Linte: rețete, tipuri și beneficii pentru sănătate

Atunci când ai luat decizia de a avea un stil de viață sănătos, trebuie să te documentezi foarte bine cu privire la alimentele pe care nu le-ai mai consumat până acum. Unul dintre alimentele care începe să prindă popularitate este lintea. Lintea este o leguminoasă, iar noi consumăm semințele acestei plante. În cazul în care te întrebi ce poți să faci atunci când cumperi linte, avem rețete suficiente și foarte diversificate astăzi la doar câteva clickuri distanță.

Lintea este, de cele mai multe ori, asemănată cu fasolea, însă o diferență majoră între cele două leguminoase este reprezentată de faptul că lintea nu se consumă niciodată proaspătă, ci doar după ce a trecut prin procese de maturare și uscare. În acest articol îți vom prezenta cele mai cunoscute și delicioase rețete cu linte, proprietățile, valorile nutriționale și beneficiile de care te vei bucura dacă o vei integra în alimentația ta.

1. Linte: rețete cu sortimente diferite

Lintea este adesea clasificată în funcție de culoarea pe care o are, care poate varia de la galben și roșu la verde, maro sau negru. Există câteva tipuri foarte comune de linte pe care ar trebui să le cunoști înainte de a începe să le gătești. Lintea maro este cea mai consumată și cumpărată pentru că își păstrează forma inițială după fierbere; poate fi folosită în supe și tocănițe. Lintea verde și lintea Le Puy sunt două sortimente asemănătoare din punctul de vedere al culorii, însă cea de-a doua variantă are un gust ceva mai picant și are bobițele mai mici. Sortimentele de linte roșie și galbenă au arome relativ dulci și se gătesc într-un timp destul de scurt. Lintea neagră este o alegere excelentă în cazul în care îți plac salatele calde.

Dacă ești la început de drum, te sfătuim să nu încerci rețete prea complicate, chiar dacă este destul de ușor să gătești linte. Înainte de toate, trebuie să știi că în magazine vei găsi atât linte proaspătă, cât și linte la conservă, iar dacă alegi cea de-a doua variantă, ai posibilitatea să prepari mâncarea mult mai repede. Orice rețete cu linte vei încerca, nu va fi nevoie să o gătești mai mult de 30 de minute, însă există și soiuri care se gătesc în doar 5-10 minute.

1. Linte_ rețete cu sortimente diferite

Ține minte că înainte de a o găti, lintea trebuie să fie clătită foarte bine cu apă, astfel încât să poți elimina toate posibilele impurități. După ce ai finalizat acest pas, o poți pune într-o oală cu apă (apa trebuie să acopere lintea) în care să adaugi un praf de sare. Lintea trebuie să fiarbă neacoperită până se înmoaie. După ce a trecut timpul necesar pentru fierbere, trebuie să clătești lintea în apă rece pentru a-și păstra textura dorită. În cazul în care vrei să ai la îndemână linte proaspătă pentru mai multe zile la rând, să știi că poți fierbe o cantitate mai mare și o poți ține la frigider, pentru că rezistă fără probleme chiar și până la cinci zile.

Lintea poate fi descrisă prin versatilitate, având în vedere faptul că poate fi integrată în supe, salate, tocănițe, ciorbe și multe altele. În plus, este un aliment destul de ieftin, deci nu vei cheltui foarte mulți bani atunci când mergi la cumpărături.

2. Rețete cu linte

Înainte de a-ți prezenta rețete și de a-ți spune cum se prepară lintea, îți vom spune că pe piață există mai multe soiuri de linte, iar gustul, mărimea, consistența și forma diferă. Din acest motiv, fiecare sortiment se gătește în mod diferit, iar combinațiile cu alte alimente nu sunt aceleași, însă îți vom explica tot ce trebuie să știi.

2.1. Rețete cu linte roșie 

Deși este cunoscută sub denumirile de linte roșie sau egipteană, acest sortiment nu este roșu, ci mai degrabă portocaliu. Este una dintre variantele preferate ale consumatorilor de linte, deoarece se gătește în aproximativ 10 minute, iar una dintre cele mai comune și cunoscute rețete cu linte roșie este supa cremă. După ce a trecut timpul necesar pentru fierbere, lintea roșie devine foarte moale, ceea ce o face ușor de pasat. Dacă îi adaugi condimentele potrivite și puțină smântână la final și câteva crutoane de pâine, te vei bucura de un adevărat festin.

