Fulgii de ovăz au început să fie întâlniți în aproximativ toate bucătăriile, în ultima vreme, datorită beneficiilor pe care aceștia le aduc atât într-o dietă, cât și în viața de zi cu zi. Cel mai adesea, fulgii de ovăz sunt savurați la micul dejun, aceasta reprezentând cea mai importantă masă din zi. Sunt extrem de hrănitori și au toți nutrienții necesari care să ne asigure o zi cât mai productivă și plină de beneficii. Totuși, în afară de masa de dimineață, aceștia mai pot fi consumați fie ca o gustare, în diferitele momente ale zilei, fie pot fi integrați în diferite preparate. Fulgii de ovăz sunt recomandați de majoritatea nutriționiștilor astăzi, dar și de foarte mulți instructori de fitness, fiind nelipsiți din meniul oricărui sportiv. Și persoanele mai puțin active îi pot introduce fără grijă în alimentație, pentru că fulgii de ovăz au beneficii multiple, pe care le vom discuta în cele ce urmează. De asemenea, în articol vom mai dezbate și alte aspecte necesare de știut despre aceste cereale, precum valorile nutriționale, caloriile sau modurile de utilizare.
1. Fulgi de ovăz - ce sunt fulgii de ovăz, ce conțin și care sunt principalele moduri de utilizare ale fulgilor de ovăz
Fulgii de ovăz fac parte din categoria cerealelor integrale, fiind bogați în vitamine, fibre și lipsiți de gluten. Aceștia sunt considerați a fi printre cele mai sănătoase cereale și, tocmai din acest motiv, își justifică prezența la majoritatea meselor de mic dejun din meniul săptămânal. Fulgii de ovăz sunt foarte ușor de preparat și de introdus în alimentație, iar dacă înveți cum și cu ce să-i amesteci, vei obține niște mese cu adevărat delicioase.
Ovăzul este cunoscut încă din cele mai vechi timpuri ca fiind o adevărată sursă de energie, care nu trebuie neapărat preparat, ci poate fi consumat oricând ca atare.
Principalele moduri de utilizare a fulgilor de ovăz
Ovăzul poate fi folosit în diferite combinații alimentare, fiind extrem de sățios și slab caloric. Nu există o regulă care să ne spună cu ce poți mânca această cereală, însă fulgii de ovăz dimineața sunt adesea consumați sub forma unui terci. Pe lângă asta, mai putem folosi fulgi de ovăz în diferite produse de patiserie, precum pâine sau în granola și musli. Fulgii de ovăz dimineața mai pot fi integrați și într-o budincă de fulgi de ovăz sau într-o rețetă de clătite proteice. Mai mult, îi poți consuma oricând cu iaurt și fructe, fără a-i mai găti în prealabil. Sunt foarte multe alte rețete de prăjituri pe bază de această cereală, care te ajută să obții atât un desert perfect și delicios, cât și unul sănătos, de dietă. Terciul de ovăz poate fi o masă perfectă și pentru un copil, însă, în funcție de vârstă, trebuie să optezi pentru o anumită categorie a acestui produs. Spre exemplu, fulgii de ovăz de bebeluși vor fi ceva mai fini, decât cei normali.
De asemenea, există mai multe tipuri de fulgi de ovăz, despre care trebuie să știi, cum ar fi fulgii de ovăz mari, cei obișnuiți, ovăzul zdrobit, tărâțe de ovăz sau chiar sub formă de făină. Indiferent de varianta pentru care optezi, valorile nutriționale rămân aceleași. Acestea te vor ajuta doar să obții mai ușor preparatul pentru care ai optat.
2. Beneficiile, proprietățile și contraindicațiile fulgilor de ovăz
După cum am discutat deja, fulgii de ovăz au proprietăți excelente pentru sănătate, aceste lucruri fiind dovedite în timp, prin diferite studii de specialitate. Ca orice alt aliment însă, fulgii de ovăz au proprietăți și contraindicații, însă, mai întâi, vom pune accentul pe partea pozitivă a acestor cereale.
În primul rând, fulgii de ovăz reprezintă o sursă valoroasă de vitamina E, B, fier, zinc, magneziu, care sunt necesare pentru a acoperi doza zilnică în organism, dar și pentru a ne umple de energie.
