Ginkgo biloba: ce este, ce proprietăți are, ce beneficii aduce organismului + cum poți să îl consumi

Organismul uman are nevoie, întotdeauna, de minerale, vitamine și nutrienți, pentru o bună funcționare. Acestuia nu trebuie să îi lipsească nici proteinele, carbohidrații și grăsimile sănătoase. Există, însă, momente când organismul tău nu trebuie să se lipsească nici de anumite suplimente pe bază de plante, care te vor ajuta să ai energie și care ar putea reduce gradul de risc în fața unor probleme de sănătate. Printre plantele care sunt precum o „minune” pentru organismul uman se numără și Ginkgo biloba. Este utilizată de sute de ani în Europa, cunoscându-se beneficiile pe care le poate aduce corpului, dacă este introdusă în viața de zi cu zi.

Ginkgo biloba, planta cunoscută și ca „arborele pagodelor”, „patru-bani” sau „arborele de 40 de taleri”, se poate transforma rapid într-o „oază de sănătate” pentru tine, dacă alegi să o introduci în stilul tău de viață. În acest sens, în cele ce urmează vei afla ce este și ce proprietăți are Ginkgo biloba, ce beneficii îți poate aduce, dar și metodele prin care se poate consuma această plantă. De asemenea, trebuie să cunoști și ce ar putea să se întâmple în organismul tău, în condițiile în care depășești cantitatea zilnică recomandată.

 

 

1. Ce este și ce proprietăți are Ginkgo biloba?

Frunze Ginko Biloba si capsule

O alimentație sănătoasă va ajuta corpul să funcționeze în parametri normali. În plus, un stil de viață sănătos încrucișat cu exerciții fizice zilnice îți va putea aduce echilibrul de care ai nevoie în viața ta. Însă, există situații în care trebuie să „ajuți” organismul, pentru a-i oferi și alte vitamine sau minerale pe care, în mod normal, le-ai putea lua prea puțin din anumite alimente. În acest sens, te-ai putea îndrepta spre suplimente și vitamine care aduc o mulțime de beneficii organismului uman. Una dintre plantele care ți-ar putea oferi ceea ce cauți este chiar Ginkgo biloba. 

Acest arbore, utilizat de sute de ani în Europa, fiind adus, prima oară, în Olanda, mai este cunoscut și drept „arborele vieții” și este utilizat adeseori în medicina chineză. Se numește în acest mod datorită proprietăților pe care le are. În primul rând, această plantă conține antioxidanți. Frunzele arborelui sunt bogate în acizi fenolici, proantocianidine (flavonoide vegetale), dar și quercitină, o moleculă benefică pentru imunitate. Odată ce arborele a început să fie recoltat în multe părți ale globului, oamenii au început să consume frunzele, sub diferite forme, și să simtă efectele benefice. 

În plus, și-a căpătat și denumirea de „arbore al vieții”, pentru că este capabil să treacă printr-un proces de autoregenerare, dacă ar putea fi numit în acest mod, și se apără singur în fața dăunătorilor. Este un arbore care rezistă în fața bolilor specifice, dar și în fața insectelor care îi pot deteriora trunchiul, frunzele sau semințele.

Proprietățile pe care le are Ginkgo biloba sunt numeroase, iar acestea vor acționa imediat în organism, pentru a-l ajuta să funcționeze în parametri normali. Dacă te-ai decis că este momentul să adaugi în alimentația și în stilul tău de viață această plantă, atunci află că este bogată în terpenoide și flavonoide, ce acționează sub formă de antioxidanți pentru organism. Extractul obținut din Ginkgo biloba conține 24% flavonoide. Acestea sunt benefice pentru prevenirea afecțiunilor cardiovasculare și ajută sistemul nervos.

Despre Ginkgo biloba se mai cunoaște faptul că are proprietăți antiinflamatoare. Planta poate reduce inflamațiile cauzate de o serie de afecțiuni, precum artrita sau sindromul colonului iritabil. Ginkgo biloba are efecte uimitoare asupra organismului, iar, odată asimilate proprietățile sale în corp, te vei simți o persoană energică, iar funcțiile cognitive ți se vor îmbunătăți. Planta poate fi folosită și în scopuri terapeutice. 

