Ce tip de maca este cel mai potrivit pentru tine?
Dacă vă aflați printre cei avizi de un stil alimentar sănătos, probabil că ați auzit deja de multiplele beneficii ale suplimentului numit maca. Iar dacă nu, sperăm ca articolul de față să vă fie de folos, mai ales dacă sunteți în căutarea unui produs nutritiv cu o veche tradiție în rezolvarea problemelor de fertilitate, în creșterea energiei fizice și a capacității mentale.
Maca (Lepidium meyenni Walpers) este o plantă care își are originea în Anzii peruvieni și crește la altitudini ce uneori depășesc 3500 m, în soluri stâncoase, deloc ospitaliere altor vegetații. Planta prosperă și în condiții climatice extreme, cum ar fi înghețul, luminozitatea intensă sau vânturile puternice. Rădăcina ei mică, de dimensiunea unei ridichi, a fost prețuită de mii de ani datorită proprietăților sale medicinale care au făcut posibilă o viață îndelungată la altitudini foarte mari pentru multe generații de indigeni. Istoria plantei Folosită de secole în Anzi ca aliment și pentru a spori fertilitatea oamenilor și animalelor, maca a fost domesticită probabil cu aproximativ 1300-2000 de ani în urmă în San Blas, Junin (actualul Peru) de către fermierii incaşi. Prima relatare scrisă despre rădăcina cu puteri tămăduitoare provine de la Cieza de Leon (1553). În Anzii centrali, planta continuă să fie utilizată ca sursă zilnică de hrană după ce a fost uscată, într-o cantitate de aproximativ 20 de grame pe zi. Maca este nutritivă Maca este o adevărată sursă de nutrienți, constând în 13-16% proteine, 8,5% fibre, 19 aminoacizi esențiali, vitaminele A, B1, B2, B3, C și D, minerale precum fier, magneziu, cupru, zinc, sodiu, potasiu, calciu, mai mulți glucozinolați, 20 de acizi grași liberi și compuși unici numiți macaene și macamide. Dincolo de asta, maca este unul dintre puținele alimente încadrate la categoria „adaptogeni”, acea clasă unică de compuși activi recunoscuți pentru capacitatea lor de a echilibra și de a susține răspunsul organismului în situațiile de stres (fizic sau psihic), atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Maca este considerată a fi foarte benefică și pentru echilibrarea hormonilor și îmbunătățirea funcției endocrine și tiroidiene. Nu este de mirare, având în vedere conținutul mare de aminoacizi (hormonii sunt derivați din aminoacizi și colesterol). Aceste efecte fac din maca un superaliment care, în multe cazuri, poate echilibra și întineri glandele suprarenale obosite și alte aspecte ale sistemului hormonal. În timp, utilizarea pudrei de maca poate duce la mai multe beneficii - un nivel de energie și rezistență crescut, o stare de spirit îmbunătățită și o capacitate mai mare de a face față stresului. Cum se folosește Maca Cel mai eficient mod de administrare a pudrei de maca este să o amestecați cu apă sau suc de fructe și să o beți pe stomacul gol, cu 10-15 minute înaintea micului dejun. Consumul de maca pe stomacul gol îi permite să se absoarbă mai repede și mai bine. O altă modalitate de a comsuma maca este să o amestecați în piureuri, supe sau alte feluri de mâncare. Poate maca să fie crescută în afara Anzilor? Pe baza înregistrărilor istorice și arheologice disponibile, s-a ajuns la concluzia că maca își are originea în Anzii înalți din Peru, în jurul provinciei Junin. Deși legenda spune că războinicii incași consumau maca înainte de luptă pentru a le conferi putere, nu există nici o referință științifică asupra acesteia până în secolul 17. Abia în 1843 maca a fost clasificată și catalogată oficial de către cercetătorul german Wilhelm Gerhard Walpers, cel care a și numit-o Lepidium Meyenii Walp. Superalimentul a ajuns la cunoștința publicului larg din afara Americii de Sud abia în anii 1960. De atunci, s-a tot încercat cultivarea plantei în afara zonei de baștină a acesteia, însă rezultatele au fost slabe iar studiile au arătat o valoare nutritivă mult scăzută față de maca peruviană. De ce este important să folosiți numai maca din Peru? Maca este considerată a fi un produs de patrimoniu al Republicii Peru și este protejată de legislația peruană și internațională ca atare. Orice altă țară care dorește să crească maca pe teritoriul ei trebuie să obțină permisiunea guvernului peruan înainte de a face acest lucru. Mai exact, este vorba despre o lege care enunță ilegalitatea exportării fie a rădăcinilor întregi, fie a semințelor plantei. Mai apoi, achiziționarea de maca din Peru sprijină fermierii care au investit în cultivarea corespunzătoare și în continuarea tradiției acestui aliment uimitor. Maca necesită condiții și tratamente foarte specifice