Cu un istoric îndepărtat, algele dulse au fost consumate de către populația europeană începând cu ultimii 1500 de ani. Ca un prim beneficiu al acestora, menționăm conținutul ridicat atât de proteine, cât și de fibre. Algele dulse au ajuns deja vestite ca fiind un superaliment, ceea ce nu ne miră, luând în calcul aportul mic de calorii și grăsimi în comparație cu aportul nutrițional și faptul că sunt ideale pentru vegani, reprezentând o sursă naturală de vitamina B12, calciu, potasiu și betacaroten.
Binecunoscutele semințe de dovleac conțin un pachet concentrat de acizi esențiali precum triptofanul (aviz insomniacilor!) și glutamatul. Bogate în proteine, acizi grași omega-3, magneziu, zinc și fier, semințele de dovleac pot constitui un snack perfect pentru a-ți stăpâni foamea între mese.
Ingrediente:
- 75 g semințe de dovleac
- 8 g semințe de chimen
- 40 g făină de semințe de in
- 30 g semințe de susan negru
- 30 g semințe de chia
- 10 g alge irish dulse
- 30 ml ulei de cocos
- 35 g apă
Instrucțiuni:
- Se dau prin blender semințele de dovleac împreună cu semințele de chimen până când semințele de dovleac ajung să arate ca o făina.
- Apoi se dau prin blender (la o putere scăzută) algele irish dulse până cand se transformă în fulgi de dimensiunea câtorva milimetri.
- Se pun toate ingredientele uscate într-un bol.
- Peste acestea, se adaugă uleiul de cocos topit în bain-marie și apa la temperatura camerei, se amestecă și se piseaza cu o furculiță, până se încheagă compoziția.
- Se formează în mâini bile cu o greutate de aproximativ 15 g fiecare, care se așază apoi pe o folie reutilizabilă de silicon și se presează cu un borcănel, dându-le o formă rotundă și făcându-le suficient de subțiri pentru a grăbi procesul de deshidratare.
- Se dau crackersii la deshidrator și se întorc la jumatatea timpului de coacere, pentru o deshidratare cât se poate de uniformă.
Pont 1 – Crackerșii se pot coace și la cuptor, la o temperatură de 140°C, timp de 15-20 de minute, pentru cei care nu urmează un regim raw-vegan.
Pont 2 – Semințele de susan negru se pot înlocui fără probleme cu cele de susan alb, doar că trebuie să vă așteptați la un gust ușor diferit, susanul negru având o aromă mai concentrată decât cel alb.
Pont 3 – Pentru formarea crackerșilor, noi am folosit capătul cu capac al unui borcănel cu diametrul de 7 cm, sub care am pus o bucată de foaie de copt, pentru ca să nu se prindă de aluat.
Vă urăm poftă bună!