentru prevenirea acumularării surplusului de kilograme, a inflamaţiilor, îmbătrânirea prematură şi chiar dezechilibrul energetic.

PONT

Ceaiul de lemn dulce, mentă sau scorţişoară pot satisface nevoia de dulce. Rădăcina de lemn dulce are proprietăţi antibacteriene şi antiinflamatorii, fiind mai dulce decât zahărul şi cu 0 calorii.

02 Stimulaţi activitatea sistemului limfatic

Masajul limfatic

Sistemul limfatic este o reţea complexă formată din ganglioni limfatici, glande, vase şi capilare limfatice care funcţionează ca un filtru în eliminarea substanţelor toxice din organism. Acţiunea de filtrare a sistemului limfatic este foarte profundă, lucrând permanent pentru a înlătura celulele moarte, bacteriile şi microbii. Când este copleşit de toxine, devine congestionat cu mucus.

Un studiu recent a arătat că 80% dintre femeile supraponderale au un sistem limfatic leneş şi că îngrijirea acestuia este necesară pentru scăderea în greutate şi pentru redobandirea unei stări de bunăstare generală.

Fiecare ganglion limfatic reprezintă un centru de purificare, iar funcţionarea normală a ganglionilor limfatici şi circulaţia corespunzătoare a lichidului limfatic formează baza sistemului imunitar. De aceea, un sistem imunitar slăbit necesită o îngrijire a sistemului limfatic.

PONT

Deoarece există o concentrare mare a ganglionilor limfatici în zona abdomenului, auto-masajul abdominal ajută şi la procesul de detoxifiere a sistemului limfatic. Masajul stimulează ganglionii limfatici, determinând astfel drenajul. Mişcările trebuie să urmărească circulaţia naturală a limfei spre inimă - lungi şi netede. Nu trebuie neglijate nici părţile laterale ale corpului, mâinilor si picioarelor.

Uleiurile volatile (uleiuri aromatice)

Pentru masaj, dar şi dupa baie se pot folosi o combinaţie de uleiuri volatile şi ulei vegetal.

Uleiurile volatile precum: geranium, piper negru, pin sau brad, ienupăr, chiparos, grapefruit, rozmarin, tamâie şi mir sunt cel mai frecvent folosite pentru stimularea limfatică şi combaterea celulitei.

PONT

Selectaţi cinci uleiuri volatile şi foloseşte câte 4-5 picături din fiecare. Amestecaţi împreună cu 50 ml de ulei vegetal (de exemplu migdale dulci, seminţe de struguri). Nu folosiţi rozmarinul dacă aveţi tensiunea arterială mare sau suferiţi de epilepsie.

Exfolierea uscată

Este o tehnică simplă ce îmbunătăţeşte circulaţia limfatică şi ajută astfel la eliminarea toxinelor.

Există în comerţ diferite produse care pot fi folosite pentru exfolierea uscată (mănusi aspre, benzi aspre, perii din păr natural).

PONT

Este indicat ca exfolierea uscată să fie repetată zilnic, înainte de duş sau baie.

Durează 2 – 5 minute, iar direcţia de periere este asemănătoare cu cea a masajului. După duş, se poate continua masajul limfatic cu uleiurile aromatice descrise mai sus.

Exerciţiile fizice şi exerciţii de respiraţie

Importante în circulaţia limfatică, exerciţiile sunt utile în contracţia musculară şi la îmbunătăţirea circulaţiei sanguine.

Yoga, pilates, mersul în ritm alert, dansul sunt doar câteva exemple. Respiraţia adâncă stimulează contracţiile musculare, ajutând circulaţia limfatică. De asemenea, surplusul de oxigen va ajuta la arderea grăsimilor şi toxinelor.

PONT

Este indicată efectuarea exerciţiilor fizice zilnic pentru 45 de minute.

Rolul unor alimente în detoxifiere şi susţinerea imunităţii

Alimentaţia ajută mecanismele naturale de apărare ale organismului prin furnizarea elementelor nutritive (vitamine, antioxidanţi, minerale, aminoacizi şi proteine), de care sistemul imunitar are nevoie în a-şi susţine activitatea. De aceea, se recomandă un regim igieno-dietetic cât mai echilibrat şi mai sănătos în perioadele de stres, efort fizic şi intelectual intens, când organismul este supus schimbărilor de temperatură sau expus riscului unor infecţii.

Lipsa sau furnizarea insuficientă a anumitor substanţe nutritive (proteine, aminoacizi, zinc, seleniu, magneziu, calciu, vitaminele C, E şi cele din grupul B) fragilizează întreg sistemul imunitar şi dacă este expus unor solicitări agresive sau prelungite, acesta nu mai poate funcţiona în parametrii optimi.

