Aronia este un tip de arbust originar din America de Nord, cultivat de curând și în Europa de Est. Boabele de aronia sunt cunoscute a avea, din categoria fructelor, cea mai mare putere antioxidantă din lume, motiv pentru care au devenit atât de căutate în aria culinară, distingându-se și printr-o aromă deosebită.
Există mai mult de 10 specii de Aronia, prezente în culori diferite, însă cea mai cunoscută dintre toate este de departe Aronia melanocarpa.
La prima vedere, vibrantele boabe de
aronia seamană cu o combinație între bobițele negre de strugure, cele de afine și cele de merișoare. Dar este mai mult decat exteriorul reprezentat prin movul intens și pigmentarea aproape neagră care ne atrage atenția asupra acestor fructe. Boabele mici ale plantei Aronia melanocarpa sunt împachetate cu o suită de substanțe fitonutritive și antioxidanți, cum ar fi vitamina C, minerale, antociani, caroteni și flavonoizi. Elemente vitale pentru organism, cu puternic rol antioxidant, antocianii împiedică acţiunea distructivă a radicalilor liberi asupra celulelor, proteinelor şi ADN-ului, ferindu-ne de boli grave, precum cancerul sau bolile de inimă. Antocianii nu se degradează în timpul digestiei şi acţionează asupra celulelor cu care vin în contact, dilatând în mod natural vasele sangvine.
În comparație cu afinele, un alt fruct popular, cu un scor ORAC de 6.520,
aronia are un incredibil scor ORAC de 15.820. Scorul ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) este o metodă de măsurare utilizată pentru determinarea capacității antioxidante în diferite alimente și suplimente. Cercetările au constatat că alimentele care au un scor ORAC mai mare tind să aibă mai multe beneficii pentru sănătate.
Daca ar fi să clasificăm principalele beneficii ale fructelor de
aronia, am enumera următoarele:
1. Sănătatea sistemului digestiv
Fructele de
aronia sunt bogate în fibre, ceea ce înseamnă că ele facilitează digestia prin mișcarea eficientă a bolului alimentar în intestin. Prin îngroșarea scaunului, fibrele pot ajuta la eliminarea constipației, diareei, crampelor, balonării și disconfortului general de la nivelul stomacului. Compușii organici din boabele de
aronia protejează intestinele de bacterii periculoase, datorită activității lor antioxidante și de stimulare a imunității.
2. Capacitatea antioxidantă
Acesta este cu siguranță cel mai important aspect al fructelor de
aronia, având în vedere că există zeci de antioxidanți diferiți “înghesuiți” în acest tip de fructe. De la quercetină , epicatechină , acid cafeic, malvidină și până la luteină, zeaxantină și caroteni, boabele de
aronia oferă o cantitate uriașă de protecție antioxidantă care poate îmbunătăți sănătatea generală a organismului prin eliminarea radicalilor liberi din sânge, piele , ochi, organe și țesuturi. Activitățile puternice ale antocianinei și flavonoizilor reprezintă unele dintre cele mai impresionante capacități ale acestui fruct.
3. Prevenirea cancerului
Cercetările au corelat fructele de
aronia și conținutul lor de antocianine direct cu reducerea posibilității apariției cancerului de colon. Studiile in vitro făcute pe șoareci de către Lala G. și echipa, publicate în “Nutrition and Cancer Journal” 2006, au demonstrat că extractele bogate de antocianine din struguri, afine și
aronia au avut un efect protector împotriva cancerului de colon.
4. Tratamentul tulburărilor cognitive
Unul dintre cele mai dăunătoare procese ale radicalilor liberi afectează creierul și căile cognitive. Antocianinele găsite în fructele de
aronia au fost legate direct de creșterea activității căilor neuronale și de reducerea stresului oxidativ, reducând astfel apariția bolii Alzheimer, a demenței și a altor tulburări cognitive legate de vârstă.
