Fii creativ cu aromele şi aventuros cu plantele. Această reţetă îţi va demonstra că, prin alchimia ierburilor aromatice cu o textură potrivită, poţi recrea orice reţetă non-vegană şi, astfel, obţine un rezultat satisfăcător.
Prin densitatea de nuci şi seminţe, koftas raw-vegan este un preparat proteic, foarte potrivit pentru a înlocui o masă pe bază de carne.
Contrar aparenţelor, hrişca nu face parte din familia cerealelor şi nu conţine gluten. Energizantă şi nutritivă, conţine în schimb toţi aminoacizii esenţiali - cu o absorbţie de peste 90 %, omega 3, minerale, vitaminele din complexul B şi fitonutrienţi.
Ingrediente chiftele (koftas):
- 1 cană de nuci
- ½ cană seminţe de floarea-soarelui
- ¼ cană hrişcă hidratată şi germinată*
- ½ cană roşii deshidratate
- 2 curmale Medjool
- coaja de la 1/2 lămâie
- 2 linguriţe de miso
- 2 linguriţe de nama shoyu/ tamari
- 2 căţei de usturoi tocaţi
- 2 linguriţe pudră de coriandru
- 1 ½ linguriţă rozmarin uscat
- 1 lingură frunze de cimbru proaspăt
- 1 linguriţă pudră de chimion
- 1 varf de linguriţă sare de Himalaya
- 1 varf linguriţă piper negru măcinat
Nota
*Hrişca a fost hidratată şi germinată 3 zile; acest proces este deosebit de benefic, întrucât înlătură anti-nutrienţii conţinuţi în sămânţă, care împiedică absorbţia corespunzătoare a mineralelor. Astfel, hrişca devine mai digerabilă şi capătă o textură mai moale.
Ingrediente iaurt de caju:
- ½ cană caju
- 5 linguri de apă
- sucul de la 1/2 lămâie
- 1 lingură oţet de mere
- 1 vârf de cuţit de sare de Himalaya
- 6 frunze de mentă
Instrucțiuni chiftele:
- Hidrataţi nucile, seminţele de floarea-soarelui, roşiile uscate şi curmalele cu 2-4 ore înainte de a începe să pregătiţi compoziţia.
- Dacă nu aveţi timp să hidrataţi şi să germinaţi hrişca, procedaţi ca la pasul 1. Hidratarea acestora conferă o textură mai moale.
- După ce aţi hidratat ingredientele de mai sus, clătiţi-le şi scurgeţi excesul de apă. Amestecaţi-le împreună cu jumătate din cantitatea de roşii uscate într-un blender.
- Adăugaţi restul ingredientelor şi mixaţi din nou, până când obţineţi consistenţa unei paste.
- Completaţi cu restul de roşii uscate şi mixaţi din nou.
- Luaţi o lingură din compoziţie şi formaţi chiftelele. Folosiţi beţe de frigărui, dacă aveţi la dispoziţie.
- Deshidrataţi într-un deshidrator pentru 2 ore la temperatura de 57°C, pe urmă ajustaţi la o temperatură mai joasă de 46°C pentru încă 6 ore.
- Serviţi cu iaurt din caju, murături sau fistic şi ierburi aromatice.
Instrucțiuni iaurt de caju:
- Hidrataţi nucile de caju pentru 2-5 ore, apoi clătiţi şi scurgeţi apa.
- Adăugaţi toate ingredientele într-un blender şi mixaţi.
- Serviţi cu koftas şi păstraţi la frigider.