pentru a crește în mod adecvat și nu poate fi cultivată pe același teren mai mult de 2 ani la rând. Pământul trebuie apoi odihnit aproximativ 10 ani, pentru ca acesta să producă din nou recolte nutritive. Un alt motiv pentru a cumpăra maca numai din Peru este pentru că nu există modificări genetice aplicate cultivării sale. Numai China a solicitat 7 brevete pentru a modifica genetic acest superaliment. Ce fel de maca este cea mai bună pentru tine? Înainte de a enumera trei dintre cele mai importante tipuri de maca, este important să înțelegem că rădăcina de maca este un superaliment și nu un medicament. Este nevoie de timp pentru ca aceasta să-şi facă efectul în organism și este posibil să nu funcționeze pentru toată lumea în același mod. Vă recomandăm cel puțin 4 săptămâni de utilizare consecventă pentru a vedea primele beneficii. Utilizarea zilnică, în special la început, este esențială pentru a obține cele mai bune rezultate posibile. După aproximativ o lună, vă recomandăm să faceți pauză câte o zi pe săptămână. Maca neagră Maca neagră este cunoscută ca maca pentru bărbaţi datorită efectelor benefice asupra calităţii şi cantităţii spermei, creşterea anduranţei musculare şi creşterea masei musculare. Studiile au comparat activitățile funcționale la nivel biologic ale celor trei fenotipuri de maca şi au ajuns la concluzia că maca neagră este cea mai bogată în antioxidanţi. Un studiu din 2018 publicat în „Frontiers in Pharmacology” a constatat că extractul de maca neagră previne tulburările de metabolism ajutând la reglarea glucozei, unul dintre cei mai importanți metaboliți din organism. Din 2006 până în 2016 au fost făcute mai multe studii independente cu privire la modul în care rădăcinile negre de maca afectează atât producția de spermă, cât și motilitatea spermei. De asemenea, maca neagră îmbunătăţeşte memoria şi abilităţile de concentrare. Rădăcina are un efect pozitiv și asupra structurii osoase, ajutând la asimilarea calciului în oase. Maca roșie Maca roşie este denumită adesea şi maca femeilor datorită efectelor benefice asupra libidoului, fertilităţii şi hormonilor persoanelor de sex feminin. Maca roşie este benefică în menţinerea densităţii osoase după menopauză şi nu numai, cu efect pozitiv și asupra nivelului de energie, stării generale și dorinţei sexuale. Dintre toate cele 3 fenotipuri de maca, cea roșie are cele mai bune rezultate împotriva depresiei. Deși dedicată îndeosebi femeilor, s-a constatat că maca roșie ajută și bărbații în tratarea problemelor de prostată. Un studiu publicat într-un articol din „High Altitude Medicine and Biology” arată faptul că maca roşie are un efect pozitiv asupra vindecării rănilor, micşorând numărul de neutrofile și crescând numărul de macrofage. Maca galbenă Acesta este cel mai comun tip de maca, reprezentând aproximativ 60-70% din întreaga cultură. Față de maca neagră și maca roșie, este mai convenabilă ca preț și are un gust mai delicat. Printre proprietățile ei se enumeră echilibrarea hormonală, reducerea riscului degenerării cognitive, creșterea vitalității și rezistenței fizice, îmbunătățirea stării de spirit și accelerarea funcțiilor metabolice. Deși majoritatea oamenilor raportează efecte pozitive prin includerea de maca în dieta lor, rezultatele variază. Vrem să subliniem din nou faptul că pudra de maca este un supliment și este nevoie de timp pentru ca efectele ei să apară. Pentru a vă asigura că vă veți bucura de o experiență pozitivă prin utilizarea acesteia, vă recomandăm să:
  • achiziționați numai produse de cea mai înaltă calitate cultivate în Peru
  • cumpărați fenotipul de maca potrivit pentru dumneavoastră
  • luați o cantitate suficientă pentru greutatea corporală și nivelul de activitate
  • rămâneți consecvent (administrați maca în fiecare zi, timp de cel puțin 4-6 săptămâni)
Maca este un superaliment sigur pentru consumul zilnic, necunoscându-se până în prezent efecte secundare în studiile de toxicitate efectuate. Totuși, datorită insuficienței studiilor desfășurate până în momentul de față, se impune suplimentarea cu maca numai la recomandarea consultantului de specialitate, în funcție de starea dumneavoastră de sănătate și de posibila interacțiune cu alte medicamente și suplimente.   Bibliografie: https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-maca-root https://www.gaiaherbs.com/blogs/seeds-of-knowledge/why-we-love-maca-top-benefits-of-this-amazing-adaptogenic-herb https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3184420/

Autor ENIKO PAL

Lasă un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de a fi publicate