5. Creșterea imunității
În timp ce antioxidanții primesc cea mai mare atenție privind compușii din fructele de
aronia, nu trebuie să trecem cu vederea cantitatea semnificativă de vitamina C pe care acestea o conțin, vitamină care stimulează activitatea celulelor albe din sânge și este, de asemenea, o componentă esențială în producerea de colagen. Colagenul este parte integrantă a creșterii și reparării țesuturilor, organelor, vaselor de sânge și a celulelor noi, în timp ce celulele albe din sânge funcționează ca linii frontale ale răspunsului imun al organismului.
6. Îmbunătățirea vederii
Carotenii găsiți în fructele de
aronia sunt capabili să reducă stresul oxidativ de la nivelul ochilor, împiedicând astfel debutul degenerării maculare și încetinind sau chiar împiedicând dezvoltarea cataractei. Carotenii sunt unii dintre cei mai puternici antioxidanți și se găsesc în cantități considerabile în boabele de
aronia.
7. Îngrijirea pielii
Există o varietate de componente în fructele de
aronia care pot îmbunătăți sănătatea și aspectul pielii. Stresul oxidativ afectează pielea pe măsură ce îmbătrânim, ducând la riduri, pete de vârstă, și apariția cicatricilor. Antioxidanții din
aronia pot preveni aceste simptome legate de vârstă și, datorită proprietății lor astringente, aceste fructe de pădure pot “strânge” efectiv pielea, luptând împotriva apariției ridurilor.
8. Reglarea tensiunii arteriale
Conținutul de potasiu din fructele de
aronia este suficient de mare pentru a avea un efect vizibil asupra sănătății inimii , acest mineral fiind un vasodilatator care prin relaxarea vaselor de sânge și a arterelor, prin creșterea fluxului de sânge, scade posibilitățile declanșării unui accident vascular cerebral. Fibrele alimentare și diverșii antioxidanți joacă, de asemenea, un rol important în sănătatea inimii prin scăderea nivelului de colesterol și eliminarea radicalilor liberi.
9. Proprietăți anti-bacteriene, anti-inflamatoare, anti-virale
Cercetările recente au arătat că fructele de
aronia au un impact direct asupra gripei obișnuite și a infecțiilor bacteriene din tractul intestinal și respirator, astfel încât pot fi un snack pe cinste atunci când simțiți primele simptome ale unei răceli.
10. Prevenirea și ținerea sub control a diabetului
Fructele de
aronia reglează funcția pancreatică, fiind un ajutor semnificativ în tratarea diabetului de tip 2 și a sindroamelor metabolice.
Aronia poate fi folosită și în ameliorarea complicațiilor diabetului de tip 2. Cercetările au arătat că un aport zilnic de 100ml de suc de
aronia timp de 3 luni reduce semnificativ nivelul de glucoză din sângele pacienților cu diabet. Acest superaliment conține și o cantitate mare de inulină, o polizaharidă produsă de mai multe tipuri de plante care poate fi de ajutor atât în prevenirea, cât şi în tratamentul diabetului. Rezultatele publicate în “Diabetes & Metabolism Journal” arată că suplimentarea dietei zilnice cu 10 grame de inulină îmbunătăţeşte nivelul glucozei plasmatice cu 8,5% şi al hemoglobinei glicozilate cu 10,4%.
Aronia este așadar un tip de fruct nutraceutic, care dispune de o cantitate mare de elemente sănătoase sub formă de antioxidanti, vitamine, minerale și substanțe nutritive. Deși încă există multe cercetări care trebuie efectuate asupra fructelor și a beneficiilor acestora,
aronia este clasată în prezent în primele 8 fructe considerate superalimente.
Fructele de
aronia se pot consuma fie ca atare, fie gătite, în deserturi, sub formă de bomboane, adăugate în iaurturi, sub formă de suc, sirop sau chiar ceai. Nu contează atât de mult forma în care sunt consumate, cât să fie consumate.