Copiii față în față cu stresul școlar
Cuvântul stres a devenit atât de uzitat de la o vreme, încât a început să-și piardă sensul de "pericol", de "boală generatoare de alte boli". Nevăzut dar prezent, stresul ne pândește pretutindeni: la ușa sălii de examen, la serviciu, într-un blocaj de circulație, ba chiar și în weekend, când nu reușim să scăpăm de grijile cu care ne așteaptă următoarea zi de luni. În calitate de părinți, adulții tind să vadă lumea copiilor ca una fericită și fără griji. La urma urmei, copiii nu au îndatoririle unui job și nici facturi de plătit. Deși aparent neatinși de problemele adulților, copiii sunt și ei expuși stresului, care poate lua chiar și forma depresiei sau anxietății. Un studiu desfășurat în 2014 de către “American Psychological Association” a indentificat faptul că aprope 40% dintre adolescenți și copiii din școala primară se simt copleșiți ca urmare a mediului tensionat de acasă sau de la școală, în timp ce 23% dintre ei au recunoscut că sar peste mesele importante ale zilei atunci când sunt stresați. Presiunile excesive legate de performanță, mania competiției, plus influența și presiunea autorităților școlare, cresc nivelul de stres al copilului şi duc la acumularea de oboseală, somn insuficient și dificultăți de concentrare.
Chiar dacă răspunsurile la stres sunt o parte normală a vieții, în momentul în care acestea sunt activate puternic, frecvent sau prelungit, stresul la copii devine toxic. După cum bine explică Cristela Georgescu – expert wellness, speaker și trainer holistic - „adrenalina este secretată de glandele suprarenale în prezența unui stimul stresor care poate apărea sub forma oricărei provocări de viață – da, inclusiv intratul la grădiniță, o serbare, o schimbare de școală, o ceartă cu un prieten, o evaluare școlară etc. - și în prezența ei are loc un lanț de procese printre care «închiderea» imunității și a sistemului digestiv cu tot ce presupune acesta: apetit, digestie, asimilare, utilizarea nutrienților, eliminare.” Când sistemul nervos enteric, localizat la nivelul abdomenului, numit de către specialiști „al doilea creier” și responsabil cu controlul digestiei percepe o stare de tensiune sau stres, redirecționează sângele de la stomac spre alte zone, modificând, totodată, contracțiile normale ale intestinelor. Microbiota intestinală influențează profund, la rândul ei, multe aspecte fiziologice, inclusiv metabolismul nutrienților, rezistența la infecții și dezvoltarea sistemului imunitar. Dacă pe lângă toate acestea în alimentația noastră zilnică facem exces de alimente procesate, care la rândul lor cresc nivelul de cortizol și adrenalina, pe termen lung, efectele pot fi devastatoare. Toate procesele care au loc la nivelul organismului sunt interconectate într-un sistem în care ceea ce mâncăm devine punctul cheie pentru bunăstarea fizică și psihică. Un regim alimentar sănătos poate contracara impactul pe care îl are stresul asupra organismului. Serotonia, hormonul care ne duce pe culmile fericirii, se produce într-un procent major (de peste 90%!) la nivelul intestinului și modulează activitățile endocrine, pancreatice și metabolice. Regula principală de alimentație, indiferent de vârstă și sex, este echilibrul. Însă copiii pot fi adesea extrem de mofturoși, motiv pentru care mulți din nutrienții de care au nevoie nu fac parte din dieta lor. Cu ce putem compensa? Cu superalimentele sub formă de pudră pe care le putem integra în sucuri, smoothie-uri, shake-uri, presărate peste cereale sau în piureuri de fructe și legume. Acestea îi vor ajuta pe copii să gestioneze mai ușor stresul prelungit și oboseala care le împiedică o dezvoltare sănătoasă.  
  1. Kale
[caption id="attachment_107636" align="alignright" width="150"] Sursa foto - christelle_flabbergasting/flickr.com[/caption] Parte a familiei cruciferelor, varza kale este bogată în vitaminele A, K și C, precum și în antioxidanți, fibre, calciu și chiar proteine. Conține mai mult calciu decât laptele, mai mult fier decât carnea de vită și peste 45 de tipuri de antioxidanți. Are o aromă dulce, dar uşor înţepătoare, cu o savoare astringentă datorită conţinutului mare de fier. Un smoothie este mereu o idee bună atunci când vrem să încorporăm pudre din superalimente verzi, bogate în clorofilă. În combinație cu bananele sau fructele de pădure pudra de varză kale își pierde din aroma înțepătoare, rezultând o masă nutritivă pe care copiii o vor adora. Acest superaliment este recomandat și pentru hrana bebelușilor care au împlinit deja vârsta de 9 luni, adăugat în terciuri sau piureuri, câte un sfert până la o jumătate de linguriță. Consumul de pudră kale ajută la întărirea mecanismului de apărare al organismului, făcându-ne rezistenți in fața virușilor și îmbolnvirilor, astfel că se recomandă consumul acesteia îndeosebi în lunile de iarnă.  
