Algele marine - de ce superfoods?

Există un interes în privința consumului de alge marine. Cunoaștem parțial anumite beneficii pe care acestea ni le oferă, dar nu suficient încât să ne influențeze alegerile. Vom parcurge câteva dintre caracteristici și beneficii în următoarele rânduri.

Deși au câștigat în popularitate recent, algele marine au fost întrebuințate spre consum de-a lungul anilor peste tot în lume, predominant în dieta asiatică - Japonia, Coreea și China. Există aproape 10 000 specii de alge, diverse atât ca aromă, cât și din punct de vedere nutrițional. Cele mai cunoscute tipuri sunt nori, uscate sub formă de foi și utilizate ulterior pentru a prepara sushi. Algele sunt plante marine diverse care se dezvoltă în ocean, râuri, lacuri etc. Unele tipuri de alge sunt organisme unicelulare, de exemplu microalgele, care se aseamănă mai mult bacteriilor care generează energie prin fotosinteză.

Algele sunt recomandate într-o dietă echilibrată și sunt folosite în scop medicinal în multe culturi tradiționale. Pe baza pigmentului, structurii celulare și a altor caracteristici, grupurile de alge cel mai des consumate sunt reprezentate de algele verzi - struguri de mare, algele maro - kombu, arame, kelp, wakame, algele roșii - dulse, varec, nori, algele albastre - spirulină, chlorella.

Cum le consumăm?

Algele marine sunt versatile, putând fi consumate ca și gustare - nori, dulse, în salate - savurate cu o vinegretă compusă din oțet, ulei de susan, ghimbir și usturoi. De asemenea, pot fi incorporate în supe, deserturi sau presarate peste alte preparate.

Pe blogul nostru (C&S Official Blog) veți putea găsi o serie de preparate care au în combinație algele din shop, create cu scopul de a da personalitate preparatelor și a le crește aportul nutritiv.

Algele sunt preferatele sportivilor, datorită conținutului crescut în proteine. Chlorella, spre exemplu, conține 57 % proteine și vitamine precum B2, B12 și E. De asemenea, înmagazinează toți aminoacizii esențiali, fiind o sursă excelentă de minerale. Chlorella pudră poate fi amestecată cu apă, lapte vegetal. sucuri de fucte sau poate fi inclusă în smoothies detoxifiante sau shakes proteice. Majoritatea dintre noi suntem familiarizați cu sushi sau supă miso. Dar, dincolo de gustul lor delicios, v-ați întrebat vreodată despre beneficiile acestora?

Conținut nutrițional

Algele oferă cea mai variată gamă de minerale, fiind mai bogate în nutrienți decât legumele de pământ. Ele sunt numite, de altfel, și legume marine. Conțin toate mineralele regăsite în apa marină și, deloc surprinzător, multe dintre mineralele care alcătuiesc componența sângelui uman. Acestea oferă, de asemena, o varietate de fitonutrienți unici, inclusiv polizaharide sulfanate, numite și fucoidani.

Vitamine și minerale

Algele marine sunt bogate în nutrienți, fiind o sursă excelentă de micronutrienți - acid folic, calciu, magneziu, zinc, fier și seleniu. Cel mai important, reprezintă o sursă semnificativă de iod asimilabil.

Acizi grași omega 3 DHA - EPA

Algele sunt o sursă naturală de acizi grași omega 3 DHA și EPA, așadar uleiul de alge poate fi utilizat cu încredere de către vegetarieni și vegani.

Antioxidanți

Spre deosebire de alte categorii de legume, algele nu par să depindă de carotenoizi sau flavonoizi pentru beneficiile lor antioxidante, deoarece, în plus față de aceste două categorii importante de antioxidanți, conțin alte câteva tipuri, inclusiv antioxidanți alcaloizi. Datorită vitaminelor antioxidante - C, E și al mineralelor - mangan, zinc, algele pot fi de folos în reducerea stresului oxidativ și al riscului dezvoltării afecțiunilor cardiovasculare.

Fibre și prebiotice

Algele marine sunt o sursă excelentă de fibre alimentare. Fibrele alimentare insolubile nu se pot digera. Ele absorb apă în intestine, mărind presiunea asupra pereților intestinali și accelerând eliminarea peristaltică. Astfel se preîntâmpină acumularea de toxine în colon.

Algele marine ca și superfood

Algele conțin cantități măsurabile de calciu, cupru, iod, fier, magneziu, mangan, molibden, fosfor, potasiu, seleniu, vanadium și zinc. Algele maro - kombu, kelp, wakame și arame reprezintă o sursă individuală de iod și, în cazul anumitor afecțiuni, precum hipotiroidismul, un aport crescut de iod poate avea efect benefic pentru însănătoșire. Conținutul de vanadiu din alge este foarte important, primele studii pe acest subiect arată că este posibil ca algele să ajute la creșterea sensibilității celulelor noastre la insulină, să împiedice supraproducerea de glucoză de către celulele organismului nostru și să convertească zaharurile existente în sânge în amidon stocabil. Toți acești factori ar putea îmbunătăți controlul glicemiei și reduce riscul de diabet de tip 2.

Algele sunt o sursă de fier importantă - o lingură de alge uscate poate conține între ½ mg - 35 mg de fier. Din perspectiva limitei minime, conținutul de fier al algelor nu este semnificativ, dar din perspectiva limitei maxime, cantitatea de fier regăsită în alge este extraordinară. Fierul din alge este, de asemenea, însoțit de o cantitate însemnată de vitamina C, despre care se știe cert că poate crește disponibilitatea fierului din plante. Această combinație de fier - vitamina C din alge poate constitui un beneficiu special. Algele kelp se consumă, de obicei, sub formă deshidratată, adăugate în preparate.

Beneficii

  • Algele marine susțin sănătatea sistemului digestiv - Alginatul, o substanță regăsită în algele brune, are capacitatea de a întări mucoasa intestinală și de a încetini digestia - prin senzația de sațietate pe termen lung și eliberarea treptată a energiei. De asemenea, consumul regulat de alge marine crește nivelul bacteriilor benefice din intestin
  • Bogate în nutrienți, sărace în calorii - Arame și wakame reprezintă surse excelente de calciu, iod, acid folic și magneziu.
  • Conțin agenți antiinflamatori și antibacterieni, fiind folosite în tratamentul afecțiunilor dermatologice: răni, eczeme, arsuri.
  • Au proprietăți de eliminare a metalelor grele din organism, de exemplu stronțiu, cadmiu și plumb.
  • Reglează activitatea hormonală, datorită prezenței lignaților - substanțe convertite de organism în fitoestrogeni, care blochează estrogenii - responsabili pentru predispoziția anumitor tipuri de cancer, cum este cancerul de sân.

Cumpara acum algele Irish Superfoods si ai reducere promotionala.

Lasă un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de a fi publicate