De câte ori vine vorba despre un balaur alimentar, se folosesc diminutive, ați observat? Zăhărel, ficățel, lăptic, covrigel, borcănel. Despre așa zisa ”hrană” la borcănel/borcănaș am povestit (și) în cartea mea, Diversificarea, pur și simplu.
Mă duc la DM (știți magazinele, cred, Drogerie Markt, sunt și în România). La casă e afișat un mare anunț de retragere de la consumatori a unui piure cu carne pentru bebeluși 4 luni. Nu comentez acum nici că n-ai de ce să dai carne la 4 luni, nici la că e total interzisă combinația carne + cartofi pentru alimentația oricărei ființe umane, nu doar a unui bebeluș de 4 luni.
Toți cei care au cumpărat borcănașele respective în perioada XXXX, sunt rugați să le returneze, deoarece au fost identificate numeroase particule de material plastic albastru. Și dacă deja le-a mâncat bebelușul?! Că dacă nu ar mânca, nu s-ar fabrica. Dar mănâncă, pentru că părinții cumpără și îi dau. Am fost făcuți să credem că dacă ceva e de vânzare la magazin sau dacă zice la TV, la radio sau la dispensar despre el, e de la sine înțeles că suntem în siguranță și că acel lucru nu face rău nici acum, nici în vecii vecilor.
Am mai văzut acest tip de anunț de retragere și la alte mari lanțuri de magazine alimentare, ba pentru bomboanele M&M și ciocolata Mars (s-a spart o conductă și uleiul pentru uz mecanic s-a scurs din utilajul care amesteca ciocolata, în produs), ba la crochete de pește (erau infestate cu nu știu ce bacterie), ba la diverse produse de igienă personală.
Ce mare lucru să sancționați cu portofelul, cu iubirea și cu creativitatea voastră, industria producătoare de ”hrană” pentru copii și să faceți cu mâna voastră iubitoare și pricepută, da’ și cu copilașii lângă voi , următorul mousse de măr care merge de la diversificare până la pensie?
Îl puteți face varianta proaspătă, fără foc, la blender sau pe răzătoarea de sticlă. Dar merge și varianta la cuptor, pentru seri foarte reci care anunță iarna, așa cum e azi la noi (dacă nu vreți mousse, vezi rețeta ”Mere coapte bune, bune” din cartea de mai sus).
Mie mi-a luat 15 minute să curăț de coajă 1 kg de mere cu bube, din alea pe care nu le cumpăra nimeni în piața din Satu Mare zilele trecute. (Ce bine, că le-am luat noi pe toate! …) Cei 2P m-au ajutat, le-au tăiat cubulețe, le-au pus în vas yena împreună cu 200 ml suc de pere soiul Mănânci și plângi, tot din alea necumpărate în piața de la Satu Mare (3 lei kg, măiculiță n-a văzut Austria!). Le-am acoperit cu capac și le-am lăsat la cuptor 15-20 minute, la 150 grade. Când s-au răcorit puțin le-am transformat în mousse cu un blender vertical (îi zicem bâtă)
Clienții mei sunt pretențioși. Pavel a vrut să-i adaug puțină Miere turtă dulce de la Apiarium, dar n-am fost de acord s-o deschid, o păstrez pentru Moș Nicolae, să fac Turtă dulce fără gluten. A zis că atunci se mulțumește și cu Miere de iarnă tot de la Apiarium (citește AICI de ce suntem dependenți de vreo 4-5 ani de produsele lor unicat). Petru a vrut simplu, iar Călin și-a pus puțin ghimbir ras și câteva picături de lămâie. Eu n-am mai vrut nimic, m-am săturat privindu-i pe ei, că tare mi-au lipsit în ultima vreme
Articolul este scris de Cristela Georgescu si preluat de pe site-ul https://cristelageorgescu.ro/ cu acordul autoarei.