Uleiul de cocos: ce beneficii îți poate aduce, ce proprietăți conține și la ce poate fi folosit

Cocosul poate aduce multiple beneficii organismului uman, din multe puncte de vedere. Și, mai mult decât atât, uleiul de cocos, care este un extract al plantei respective, poate fi utilizat sub diferite forme. Uleiul de cocos are funcții regenerative, reparative, de hidratare, de a oferi strălucire pielii sau părului sau poate fi folosit chiar în alimentație. Înainte de a îl utiliza, este recomandat să afli ce beneficii îți poate aduce, ce proprietăți conține, dar și la ce poate fi folosit cu exactitate.  

De-a lungul timpului, specialiștii au recomandat ca uleiul de cocos să fie utilizat și depozitat în condiții optime, deoarece poate reprezenta o oază de sănătate pentru trupul tău. Piața abundă în produse care conțin extract de cocos, iar, de ani de zile, acestea se mențin în topul preferințelor oamenilor. Potrivit unui studiu, persoanele de sex feminin tind să achiziționeze mai multe produse pe bază de cocos, spre deosebire de persoanele de sex masculin.

1. Care sunt beneficiile pe care ți le aduce uleiul de cocos și ce proprietăți are?

Mai înainte de toate, cocotierul este cel în care cresc nucile de cocos. Acesta face parte din familia palmierilor și, de cele mai multe ori, cocotierul poate fi regăsit în zonele tropicale. Aproape toate părțile unui cocotier pot fi utilizate, pentru a crea produse alimentare sau nealimentare. Fructul cocotierului este cules, iar, apoi, este prelucrat cu ajutorul unor mașinării. Naturală sau uscată, pulpa fructului cocotierului este absolut delicioasă și, mai mult decât atât, poate oferi organismului tău beneficii de care poate nici nu știai. În plus, din fructul cocotierului se poate crea atât uleiul de cocos, cât și laptele de cocos. În oricare dintre formele în care s-ar afla pulpa fructului, ai parte, categoric, de proprietăți nutritive și regenerative.

Despre cocotier se spune că ar fi arborele care îți poate oferi „tot ceea ce este necesar vieții”. De aici și faptul că, în sine, nuca de cocos te poate hrăni pe o perioadă îndelungată, dacă rămâi pe o insulă pustie, într-o zonă tropicală. Uleiul de cocos, care este un extract al fructului cocotierului, trece printr-un proces riguros, pentru a putea ajunge în forma respectivă. De asemenea, trebuie să știi faptul că nu își pierde din proprietățile de bază, chiar dacă este supus unor transformări.

Uleiul de cocos are o paletă largă de proprietăți. În primul rând, apa de cocos este bogată în electroliți, grăsimi, minerale, proteine, dar și vitamine. În principiu, nuca de cocos conține complexul de vitamine B. De exemplu, dacă alegi să consumi miez proaspăt de nucă de cocos, atunci trebuie să știi că acesta conține carbohidrați, fibre, grăsimi, mangan, cupru, magneziu, fosfor, seleniu, fier și potasiu. Spre deosebire de miezul uscat de nucă de cocos, cel proaspăt are mai puține calorii, și anume în jur de 350 de calorii per suta de grame.

Uleiul de cocos conține o paletă de proprietăți, după cum urmează:

  • Este bogat în fier, vitamina K, vitamina E;
  • Conține acid lauric;
  • Conține acizi grași saturați și acizii capric și caprilic.

 

Totodată, există și o serie de beneficii pe care uleiul de cocos le oferă și peste care nu trebuie să treci cu vederea. Iată la ce te poate ajuta:

  • Repararea și regenerarea țesuturilor;
  •  Îmbunătățirea structurii hidrolipidice a epidermei;
  • Diminuează iritațiile sau inflamațiile;
  • După ce uleiul de cocos este întins pe piele, aceasta devine fină;
  • Hrănitor pentru organism;
  • Ajută digestia;
  • Îmbunătățește memoria și te poate ajuta să te concentrezi mai bine;
  • Poate fi utilizat în diferite preparate culinare.

 

De asemenea, uleiul de cocos prezintă și proprietăți antifungice, antioxidante, antivirale, dar și antibacteriene.