 

2. Ce efecte și beneficii aduce Ginkgo biloba organismului tău sau la ce este bun Ginkgo biloba?

Ginko Biloba pentru memorie

Nu trebuie să treci cu vederea beneficiile pe care ți le poate aduce Ginkgo biloba. Pentru că este o plantă bogată în terpenoide și flavonoide (cunoscute și ca ginkgoflavone), dar și antioxidanți, aceasta apără organismul uman în fața radicalilor liberi. De asemenea, lactonele terpenice, adică terpenoidele care se găsesc în plantă, îți vor fluidiza circulația sângelui și, mai mult decât atât, vor acționa asupra celulelor nervoase. Activitatea intelectuală va fi potențată datorită acestora. În plus, nu doar tinerii pot consuma extractul de Ginkgo biloba, ci și persoanele vârstnice, ajutând chiar la prevenirea unor afecțiuni.

Însă, Ginkgo biloba pentru ce e bun, cu adevărat? La ce ajută Ginkgo biloba? Sunt două dintre întrebările pe care multe persoane le-au pus, de-a lungul timpului. Potrivit specialiștilor, această „plantă minune” poate fi „oaza” de sănătate pe care o oferă organismului tău. Nu doar că îți va ajuta memoria și vei putea fi o persoană foarte activă și te vei concentra mai bine asupra taskurilor pe care le ai de îndeplinit în mod uzual, ci îți va oferi, în timp, și alte beneficii.

Pe lângă faptul că vei putea deveni o persoană mult mai atentă și concentrată, Ginkgo biloba te va ajuta și la combaterea unor inflamații din corp. În plus, este o plantă benefică pentru circulația sangvină și poate îmbunătăți atât auzul, cât și vederea.

Mai mult decât atât, Ginkgo biloba are proprietăți care ajută la refacerea unghiilor, a părului, dar și a pielii. Mulți specialiști recomandă consumarea unor ceaiuri sau capsule, tocmai pentru ca pielea să fie sănătoasă și să o ajute la regenerare. De asemenea, este o plantă care îmbunătățește și starea de spirit, făcându-te să te simți relaxat și chiar o persoană vioaie.

Așadar, Ginkgo biloba oferă cu certitudine avantaje organismului. Planta, consumată sub diferite forme, poate avea capacitatea să prevină anumite semne de îmbătrânire, fiind vorba, de fapt, despre riduri. Numeroase creme de față conțin în compoziția lor această „plantă minune”. De asemenea, persoanele care au probleme de respirație, în special cele care se confruntă cu astmul, ar putea lua Ginkgo biloba, pentru a le diminua. Există și studii care arată că planta ar putea îmbunătăți libidoul.  

Totodată, dacă ai momente când te confrunți cu anumite migrene sau dureri de cap, atunci poți lua Ginkgo biloba. Datorită proprietăților naturale pe care le conține, durerile tale vor fi diminuate și te vei putea odihni. Alte studii au arătat faptul că „arborele vieții” ar putea reduce, de asemenea, și riscul dezvoltării unei boli grave, și anume Alzheimerul. Totodată, potrivit specialiștilor, Ginkgo biloba poate fi utilizat și de persoanele care suferă de anxietate sau chiar de tinitus (țiuitul urechilor).

Acestea fiind spuse, dacă alegi să introduci Ginkgo biloba în stilul tău de viață, trebuie să te aștepți să ai parte de o multitudine de beneficii:

  • Îți îmbunătățește sistemul respirator;
  • Te ajută să ai o memorie mai bună;
  • Îți îmbunătățește atenția și concentrarea;
  • Îți îmbunătățește starea de spirit;
  • Te poate ajuta la diminuarea inflamațiilor din corp, pentru că are proprietăți antiinflamatoare;
  • Îți îmbunătățește sănătatea unghiilor și a părului;
  • Poate avea funcție de regenerare a pielii;
  • Poate preveni apariția ridurilor și încetini procesul de îmbătrânire;
  • Acționează ca un energizant natural pentru organism;
  • Acționează benefic asupra circulației sangvine

Totuși, există și o serie de contraindicații, în condițiile în care extractul de Ginkgo biloba este consumat într-o cantitate mai mare. Însă, pentru siguranța sănătății tale, este indicat ca, înainte de a fi introdusă în stilul de viață, să fie consultat medicul de familie. Chiar dacă este un supliment alimentar, acesta poate genera reacții în organism în cazul unor persoane, dacă este administrat într-o cantitate mai mare decât cea recomandată.