 • Migdalele - sunt bogate în fibre, calciu, magneziu şi proteine utilizabile care ajută la stabilizarea glicemiei; elimină impurităţile din intestine;
 • Algele marine – ajută la eliminarea deşeurilor radioactive şi a metalelor grele din organism. În plus, conţin un aport semnificativ de minerale și microelemente;
 • Merişoarele - au substanțe antibiotice și antivirale care curăţă bacteriile dăunătoare și virușii din tractul urinar;
 • Turmericul - detoxifică ficatul şi este folosit la scară largă în toată lumea, atât ca mirodenie, cât şi pentru proprietăţile sale terapeutice; funcţionează ca antiinflamator, antitumoral, anticoagulant şi stimulent digestiv;
 • Seminţele de susan - sunt o bună sursă de metionină, un aminoacid care protejează ficatul. Pentru că funcţia ficatului este aceea de a filtra toxinele din corp, este important să-l protejăm şi să-l menţinem sănătos. Metionina ajută, de asemenea, şi la absorbţia altor aminoacizi;
 • Aloe vera - întărește şi fortifică toate organele şi țesuturile; activează și stimulează fluxul sanguin şi limfatic, rinichii, vezica biliară, activitatea sistemul imunitar şi întreg tractul digestiv; ameliorează durerile reumatismale, îmbunătățește tonusul psihic, prevenind îmbătrânirea şi degradarea celulară; este foarte utilă în eliminarea si reglarea nivelului toxinelor microbiene şi a toxicității intestinale;
 • Brahmi - are acțiune antioxidantă și detoxifiantă, protejând sistemul nervos de efectele stresul oxidativ, susținând regenerarea celulară. Este eficient în tulburările de memorie, dificultăţi de concentrare, anxietate, stres, insomnie;
 • Schisandra - folosit de mii de ani în medicina chineză pentru proprietăţile sale benefice: stimulează selectiv funcţiile organismului, ajutându-l să se adapteze fizic, psihic și imunitar; crește capacitatea acestuia de a răspunde rapid la stres și stimulează sinteza substanţelor adaptogene adrenalină și noradrenalină. Acţionează ca imunomodulator și detoxifiant al limfei.

Imunitatea este capacitatea organismului de a reacționa la antigen (substanță străină) prin răspuns, acesta fiind lichidarea. Sistemul imunitar este compus din organe, țesuturi, celule și molecule care asigură protecția organismului.

70% din sistemul imunitar se găsește tocmai în tractul digestiv. Prezența microorganismelor probiotice, a lactobacililor și bifidobacteriilor, este importantă pentru funcția imunității. Colonizarea tulpinilor probiotice formează echilibrul toleranței și imunității față de influența străină.

Pentru susținerea imunității se recomandă produsele probiotice, cu un număr de 3- 4 bilioane de bacterii într-o doză de un gram, de câteva ori pe săptămână, sau chiar zilnic. În scopuri terapeutice se recomandă 1 gram de probiotice de câteva ori pe zi.

Probioticele se utilizează pentru recolonizarea microflorei intestinale și pentru reglarea imunității după tratamentul cu antibiotic.

Un sistem imunitar devine puternic numai atunci când sunt îndeplinite o serie de condiţii, precum: greutate normală, o viaţă activă, mişcare în aer liber, odihnă suficientă pentru echilibrul sistemului nervos, hrană bogată în vitamine, săruri minerale, aminoacizi, grăsimi nesaturale etc.

Obiceiurile unui stil de viaţă nesănătos, o hrană necorespunzătoare şi consumul băuturilor alcoolice duc la acumularea de toxine, apariţia unor influenţe negative datorită radicalilor liberi, acţiunea acestora fiind contracarată prin utilizarea de substanţe cu proprietăţi antioxidante. Astfel:

 • vitamina C - nutrient esenţial vieţii - posedă proprietăţi antioxidante şi participă în mecanismele antiinfecţioase, fiind implicate în neutralizarea radicalilor liberi şi în lupta cu bolile infecţioase.
 • Vitamina E - antioxidant puternic - intervine în procesele imune împreună cu acţiunea vitaminei C şi a seleniului.
 • Zincul şi vitamina C - ajută în profilaxia infecţiilor respiratorii, având de asemenea, un rol deosebit în protejarea pielii de infecţiile bacteriene.
 • Seleniul - limitează acţiunea nocivă a virusurilor asupra organismului, accelerând vindecarea în caz de infecţie, prin întărirea imunităţii şi stimularea producţiei de leucocite.

Lasă un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de a fi publicate