  1. Moringa
[caption id="attachment_107637" align="alignleft" width="238"] Sursa foto - Pinterest[/caption] Moringa este un copac unic, incredibil de nutritiv și foarte valoros pentru proprietățile lui ecologice, avându-și rădăcinile în nord-vestul Indiei. Moringa este folosită în țările în curs de dezvoltare pentru combaterea malnutriției, și cu asta am spus cam tot. Printr-o comparație la gram, frunzele de Moringa conțin de șapte ori mai multă vitamina C decât portocalele, mai mult calciu decât laptele, mai mult potasiu decât bananele și mai multă vitamina A decât morcovii. Moringa este potrivită nu numai pentru adulți și adolescenți, ci și pentru sugari, având un efect pozitiv asupra dezvoltării creierului și a celulelor nervoase. Moringa este și un binecunoscut adaptogen cu efect de creștere a rezistenței fizice și a focusului mental, precum și de reducere a disconfortului și menținere a unei stări emoționale echilibrate. Adăugați jumătate de linguriță de moringa într-un smoothie care are ca bază fructele preferate de cei mici și astfel veți reuși să acoperiți o parte din nevoile zilnice de vitamine, minerale și oligoelemente importante, fără a trebui să recurgeți la suplimente nutritive produse în mod sintetic.  
  1. Brahmi
[caption id="attachment_107638" align="alignleft" width="150"] Sursa foto - allnaturalideas.com[/caption] Plantă erbacee târâtoare care vegetează mai ales în locuri umede, originară din India, Indochina și Sri Lanka, Brahmi (numită și Bacopa Monnieri, „isop de apă” sau „iarba grației”) este folosit de mai bine de 6000 de ani în medicina veche, fiind responsabil pentru menținerea unei minți clare și longevitatea conștiinței. Este o plantă adaptogenă, cu acțiune de reducere a stresului și de blocare a efectelor negative ale acestuia, conferind o stare de atenție calmă și echilibrată fără a suprasolicita organismul, cum fac stimulenții clasici, precum cafeaua. Pentru copiii între 5 și 12 ani, brahmi poate fi administrat în doze de 250mg pe zi, în combinație cu miere de albine sau ghee și un pahar cu apă. Pentru copiii de peste 12 ani, doza se poate dubla în timp ce adulții pot crește doza până la 500mg de două ori pe zi.  
  1. Baobab
[caption id="attachment_107644" align="alignleft" width="239"] Sursa foto - arkive.org[/caption] Arborele baobab este unul dintre cei mai reprezentativi copaci din Africa, Arabia, Australia și Madagascar, uimindu-ne prin proporțiile sale (o circumferință de 9-10 metri și până la 25 metri în înălțime). Face parte categoria copacilor care au o viață lungă, putând trăi chiar și câteva mii de ani. Pudra de baobab se formează în interiorul fructului cu coajă tare prin deshidratare naturală, prin urmare ceea ce ajungem să consumăm nu este un produs procesat. Are o culoare alb-cremoasă și un gust unic, ce poate fi descris ca o combinație de caramel, pară și vanilie, cu tonuri subtile de grapefruit. Dincolo de conținutul mare de vitamina C (de 6 ori mai mult decât portocalele) care contribuie la efectul său antioxidant, pudra de baobab conține mai mult calciu decât laptele, mai mult fier decât carnea roșie și mai mult potasiu decât banana. Contribuie semnificativ la înlăturarea stării de oboseală și luptă împotriva anemiei. Având un gust discret, va fi ușor să o integrați în smoothie-uri și sosuri, sau să o presărați peste salate. Câștigătoare a “Great Taste Awards”, pudra de baobab va trece cu siguranță și testul celor mai pretențioși școlărei.  