Pe lângă toate beneficiile enumerate mai sus, mai există situații în care uleiul de cocos te poate ajuta, categoric. De exemplu, pentru a menține densitatea osoasă, poți consuma ulei de cocos. Acesta te va ajuta să ai o absorbție corectă în organism a calciului, element primordial pentru oase. În plus, cocosul conține proprietăți care te ajută să stopezi apariția cariilor și să întărească dinții, motiv pentru care este benefic și pentru dantură. Totodată, protejează și gingiile. Pentru a avea gingii sănătoase, poți masa zonele respective cu ulei de cocos și puțin ulei de oregano, folosindu-te de deget.

Nici durerile de gât nu trebuie ignorate, iar, pentru a avea le diminua, poți face o gargară cu ulei de cocos, lămâie și apă caldă. Îți va dezinfecta și cavitatea bucală.

Ulei de nuca de cocos

2. La ce se folosește uleiul de cocos și de ce este recomandat, de fapt, pentru ten, piele sau păr?

Uleiul de cocos are multe întrebuințări. În primul rând, specialiștii recomandă utilizarea sa, preponderent, în domeniul cosmetic, mai ales pentru că uleiul de cocos are proprietăți hrănitoare.

Multe persoane s-au întrebat dacă este bun uleiul de cocos pentru față. Îți poate aduce foarte multe beneficii, atât pentru ten, cât și pentru piele sau păr. Tenul este, de cele mai multe ori, o zonă extrem de sensibilă. În acest sens, specialiștii recomandă ca pielea feței să fie hidratată și să se folosească atât creme care ajută la diminuarea petelor roșii, cât și produse de curățare. În plus, uleiul de cocos ajută și la prevenirea apariției ridurilor, dar și la elasticitatea pielii.

Totodată, și pielea este un organ extrem de sensibil și trebuie tratat cu grijă, mai ales în perioadele toride sau geroase. Când este mult prea cald afară, pielea poate fi iritată de razele UV și, în plus, te poți confrunta cu pete roșii sau rozalii. De asemenea, trebuie să știi că o expunere îndelungată la soare ar putea să îți cauzeze probleme la nivelul pielii, astfel că este indicat să folosești o loțiune pentru protecție solară cu ulei de cocos, deoarece poate reduce acțiunea nocivă a razelor soarelui cu până la 20%. În perioada iernii, pe piele ar putea apărea crăpături. Astfel, poți opta pentru achiziționarea unor produse care conțin ulei de cocos și argan, pentru a o ajuta să se regenereze și să se reconstruiască țesuturile.

Pentru multe doamne și domnișoare, podoaba capilară este precum o „comoară”. Firul de păr este, în principiu, fragil, astfel că trebuie ajutat prin diferite metode ca să reziste mai bine în timp și pentru a se diminua procesul de despicare. În plus, dacă te vopsești des, atunci ar fi indicat să utilizezi produse pe bază de ulei de cocos, pentru că acestea te pot ajuta la reechilibrarea pH-ului pielii scalpului, combaterea mătreții, dar și a hidratarea firului de păr. După spălarea părului cu șampon, nu trebuie să sari peste etapa de aplicare a balsamului cu ulei de cocos. Balsamul îți va oferi efectul de păr pufos, un miros foarte plăcut, dar și o protecție în perioadele în care temperaturile sunt ridicate sau scăzute. În plus, pentru a oferi o strălucire părului tău, poți utiliza direct soluția din ulei de cocos, care se aplică pe păr și se lasă să acționeze. În anumite condiții, ai putea înlocui balsamul cu această soluție pentru păr.

Indiferent că uleiul de cocos este aplicat pe ten, piele sau păr, acesta va avea un efect benefic imediat. Despre uleiul de cocos se cunoaște, deja, faptul că are proprietăți puternice care te vor ajuta să îți refaci stratul epidermei, în condițiile în care te confrunți cu pete, decojire sau piele uscată.  Iar, dacă te-ai mai întrebat pentru ce este bun uleiul de cocos, atunci îți sărim în ajutor.