De exemplu, există posibilitatea ca organismul unei persoane să reacționeze negativ la substanțele sau proprietățile pe care le are planta. Persoana respectivă se poate confrunta cu dureri de cap, amețeli, dar și cu anumite reacții alergice cutanate. De asemenea, există probabilitatea să apară o slăbiciune musculară, diaree, vărsături, dar și palpitații cardiace. În acest sens, cel mai indicat este să se respecte ceea ce transmite medicul, dar și prospectul. Nu uita că nu ar fi indicat să consumi extractul din plantă seara, deoarece ar putea intensifica insomnia, având în vedere că acesta oferă energie organismului.

În plus, femeile gravide sau cele care alăptează, precum și persoanele cărora le sunt administrate inhibitori ai monoaminooxidazei nu ar trebui să ia Ginkgo biloba.

Deși japonezii numesc fructul arborelui „caisa de aur”, nu este indicat să încerci semințele crude ale acestui arbore, deoarece te-ar putea pune în pericol. Acestea pot provoca atât convulsii, cât și deces.

Însă, mai are Ginkgo biloba și alte utilizări? Categoric. Pentru a potența ceea ce Ginkgo biloba oferă organismului uman, extractul din plantă se mai poate asocia și cu alte suplimente. Acestea vor ajuta nu doar sistemul muscular, ci și sistemul nervos. În plus, în combinație cu potasiu și magneziu, te poate ajuta și la diminuarea gradului de oboseală din timpul zilei sau al stresului pe care îl acumulezi. Cum extenuarea reprezintă o problemă majoră la multe persoane, din cauza efortului care este depus la locul de muncă, în fiecare zi, este indicat ca organismul să fie „ajutat” cu anumite suplimente. În acest sens, Ginkgo biloba, magneziul și potasiul pot forma un trio de excepție pentru a-ți recăpăta energia.

Este important să existe un echilibru în organism. În acest mod, nu vei mai simți nici oboseala și nici nu vei mai avea probleme de concentrare în timpul zilei.  Pe de altă parte, cum Ginkgo biloba ajută la sănătatea circulației sangvine, adăugarea potasiului în alimentație va ajuta și la calibrarea tensiunii arteriale. În plus, magneziul va acționa asupra echilibrului electrolitic din corp.

De asemenea, pentru a avea un stil de viață sănătos, pe lângă introducerea „arborelui vieții” în alimentație, poți integra și alte superalimente, care îți vor oferi o mulțime de beneficii. De exemplu, algele marine pot fi integrate cu succes în alimentație, acestea conținând vitaminele C, B1, B2, B3, B12, D, E, dar și antioxidanți, calciu, iod, fier, proteine, carbohidrați, polizaharide, magneziu, mangan și sodiu. Organismul tău va fi stimulat și te va putea ajuta în procesul de digestie. Pe de altă parte, poți integra în alimentație și fructe deshidratate, nuci, semințe, dar și diferite condimente, precum turmericul.

Există și varianta unor super alimente pudră, care conțin antioxidanți și care acționează direct asupra organismului uman. Creșterea imunității reprezintă unul dintre beneficiile pe care ți le-ar putea oferi.

3. Cum poți consuma Ginkgo biloba?

Ginko Biloba in mai multe forme

Ginkgo biloba se poate consuma și utiliza în mai multe moduri. În prezent, Ginkgo biloba reprezintă una dintre plantele cele mai populare la nivel mondial, datorită proprietăților benefice pe care le oferă corpului. Se poate regăsi pe piață sub diferite forme. În primul rând, poate fi consumată sub formă de ceai, mulți medici recomandându-l. Ceaiul de Ginkgo biloba îți poate oferi energie, are un gust fresh, ușor dulceag. Este recomandat ca acest ceai să fie consumat proaspăt, pentru a beneficia de toate proprietățile sale. De obicei, se recomandă ca la 200 de mililitri de apă să fie pusă o linguriță de frunze de Ginkgo biloba și, apoi, să fie lăsat la infuzat maximum un sfert de oră. Apoi, acesta poate fi băut. Planta nu conține cofeină, motiv pentru care poate fi consumată și de persoanele care nu beau cafea. După preferințe, poți adăuga și lămâie, care e bogată în vitamina C, sau chiar ghimbir, un alt aliment sănătos care nu ar trebui să îți lipsească.