  1. Maca
[caption id="attachment_107645" align="alignleft" width="300"] Sursa foto - draxe.com[/caption] Maca este o plantă originară din Peru, fiind utilizată de secole de către peruanii indigeni pentru valoarea nutritivă și proprietățile sale curative. În tradiția popoarelor indigene din Argentina, Chile, Columbia și Peru, diversificarea la bebeluși începe cu un fel de mâncare preparat din quinoa, amarant și pudră de maca. Copiii lor sunt recunoscuți pentru obrăjorii roșii, rezistența la boli, condiția fizică bună și excelentele abilități motorii. Cu un conținut bogat în vitaminele B1 și B12, pudra de maca hrănește sistemul nervos și ajută la o digestie sănătoasă. Pentru adolescenți, maca poate fi de un real ajutor pentru reglarea balanței hormonale, tratarea acneei, a schimbărilor bruște de stare și a depresiei. Cu un profil echilibrat al mineralelor esențiale, maca contribuie la prevenirea și tratarea anemiei la copii, îmbunătățește starea de spirit și capacitatea de adaptare. Doza recomandată copiilor între 3 și 12 ani este de 3g pe zi, în timp ce adolescenții pot lua până la 5g. Gustul dulce-picant al pudrei de maca și aroma ei bogată de melasă caramelizată se îmbină perfect cu gustul de cacao, ceea ce face din ea un ingredient excelent în deserturile raw-vegane, în special în ciocolata raw.  
  1. Spirulina
[caption id="attachment_107646" align="alignleft" width="300"] Sursa foto - cholesterollevels.net[/caption] Folosită inițial de către populațiile precolumbiene mezoamericane din partea centrală a Mexicului de astăzi, spirulina este una dintre cele mai vechi forme de viață de pe pâmânt. Cu un conținut nutrițional uimitor (mai multe proteine decât carnea, peștele și soia, mai mult betacaroten decat orice alt aliment, toți cei 8 aminoacizi esențiali, vitamine – inclusiv B12, minerale și grăsimi sănătoase Omega-3 și Omega-6 într-o balanță excelentă de 1,5:1), spirulina este considerată a fi cea mai nutritivă algă dintre cele peste 30.000 de specii care există. UNESCO a denumit-o alimentul ideal și cel mai complet de pe planetă, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății a clasificat-o drept unul dintre cele mai interesante alimente ale secolului XXI și a confirmat siguranța consumului la copii. Pentru părinții care sunt într-o continuă luptă de putere cu puii lor care nu vor să-și termine niciodată porția de mâncare, spirulina poate fi de un real ajutor în combaterea anemiei și în susținerea unei dezvoltări armonioase. Multe din studiile efectuate în ultimii ani pe spirulină (cel mai recent dintre ele desfășurat în anul 2018 în cadrul “St. Amanuel Mental specialized Hospital”) au demonstrat eficacitatea acesteia în lupta cu depresia, anxietatea, stresul și deficitul de atenție. Copiilor între 5 și 12 li se poate administra jumătate de linguriță de pudră zilnic, în timp ce adolescenții pot lua până o linguriță pe zi. Spirulina poate fi administrată și bebelușilor subnutriți care au împlinit deja 6 luni. Pentru aceștia se recomandă să începeți cu un sfert de linguriță pudră de spirulina mixată în piureuri de fructe și legume. Este important de subliniat faptul că efectele adverse ale superalimentelor mai sus menționate sunt rare și insuficient cercetate. În orice caz, se recomandă avizul medicului înainte să administrați aceste suplimente copiilor (valabil și pentru administrare proprie!), mai ales dacă aceștia suferă de vreo afecțiune (boli autoimune, alergii, leucemie sau altele), precum și dacă sunt sub tratament medicamentos. Ca și alte suplimente care nu sunt subiectul unor testări și cercetări riguroase, pudrele din superalimente diferă din punct de vedere calitativ de la un brand la altul. Pentru a reduce riscul expunerii la pesticide și alte componente toxice, vă recomandăm să alegeți să cumpărați pudrele din plante doar dintr-o sursă sigură. Magazinul nostru online dispune de superalimente certificate ORGANIC și de calitate PREMIUM. Bibliografie: http://peruvian-superfoods.com/maka/33/maka-for-children https://singaporemotherhood.com/articles/2019/06/trendy-superfoods-family-kids/ https://www.organicburst.com/blogs/ob-life/55630149-top-healthy-food-swaps-your-kids-will-love https://www.nutritionist-resource.org.uk/memberarticles/super-foods-for-super-babies#accept-cookies

Lasă un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de a fi publicate