2.1. Rețete cu linte roșie

Mai sunt și alte rețete de linte roșie. Spre exemplu, poți face o tocăniță din linte roșie, dovleac, morcov și ardei gras, sau un sos excelent pentru paste bio sau pizza făcut dintr-o combinație de linte roșie și suc de roșii – aici trebuie să ai grijă la proporții, astfel încât să obții întocmai consistența unui sos cremos. Ce spui de un pate făcut dintr-o combinație de linte roșie, ceapă, boia de ardei, tamari și lămâie? Nouă ni se pare că sună a un mic dejun delicios, mai ales dacă îl pui pe pâine prăjită sau biscuiți sărați. O altă combinație interesantă este cea făcută din linte roșie, quinoa și ovăz, alături de câteva condimente cu specific indian și stafide, îți va ieși un fel de chec – este recomandat, în special, la micul dejun, însă îl poți integra și la masa de prânz fără probleme.

2.2. Rețete cu linte verde

Lintea verde are suprafața lucioasă și are nevoie de mai mult timp de fierbere pentru a fi gătită bine, adică aproximativ 45 de minute. Chiar dacă poate părea mult timp, să știi că lintea verde își păstrează forma, nu devine foarte moale, ceea ce o face ideală pentru salate. Mai există și linte verde franceză (cunoscută și sub denumirea de Le Puy), care are un gust ceva mai picant și care se gătește mai puțin, cam 15-20 de minute, dar tot pentru salate este preferată.

2.2. Rețete cu linte verde

În afară de salate, o mai poți fierbe cu ciuperci și sos de roșii, iar această combinație delicioasă o poți folosi ca garnitură la anumite sortimente de pește, precum biban, șalău sau somon (la grătar), dar și la cotlet de porc la cuptor sau la pui prăjit.

2.3. Rețete cu linte galbenă

Vei întâlni cel mai des rețete cu linte galbenă în bucătăria din Orientul Mijlociu și India, unde locuitorii o folosesc foarte mult în tocănițe și supe. Lintea galbenă are nevoie de doar 15-20 de minute de fierbere. După acest timp, ea devine foarte moale.

Un duo delicios este reprezentat de cartofi dulci și linte galbenă, cu ajutorul căruia vei obține o supă foarte cremoasă. Secretul gustului este dat de ardeiul iute. Rețeta originală se face cu jalapenos, însă dacă nu ești un fan al mâncărurilor picante, îți recomandăm să îl eviți și să folosești ardei iute „clasic”. O rețetă foarte cunoscută din bucătăria indiană este Khara Pongal, unde lintea galbenă și orezul reprezintă baza. La fiecare înghițitură vei simți arome puternice, pentru că în acest preparat trebuie să pui și nucă de cocos, caju, ardei și multe condimente.

2.3. Rețete cu linte galbenă

3. Lintea – beneficii pentru sănătate

Lintea are un conținut bogat de polifenoli, aceștia făcând parte din categoria fitochimicalelor. Pentru efectele puternice antioxidante, neuroprotectoare și antiinflamatoare sunt „responsabili” flavanolii și procianidina din linte, numiți și polifenoli. În urma unor teste efectuate într-un laborator specializat, aceștia s-au dovedit a fi capabili de a stopa extinderea celulelor canceroase din organism, în special pe cele de la nivelul pielii. În cazul în care vrei să îți îmbunătățești nivelul de zahăr din sânge, atunci ar trebui să consumi cu încredere linte, deoarece polifenolii din compoziție te vor ajuta în acest sens. Acest lucru a fost dovedit printr-un studiu realizat pe animale. Concluziile acestui studiu ne arată faptul că lintea chiar poate scădea cantitatea de zahăr din sânge. În plus, poți să gătești lintea cu încredere, pentru că se pare că polifenolii nu „dispar” după procesul de gătire.