Mai mult, fulgii de ovăz sunt un bun protector ai inimii, reglând nivelul de colesterol din organism. Aceștia previn astfel apariția afecțiunilor cardiovasculare, iar fibrele din componența lor scad colesterolul rău (LDL), însă nu-l modifică niciodată pe cel bun (HDL).
Potrivit studiilor realizate în timp, fulgii de ovăz țin sub control și nivelul de glicemie din sânge, scăzând astfel riscul de a fi diagnosticat cu diabet de tip II. Persoanele care se confruntă deja cu acest diagnostic pot consuma fulgi de ovăz și ele, pentru că astfel, în timp, vor ajunge să reducă doza zilnică de insulină, pentru stabilizarea glucozei din sânge, cu un procent de până la 40%.
Mai mult, fulgii de ovăz întăresc sistemul imunitar și ne protejează organismul în fața diferitelor afecțiuni. Aceștia conțin „beta-glucanul”, care ajunge foarte repede la infecția din corp și elimină bacteriile, ce au produs apariția ei.
Prin consumul regulat al acestui produs vei putea obține, în timp, și un somn mult mai calitativ. Fulgii de ovăz te ajută să te odihnești mai bine pe timpul nopții, datorită capacității lor de producere a melatoninei, hormonul prezent în corp ce introduce somnul. De asemenea, vitamina B, prezentă în acest timp de cereală, ajută foarte mult la reducerea stresului, care, de cele mai multe ori, provoacă insomnii.
Fulgii de ovăz ajută și la îmbunătățirea și reglarea digestiei, prin intermediul surselor importante de fibre solubile și insolubile pe care o conțin. Așadar, cu ajutorul lor va fi prevenită și apariția constipației.
Nu în ultimul rând, beneficiile fulgilor de ovăz sunt resimțite și la nivelul pielii, tocmai datorită acestui motiv, ei sunt întâlniți adesea și în diferite produse de îngrijire corporală. Aceștia pot trata mâncărimile, iritațiile sau chiar anumite eczeme. Ca rezultatele să fie evidente, fulgii de ovăz nu trebuie mâncați, ci trebuie aplicați pe piele.
Fulgii de ovăz au beneficii și contraindicații. Dacă mai sus am discutat desprea partea pozitivă a acestor cereale, acum ne vom axa pe contraindicațiile fulgilor de ovăz. Așadar, persoanele perfect sănătoase nu ar trebui să întâmpine niciodată probleme, atunci când consumă acest preparat, însă pot exista cazuri în care oamenii mai sensibili să dezvolte anumite simptome adverse, asemenea celor care indică intoleranța la gluten.
Mai mult, printre contraindicațiile fulgilor de ovăz se mai numără și faptul că aceștia pot fi contaminați cu alte cereale, precu grâul, care pot fi nepotrivite pentru anumite persoane, precum cele care au alergie la acesta sau persoanele ce au boala cealică (intoleranța la gluten). Persoanele care știu că au aceste alergii sau intoleranțe ar trebui, așadar, să cumpere doar ovăz certificat pur.
3. Fulgi de ovăz - calorii și valori nutriționale
Am ajuns acum la una dintre cele mai importante informații pe care trebuie să le știi, înainte de a consuma orice produs, valorile nutriționale ale fulgilor de ovăz. După cum știi deja din cele discutate anterior, aceste cereale reprezintă o sursă bogată de fibre, vitamine, minerale, dar și antioxidanți. Aproape jumătate de cană de fulgi de ovăz poate fi luată drept reper ca doză zilnică, ce trebuie să fie consumată, iar aceasta are următoarele valori nutriționale: 41% din doza zilnică de fosfor recomandată, 34% de magneziu, din doza zilnică recomandată, 24% cupru, 20% fier și zinc, acid folic, 11 % din doza zilnică pe care trebuie să o introduci în organism, vitamina B1 vine și ea cu un procent de 39%, iar vitamina B5 cu 10 %.
Fulgii de ovăz au multe proteine, iar o cană înregistrează aproximativ 13 grame. Când vine vorba despre caloriile fulgilor de ovăz, o jumătate de cană conține aproximativ 65 de kcal. Nu în ultimul rând, o cană întreagă de fulgi de ovăz are 51 de carbohidrați.
