PROTESTELE COPIILOR SE REZOLVĂ CU CREATIVITATE

sau

MĂNÂNCĂ ÎN FIECARE ZI UN CURCUBEU

Creativitatea este un atribut feminin.

Dacă nu o exersăm sau dacă suntem sabotați și nu putem să o exprimăm vreme îndelungată, apar suferințe fizice (la femei – organele feminine, iar la bărbați – inima).


Cunoașteți deja din rubrica Meniu Școlari 2P (https://cristelageorgescu.ro/meniu-scolari/ ) că Pavel și Petru mănâncă până la prânz – fructe (vara chiar până seara, alteori doar până la 10:00, alteori toată ziua, depinde de multe lucruri, așa cum e și firesc: de anotimp, de activități, de stare, de ofertă etc).

Toamna și iarna provocările apar cu pachetul de școală, gustarea de la 10:00, pentru că puține fructe locale mai sunt în sezon și oferta fermierilor rămâne limitată: ”Nu mai vreau mere și portocale. Vreau altceva.”

Avem patru soiuri de mere din România, să ne ajungă toată iarna. Portocale la fel, de la un italian din Sicilia. Am găsit niște țărani în Spania, dar cu o ofertă pe termen scurt: rodii (mamă, dulci ca mierea!), câteva soiuri de mango, clementine și kaki (persimon). Dar nu pot să pun 3 mango per copil la pachet și nici 15 clementine, că atât ar mânca, dacă s-ar putea. De fapt, dacă am avea fructe bune la discreție, nu ar mânca altceva, am făcut acest experiment de câte ori am avut ocazia.

Apoi, Frățiile Lor au preferințe, fac prinsoare că și la voi e la fel: unul ar mânca 3 rodii, altul doar câteva lingurițe. Unul vrea cinci clementine, altul vrea doar două felioare. Unul vrea mere, altul nu vrea decât mere galbene și crocante. Unul vrea afine, altul vrea zmeură (nu vreți să știți ce preț au fructele de pădure în Austria! Cu prețul pentru 100 grame cumpăr o găletușă de afine în România). Unul vrea kiwi, altul nici nu vrea să audă numele lor. Unul vrea ananas, altul face afte doar dacă îl vede. 😀

Deci trebuie să rezolv următoarele provocări:

 1. Monotonie
 2. Preferințe diferite
 3. Ofertă limitată de produse de calitate: fie nu găsesc decât puține sau pe termen foarte scurt, fie sunt mai scumpe decât cauciucurile de iarnă. 🙂

 

Cum mă descurc?

 1. Respir
 2. Cumpăr puțin din fiecare, cât găsesc și/sau cât pot și fac un borcan de fructe curcubeu (în straturi), așa cum v-am arătat altă dată sandvișul curcubeu. pentru că e puțin din fiecare și pentru că arată de vis, nu mă refuză nimeni, indiferent ce fructe sunt. În cantităși mici și în formă creativă, nu există proteste.

 

Pun și o poză, să înțelegeți despre ce e vorba și cum arată.

Poza nu îmi aparține, nu sunt chiar așa de Superwoman cum vă imaginați, să fac ”șpagaturi” la prima oră a dimineții! 😅. Este de la Anthony Williams – vă recomand TOATE cărțile lui. TOATE.

Ăsta să vă fie principiul de nutriție: mănâncă în fiecare zi un curcubeu, adică fructe și legume de culori diferite. Verifică la sfîrșitul zilei: câte culori ai avut azi în meniul tău/al copiilor?

Ieri am făcut pentru pachețel 2 borcane mari cu următoarele straturi (de jos in sus):

 1. Kiwi
 2. Mango
 3. Măr ionatan
 4. Rodie
 5. Afine
 6. Măr golden
 7. Pe post de căpăceala – o felie de portocală

 

Azi:

 1. Mango
 2. Măr ionathan
 3. Struguri negri
 4. Zmeură
 5. Clementine
 6. Banană
 7. Pe post de căpăceală – o felie de lămâie

 

Alegeți fructele preferate ale copiilor și încercați. Dacă nu mănâncă așa mult, măcar încercați un mic bocănel, în care să se vadă frumos jocul de culori. Și pregătiți un borcan mai mare pentru voi, luați-l la birou și nu mâncați altceva până la prânz. Măcar miercurea și vinerea, că o să vă mulțumească celulele voastre uzurpate.😉

Mestecați mai mult și mâncați mai puțin și mai calitativ!

Cheltuiți mai puțin timp pe Facebook sau pe Whatsapp/Chat/Messenger etc și mai mult pe ”vânătoare” de surse de hrană și de idei valoroase, care vă permit să evoluați.

🥭 🍒 🍉 🌱 🍎 🍊 🍋 🍍 🥝

 

Articolul este scris de Cristela Georgescu si preluat de pe site-ul https://cristelageorgescu.ro/ cu acordul autoarei.