Știai că dacă te obișnuiești să consumi linte cu regularitate, poți reduce riscul apariției bolilor de inimă? Acest lucru a fost dovedit printr-un studiu realizat pe un eșantion de 39 de persoane care sufereau de obezitate și de diabet de tip 2, care a avut o durată de observație de 8 săptămâni. Concluziile acestui studiu sunt foarte clare: consumul a 60 de grame de linte pe zi te ajută să reduci numărul de trigliceride și nivelul colesterolului de tip LDL, în timp ce îți îmbunătățești nivelul de colesterol HDL.

Lintea poate contribui și la scăderea tensiunii arteriale. Concluziile unui studiu efectuat pe șobolani ne demonstrează faptul că nivelul tensiunii arteriale a fost mult mai scăzut în cazul celor care au consumat linte, în comparație cu cei care au consumat năut, mazăre sau fasole. Consumul de linte îți aduce un aport important de acid folic, care te ajută să ții sub control nivelurile de homocisteina din organism.

3. Lintea – beneficii pentru sănătate

Cu toate aceste beneficii, lintea conține antinutrienți, care pot afecta absorbția altor nutrienți. Lintea conține inhibitori de tripsină, care blochează producția enzimei care ajută proteinele să se descompună. Totuși, cantitatea de tripsină din linte este destul de mică, ceea ce înseamnă că nu putem face o legătură foarte clară între digestia proteinelor și tripsina din linte. Lectinele pot bloca absorbția altor nutrienți, mai ales dacă ajungi să le consumi în mod excesiv, deoarece în timp poți ajunge să suferi de intestin permeabil. Lectinele au proprietăți anticancerigene și antibacteriene. Poți încerca un truc în cazul în care nu vrei să te confrunți cu un exces de lectine: lasă lintea în apă peste noapte, iar a doua zi clătește-o foarte bine în altă apă.

Lintea conține taninuri care pot bloca absorbția anumitor substanțe nutritive și a fierului, dar în acestea găsim și beneficii, așa cum sunt antioxidanții. Lintea, ca toate leguminoasele, conține unele antinutrienți, dar să știi că îi poți „îndepărta” prin decojire și gătire.

În linte găsim zinc, complexul de vitamine B, potasiu și magneziu. Lintea este alcătuită din peste 25% proteine, ceea ce o face o alternativă excelentă la carne. Lintea este, de asemenea, o mare sursă de fier, un mineral care uneori lipsește în dietele vegetariene. Deși diferite tipuri de linte pot varia ușor în conținutul lor de nutrienți, o cană (198 grame) de linte gătită oferă, în general, următoarele valori: 39,9 grame de carbohidrați, 0,8 grame de grăsimi, 17,9 grame de proteine, 15,6 grame de fibre, totul la doar 230 de kilocalorii. În plus, dacă ne gândim la doza zilnică recomandată, avem 28% fosfor, 21% vitamina B6, 37% fier, 16% potasiu, 17% magneziu, 23% zinc, 43% mangan, 55% cupru, 90% folat, 25% acid pantotenic, 28% tiamină și 13% niacină.

Lintea este bogată în fibre, care ajută la o bună digestie și la creșterea numărului de bacterii intestinale sănătoase. De asemenea, lintea conține o gamă largă de compuși benefici ai plantelor numiți fitochimici, dintre care mulți creează o barieră protectoare împotriva bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă și diabetul de tip 2.

Sperăm că ți-am oferit suficiente informații despre cum se gătește lintea și despre cum poți integra fiecare sortiment de linte pe care îl găsești pe piață în rețete delicioase. De pe site-ul nostru poți comanda linte, conserve de legume, conserve bio, suplimente și vitamine și multe alte alimente și superalimente sănătoase, numai bune de integrat în dieta ta zilnică.

 

Sursă foto: freepik.com

Sursă info: https://www.lentils.org/health-nutrition/nutritional-information/

https://www.fix.com/blog/everything-you-need-to-know-about-lentils/

https://www.unlockfood.ca/en/Articles/Cooking-And-Food/Legumes,-Soy,-Nuts-and-Seeds/All-About-Lentils.aspx

https://www.myweekendkitchen.in/types-of-lentils-pulses-english-hindi/

 

Lasă un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de a fi publicate