Iată la ce se mai este folosit uleiul de cocos:

  • Uleiul de cocos poate fi folosit pentru stomac și constipație;
  • Regenerează unghiile;
  • Ajută la creșterea nivelului de imunitate din corp;
  • Combate candidoza;
  • Ajută la o absorbție mai bună a calciului în organism;
  • Combate diferite afecțiuni;
  • Uleiul de cocos pentru gătit oferă un gust delicios preparatului tău culinar.

 

Uleiul de cocos, extractul în sine al fructului, este folosit masiv în industria cosmeticelor. Piața abundă în produse care conțin cocos, deoarece oferă o multitudine de beneficii înfățișării tale. De exemplu, acesta se regăsește și în produsele de exfoliere pentru corp sau ten.

Totuși, uleiul de cocos are și întrebuințări la casa omului.

De asemenea, extractul de cocos este utilizat și la parfumuri sau deodorante, dar și pentru a elimina diferite reziduuri de pe materiale. Acest extract de cocos poate deveni un adevărat prieten la casa omului, deoarece poate fi utilizat sub formă de soluție pentru curățat mobila, obiectele din piele, dușul, cada sau chiar diferite electrocasnice. În plus, dacă vrei ca tacâmurile tale să strălucească, poți să folosești uleiul de cocos sub formă de peliculă de protecție împotriva urmelor de rugină. Iar, la capitolul încălțăminte, crema de pantofi poate fi înlocuită, cu succes, de acest ulei care îi vor face să lucească în orice moment.

Nu în ultimul rând, dacă ești proprietarul unui autoturism, uleiul de cocos poate fi utilizat și pentru a oferi strălucire în interiorul vehiculului, mai cu seamă bordul și banchetele. Poate avea și un efect de polish.

planseta cu produse din cocos

3. De ce să introduci uleiul de cocos în alimentație?

Pentru o dietă sănătoasă, dar bogată în diferite grăsimi, poți integra ulei de cocos în alimentație. Uleiul de cocos poate oferi o aromă diferită preparatului culinar. Și, mai mult decât atât, îți poate aduce aportul necesar de grăsimi, fibre, proteine și vitamine în organism. Este important să ai o dietă echilibrată și, de ce nu, să apelezi la un medic nutriționist care să te ajute să te îndrume pe această cale.  De asemenea, specialiștii susțin faptul că uleiul de cocos are o compoziția apropiată cu cea a laptelui matern și ajută la sănătatea celulară.

Uleiul de cocos în alimentația ta ar putea face minuni pentru trup. De exemplu, acesta ajută la o digestie corectă, având în vedere faptul că are peste 55% acid lauric, adică un acid gras saturat. În plus, dacă vei introduce uleiul de cocos în alimentația sau stilul tău de viață, atunci vei avea ocazia să îți protejezi, sub o formă sau alta, sănătatea intestinului subțire sau a intestinului gros. Este foarte important ca digestia să fie bună, pentru a nu te confrunta cu diferite afecțiuni care ar putea apărea în timp. În plus, să nu uiți faptul că fructul cocotierului este o sursă de hrană utilizată încă din cele mai vechi timpuri, care îți poate oferi un echilibru în organism, dacă este consumat cu precauție.

Cât despre partea gastronomică, trebuie să reții faptul că uleiul de cocos poate deveni un „prieten” de nădejde în bucătărie. De exemplu, dacă îți place să faci prăjituri sau torturi, acesta poate fi folosit pentru a oferi o altfel de aromă preparatului. Iar, dacă ești un fan al smoothie-urilor, atunci cocosul, cu siguranță, va oferi un gust și mai plăcut băuturii tale. În bucătărie, cocosul mai poate înlocui și untul. În acest sens, dacă îți place să experimentezi noi „tărâmuri” în bucătărie, poți alege dintre mai multe produse de  unt și creme vegetale, care vor acționa chiar sub forma unui potențiator de gust. Poți alege dintre creme de cocos cu ciocolată ecologică, cu alune de pădure, de arahide, caju sau chiar scorțișoară. Evident, uleiul de cocos pentru gătit va fi, mereu, o alegere perfectă, pentru explozia de gust!

