În această perioadă prevenția este cea mai importantă linie împotriva viruşilor, indiferent de natura lor. Prima măsură de prevenţie împotriva răspândirii COVID-19 (coronavirus) este carantina. Viruşii pot afecta fiecare sistem din organism, precum sistemul circulator, respirator, gastrointestinal dar şi fiecare organ, plămâni, ficat, piele, creier.
Viruşii sunt fragmente de ADN care folosesc celule gazdă ca să se multiplice. Când un virus intră în organism, îşi injectează materialul genetic în organismul respectiv. Celulele infectate vor produce şi mai multe gene virusate şi vor infecta şi celulele sănătoase.În prezent, primul aliat împotriva virușilor care pot dezvolta mutații, cum este și Coronavirus, este sistemul nostru imunitar.
Dar nici sistemul imunitar nu este mereu pregătit să facă faţă tuturor formelor de patogeni, din ce în ce mai agresivi. Astfel trebuie să ne ajutăm pe noi, propriul organism şi sistemul nostru imunitar cu ceea ce ne oferă mai de preţ natura: plante adaptogene, antivirale şi antiinflamatoare.
Pe lângă un stil de viaţă sănătos, o alimentaţie bazată pe vegetale sub formă cât mai integrală, un nivel de stres scăzut, recomand consumul de superalimente.
Vitamina C
Vitamina C este recunoscută pentru beneficiile pe care le are în tratamentul răcelilor și a gripei, dar în același timp are și capacitatea de a întări sistemul imunitar. În mod special, vitamina C crește activitatea și acțiunea celulelor imunitare care atacă virusurile, bacteriile, mucegaiurile sau sporii ciupercilor care pot ataca sistemul imunitar. Foarte multe fructe în stare proaspătă conţin vitamina C dar atunci când avem nevoie de o cantitate mai mare recomand superalimentele cu o concentraţie mare de vitamina C, uşor asimilabilă, precum pulberile din:
camu-camu,
acerola, măceşe, varză kale,
moringa,
baobab.
Din fericire nu există fenomenul de supradozare cu vitamina C deoarece o eliminăm pe cale naturală, pe lângă faptul că varianta naturală se asimilează foarte bine.
Astragalus
Rădăcina de
Astragalus este o plantă cu efect puternic antiviral, care se folosește de secole în medicina tradițională Chineză pentru fortificarea sistemului imunitar. Studiile științifice au evidențiat cum extractul de rădăcină de Astragalus are efect antiviral și activează răspunsul imunitar al organismului fiind o soluție naturală în tratamentul răcelii și gripei.
Rădăcina de Astragalus este printre cele mai eficiente remedii antivirale pentru virusul Herpes simplex tip 1, având efect inhibitor asupra dezvoltării și extinderii virusului. Consumul de pulbere din rădăcină Astragalus are efect antibacterian, efect antiinflamator și creşte capacitatea de rezistență a organismului la stres, reducând nivelul de cortizol.
Cat`s Claw
Gheara-mâței distruge agenții patogeni care declanșează răceala și gripa, având efect antiviral. Întărește sistemul imunitar pentru a lupta eficient cu boala și pentru a stabiliza organismul. Gheara-mâței ajută la ameliorarea majorității simptomelor neurologice și digestive cauzate de o infecție. Gheara-mâței este unică pentru ca anumiți patogeni nu pot dezvolta rezistență față de acest extract.
Ciuperca Tibetană Cordyceps
Cordyceps este o sursă naturală folosită în medicina tradiţională Chineză pentru efectele bio farmaceutice variate, cum ar fi creșterea imunității și susținerea sănătății plămânilor. Cordyceps influențează imunitatea prin a echilibra supra-activitatea sistemului imunitar, în cazul bolilor autoimune. În paralel, activează capacitatea de apărare a sistemului imunitar atunci când acesta e slăbit și există riscul de infecție. Administrarea de Cordyceps reduce semnificativ inflamația din plămâni în cazul persoanelor care suferă de astm sau alte boli pulmonare cu obstrucție a căilor respiratorii. Scade acumularea de celule care pot crea fibroză pe plămâni, scade producția de citokine (molecule proteice secretate de celulele sistemului limfoid, având rol de semnal pentru alte celule limfoide) inflamatoare, inclusiv TNF-α, IL-8 sau TGF-β1, factori care contribuie la protecția de fluid bronho- alveolar, creând obstrucție.
Ciuperca Chaga
Chaga este folosită în scop medicinal deoarece s-a demonstrat în urma studiilor făcute de cercetători că ajută în tratamentul infecţiilor virale şi la vindecarea bolilor maligne, pulmonare, cardiovasculare, afecţiunilor gastrointestinale (colita, ulcer gastric, gastrită cu aciditate scazută, dischinezie biliară şi intestinală, ulcer duodenal).
Ciuperca Maitake
Ciuperca Maitake stimulează sistemul imunitar, activează macrofagia (consumarea celulelor cu mutaţii), ajută la blocarea creşterii tumorilor,este un element ajutător eficient în tratarea leucemiei, a cancerului de stomac şi oase, estompează efectele secundare ale chimioterapiei, ajută digestia, sprijină sănătatea ficatului în legatură cu hepatita, luptă împotriva infecţiilor bacteriale şi virale (HIV, Papiloma, virusul hepatic B, gripal, Herpes, cytomagelovirus). De asemenea consumul de Maitake are efect adaptogen (ajută organismul să se adapteze imunitar, fizic și psihic), protector împotriva stresului oxidativ, îmbunătăţeşte rata de folosire celulară a oxigenului, creşte eficienţa tratamentelor antivirale.
Este recomandat să evităm mesele bogate deoarece ne suprasolicită toate sistemele organismului, inclusiv sistemul imunitar. Alegeţi alimente ușoare și antiinflamatoare, care sunt bogate în omega 3, precum algele:
dulse,
wakame,
kombu. Sub formă de tablete sau pulbere consumaţi alge precum
spirulina,
chlorella,
kelp. Surse de omega 3 sunt şi următoarele alimente: seminţele de in,
chia,
cânepă, susan, dovleac, caju, nucile, conopida, afinele.
Alte plante cu activitate antivirală şi imunostimulatoare semnificativă sunt:
ginseng siberian,
panax ginseng, lemn dulce, mango, usturoi, oregano, salvie, busuioc, rozmarin, echinaceea, ghimbirul proaspăt sau sub formă de pulbere, ciuperca
reishi.
Corpul vostru este locul în care o să trăiţi toată viaţa, trataţi-l blând și frumos.
Autor:
Enikö Pal, nutriţionist