Contactul direct cu pământul, chiar și câteva minute pe zi, crește siguranța noastră de sine, dar și capacitatea noastră de centrare/focalizare. Dacă suntem desculți, prin terminațiile nervoase din tălpi, primim sprijin energetic și informațional. Am mai vorbit despre ce este și ce rol are împământarea, când am prezentat un ALT exercițiu blând pentru imunitate AICI (vezi video din articol, dar citește explicația, altfel nu vei înțelege exercițiul, care se face desculț, cu tălpile).

Azi vă prezint ceva nou. Tehnica Alexander, numită și ”odihna constructivă” este cel mai ușor exercițiu pentru eliberarea și relaxarea mușchiului psoas, o componentă critică a stabilității noastre fizice și energetice. Prin intermediul acestui mușchi, sinele nostru comunică și devine legătura între Cer/întregul Univers și Pământ.

Statul la calculator timp îndelungat accentuează grav contracția acestui mușchi și generează un întreg cortegiu de probleme și de neplăceri. Am învățat Tehnica Alexander la Școala Sănătate 5D coordonată de dr. Sorina Soescu (dacă doriți să aprofundați exercițiul, vă recomand cartea Oboseală cronică de dr. Soescu). O să vă placă, pentru că de fapt nu trebuie să faceți nimic, doar să vă creați 10 minute în care să fiți alături de propriul corp, în liniște și relaxare deplină. Este o poziție în care gravitația face toata treaba, ea relaxează mușchiul psoas. Dacă vă creați timp să o aplicați la finalul zilei de lucru sau pe parcursul ei (minim 10 minute) veți valida prin propria experiență beneficiile acestei tehnici.

Se stă culcat pe podea sau pe pământ, cu ceafa sprijinită pe o carte sau pe un prosop făcut sul, cu brațele relaxate pe lânga corp astfel încât omoplații să atingă bine pământul, cu picioarele îndoite și cu tălpile lipite de pământ. Ochii sunt închiși, respirația profundă și atenția concentrată pe mușchiul

psoas, să-l simțim (iar el va răspunde categoric, pozitiv).

Folosesc această tehnică pentru a marca clar pauza dintre două activități, mai ales atunci când cei din jurul meu, circumstanțele și contratimpul par să mă mâne de la spate. Când reușesc să marchez fiecare început și fiecare sfârșit cu o pauză (pentru că nu reușesc de fiecare dată), observ cum am o mai bună concentrare asupra fiecărei activități și cum se liniștește creierul reptilian. În același timp observ că cea mai inteligentă metodă de a economisi energie, sănătate și timp este chiar să le cheltuiesc, dar inteligent.

Vă încurajez (și pe mine în același timp) să aduceți pe parcursul zilei puțină tihnă corpului și sufletului. Este o investiție mică, cu randament mare. Sper să o transformați într-o reușită mică și care să vă conducă la o victorie mare.

 

Articolul este scris de Cristela Georgescu si preluat de pe site-ul https://cristelageorgescu.ro/ cu acordul autoarei.