În al doilea rând, există și un alt mod prin care poate fi consumată această plantă, însă nu oricine „îmbrățișează” gustul. Frunzele de Ginkgo biloba pot fi uscate și apoi transformate în pulbere. Acea pulbere poate fi administrată sublingual.

Tinctura de Ginkgo biloba poate fi consumată cu jumătate de oră înainte de fiecare masă. De exemplu, dacă vrei să servești masa de prânz, poți administra între 30 și 40 de picături. Picăturile pot fi ingerate sau ținute sub limbă. Extractul lichid poate avea un gust amărui, iar dacă nu ești un „fan” al acestor gusturi, îl poți amesteca cu un suc de fructe sau chiar apă. Este indicat ca Ginkgo biloba să fie luat înainte de fiecare masă, pentru a putea fi absorbit corespunzător în organism. 

Cea mai bună metodă, însă, ar putea rămâne capsulele care pot fi ingerate cu apă. Suplimentul alimentar va acționa ca un „boost” natural asupra organismului tău. În principiu, suplimentul poate fi luat timp de minimum două luni, doza pentru adulți fiind între 60 și 240 de miligrame pe zi. În cazul celor mici, medicul va decide modul de administrare. Nu uita faptul că aceste capsule conțin o concentrație mai mare, spre deosebire de ceaiul din frunze uscate de Ginkgo biloba.

În altă ordine de idei, Ginkgo biloba se mai poate regăsi și sub formă de unguent sau cremă. Această plantă este utilizată și în industria cosmeticelor. Există o serie de creme hidratante pentru piele, păr sau unghii. În plus, multe creme antirid au la bază extract din „arborele de 40 de taleri” și promit că vor încetini procesul de îmbătrânire a tenului. De asemenea, se regăsesc pe piață și creme care au în compoziție și alte plante, pentru a accentua procesul de regenerare.

Ginkgo biloba poate deveni, cu siguranță, un „prieten” de nădejde în alimentația sau stilul tău de viață. Pentru că are o mulțime de proprietăți, acest „arbore al vieții” cu origini în China te poate ajuta să îți recapeți echilibrul. Nu doar că va ajuta la diminuarea unor inflamații din corp și îți va oferi o stare generală de bine, dar te va ajuta și să te concentrezi pe timpul zilei în activitățile pe care le ai de întreprins. În plus, Ginkgo biloba joacă un rol important în domeniul frumuseții, având în vedere beneficiile pe care le-ar putea oferi pielii, unghiilor și părului. 

„Arborele de 40 de taleri” îți va aduce un echilibru în organism și îl va ajuta să funcționeze în parametri normali, sistemul digestiv fiind influențat în mod pozitiv. Constipația, migrenele și durerile de cap vor putea fi diminuate, iar circulația sângelui va fi îmbunătățită considerabil. Pe de altă parte, Ginkgo biloba este una dintre plantele care te va ajuta să ai o memorie mai bună. În plus, dificultățile de respirație ar putea fi diminuate și vei putea simți o calmitate în corp, mai ales pe timpul nopții.

Este adevărat, însă, că trebuie să ai o atenție sporită la cantitatea de Ginkgo biloba pe care o vei ingera, deoarece ar putea provoca anumite reacții în organism. Diareea, stările de rău, dar și reacțiile alergice la nivelul pielii reprezintă câteva dintre simptomele pe care le-ai putea avea, dacă depășești cantitatea recomandată. În acest sens, cel mai bine ar fi să consulți un medic, înainte de a introduce Ginkgo biloba în alimentația ta.

Sursă foto: Pexels.com


Lasă un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de a fi publicate