Iar, dacă te gândești să provoci o mică „revoluție” de arome în preparatul tău, atunci poți opta pentru  superalimente! Acestea conțin, la rândul lor, elemente esențiale pentru organismul uman, de la alge marine, pudre din fruct, pudre din frunză, până la fruct deshidratate, care vor forma, cu adevărat, un deliciu culinar atât pentru tine, cât și pentru cei dragi.

Uleiul care rezultă din acest fruct este folosit te poate ajuta și la o concentrare mai bună în timpul activităților pe care le întreprinzi. Astfel, dacă ești o persoană activă și faci regulat exerciții fizice, uleiul de cocos ar putea acționa precum un „boost” pentru organismul tău. Acesta participă și la reglarea proceselor neuronale și te va ajuta să ai o memorie mai bună.

În plus, dacă ai probleme cu tractul digestiv, atunci trebuie să știi că există și ulei de cocos pentru constipație. Acesta va acționa sub forma unui laxativ și te va ajuta să îți reglezi tranzitul intestinal.

Pe de altă parte, și uleiul de cocos presat la rece aduce beneficii organismului uman. În primul rând, acesta îți va oferi energia de care ai nevoie pe timpul zilei, mai ales pentru creier. Conține zinc, fier, vitamina E, vitamina K, grăsimi saturate, acizi grași Omega-6 și grăsimi mononesaturate. De cele mai multe ori, uleiul de cocos presat la rece este preferat de persoanele care urmează o dietă raw. Ca în cazul uleiului normal de cocos, și acesta are proprietăți antiinflamatorii.

Depinzând de propriile gusturi, poți alege dintre mai multe tipuri de uleiuri de nucă de cocos, printre care: organic nerafinat, rafinat, fracționat sau extra virgin. O altă formă a fructului care poate fi regăsită pe piață este apa de cocos. Și aceasta își menține o parte din proprietățile pe care fructul cocotierului le are și, mai mult decât atât, te-ar putea revigora complet, dacă este consumată pe timpul verii.

Există, însă, și contraindicații ale uleiului de cocos pentru alimentație. Așa cum este normal, fiecare aliment sau produs nonalimentar ar putea provoca sau accentua anumite afecțiuni. Totodată, trebuie să știi și dacă ești sau nu alergic la acesta. Persoanele care suferă de anumite boli cronice trebuie să îl consume cu maximă atenție. Uleiul de cocos are un conținut ridicat de grăsimi saturat, motiv pentru care nu ar fi foarte indicat pentru persoanele care se confruntă cu diabetul zaharat, obezitate sau boli cardiovasculare. De exemplu, potrivit specialiștilor, o singură linguriță de ulei de cocos are 121 de calorii și 13,5 grame de grăsimi.

Uleiul de cocos are extrem de multe întrebuințări. Pe lângă industria cosmeticelor, culinară și farmaceutică, din trunchiul cocotierului se pot face și piese de mobilier. În plus, de menționat și faptul că uleiul de cocos este utilizat și în anumite produse destinate bebelușilor. De cele mai multe ori, cocosul se regăsește în uleiul de masaj pentru cei mici. Integrarea uleiului de cocos în stilul tău de viață, indiferent sub ce formă ai alege, ți-ar putea aduce beneficii.

Loțiunile pentru corp, demachiatul natural cu ulei de cocos sau baia exfoliantă sunt câteva modalități prin care poți aduce organismului tău un plus. Pe lângă toate acestea, nu uita că uleiul de cocos este potrivit și pentru vergeturi. Acestea pot fi estompate, dacă aplici în fiecare zi, pe piele, uleiul de cocos. Iar, persoanele care se confruntă cu acneea pot folosi un tratament anti-acneic care conține ulei de cocos, deoarece va fi precum un antibiotic natural.

De asemenea, persoanele care doresc să aibă parte de un bronz absolut natural, pot apela la uleiul de cocos. Este potrivit și pentru arsurile provocate de razele soarelui.

În final, uleiul de cocos poate reprezenta un adevărat „magician” în viața unei ta, ajutându-te să îți regăsești un echilibru în organism. Sănătate trebuie pusă, întotdeauna, pe primul loc.

Sursa foto: Pexels.com.

Lasă un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de a fi publicate