Cel mai adesea, fulgii de ovăz se gătesc sub forma unui terci, care este o rețetă cu fulgi de ovăz pentru dietă, datorită faptului că nu îngrașă, dacă este consumată corespunzător. Preparat cu apă, acesta va conține valorile nutriționale specificate anterior. Dacă însă preferi să îl gătești cu lapte, atunci caloriile vor mai crește cu încă 150 kcal. În funcție de ce mai alegi să adaugi în el, miere, fructe, zahăr, preparatul se poate transforma dintr-o mâncare de dietă, într-o adevărată bombă calorică, ideală pentru persoanele care își doresc creșterea masei musculare.
4. Cu ce poți mânca fulgii de ovăz - câteva idei de rețete și modalități de preparare pentru a consuma fulgi de ovăz
Dacă încă te întrebi ce poți face cu fulgii de ovăz, despre asta vom discuta în acest capitol. Am mai spus-o, dar o repetăm. Fulgii de ovăz sunt perfect de consumat la masa de mic dejun, pentru că oferă o sațietate extrem de mare și sunt și foarte hrănitori. Așadar, mai jos îți vom oferi câteva idei de rețete cu fulgi de ovăz, unde poți integra și alte cereale pentru mic dejun.
Când vine vorba despre rețetele cu fulgi de ovăz pentru micul dejun, ne gândim prima dată la terciul de ovăz. Este cel mai delicios mijloc de a consuma aceste cereale, pentru că vedeta din farfurie va fi, după cum este de așteptat, ovăzul. Tot ce trebuie să faci este să pui pe foc o oală cu o cană de lapte sau apă, ½ fulgi de ovăz și să amesteci, până când obții o compoziție omogenă. Când iei preparatul de pe foc, adaugă miere, după preferințe, scorțisoară și fructele preferate, iar micul dejun este gata.
Fulgii de ovăz dimineața mai pot fi consumați și sub formă de clătite. Ai nevoie doar de o banană coaptă, 150 grame de fulgi de ovăz, lapte, puțin unt și praf de copt. Toate aceste ingrediente vor fi amestecate într-un robot de bucătărie, precum cel destinat smoothie-urilor, iar din pasta obținută vei face cele mai bune clătite americane. Acestea pot fi servite cu miere și diferite fructe.
Dacă ești pe fugă și nu ai prea mult timp pentru prepararea micului dejun, atunci poți adăuga într-un bol câțiva fulgi de ovăz, iaurt, diferite tipuri de cereale de mic dejun, după preferințe, fructe și, bineînțeles, puțină miere, iar masa este servită!
Prepararea fulgilor de ovăz mai poate fi făcută și sub formă de brioșe delicioase, ce pot fi consumate atât dimineața, cât și sub formă de gustare. Tot ce ai nevoie pentru această rețetă este ovăz, praf de copt, scorțișoară, zahăr vanilat, ou și forme de brioșe. Fulgii de ovăz se încorporează mai întâi cu prafurile, adică cel de copt, scorțișoara și zahărul, după care se amestecă și oul, când se obține o compoziție omogenă. Acestea trebuie puse la copt pentru câteva minute.
Mai poți prepara, de asemenea, și prăjituri pe bază de fulgi de ovăz sau diferite tipuri de biscuiți, care să reprezinte snack-ul excelent dintr-o zi.
Despre fulgii de ovăz ar fi foarte multe de spus, după cum ați văzut anterior, iar beneficiile lor pentru sănătate nu pot fi contestate de nimeni. Există și câteva contraindicații, însă persoanele sănătoase nu ar trebuie să aibă nicio problemă, în consumarea lor. În urma acestui articol, probabil că ți-ai răspuns deja și la întrebările: cu ce se consumă fulgii de ovăz sau la ce sunt buni fulgii de ovăz și vei începe chiar acum să îi introduci și tu în alimentația ta, dacă nu ai făcut-o deja. Partea cea mai bună a acestor cereale este că pot fi integrate în foarte multe preparate, acoperind o gamă largă de mâncăruri.
Te poți inspira din delicatesele pe care ți le-am propus mai sus și vei vedea astfel că fulgii de ovăz reprezintă cea mai bună opțiune pentru masa de mic dejun. Dacă încă te întrebi unde găsești fulgii de ovăz, aruncă o privire pe site-ul nostru și alege-i pe cei care îți plac cel mai mult. Care este preparatul tău preferat pe bază de fulgi de ovăz?
Sursa foto: pexels.com.