Toți oamenii doresc  fie fericiți și mulțumiți. Dar dacă ești bolnav, nu te mai poți bucura de viață, nu mai poți fi fericit. La ce folosesc toți banii din lume, diferitele proprietăți din toate colturile pământului, reușitele la locul de muncă, pozițiile prestigioase din societate, succesul, renumele şamd, dacă calitatea vieții este afectată și redusă seminificativ de o boală? 

Un vechi dicton spune: "Este mai  uşor să previi decât să vindeci". Pornind de aici, medicul Michaela Glöckler scrie: "Cuvântul salutogenesis îşi are rădăcinile în latinescul salus sau salis care înseamnă sănătate şi grecescul genesis care înseamnă începutul, originea sau a genera. Acesta este cuvântul folosit pentru a descrie o nouă direcţie de cercetare care caută sursa de sănătate în relaţie cu trupul, sufletul şi spiritul. Salutogeneza crează o nouă paradigmă în cercetarea medicală. Paradigma activă în medicină în ultimii 300 de ani era patogeneza (de la parthein – suferinţă, boală), care îndreaptă privirea spre suferinţă, spre boală. Ideea prevenţiei este foarte legată de patogeneză, aşa încât să se facă tot ce este necesar pentru a preveni sau pentru a stopa ceea ce cauzează boala."

Aproape toate culturile pământului, dau mai departe învățătura conform careia omul este alcătuit din corp, minte și suflet, mai precis, omul este o unitate minte-corp-suflet.  In anul 867, la cel de-al 8-lea Sinod Ecumenic din Constantinopol, s-a decretat însă că fiinţa umană este alcatuită doar din trup și suflet. Din păcate, această desființare a minţii nu a fost limitată numai la Biserica Catolică, ci a fost preluată şi de știință și a avut un impact serios asupra omenirii - până în prezent. În știința materialistă, care se află sub influența fizicii și a chimiei, tendința actuală este de a elimina chiar şi sufletul. Și stiința medicală trateaza tot mai mult omul ca pe o fiinţă supusă doar legilor fizicii și chimiei. Asa s-a născut punctul de vedere: "Tot ceea ce nu poate fi măsurat  sau cântărit cu instrumente, nu este dovedit științific". Dar procesele mentale si sufletesti nu pot fi studiate decat parţial cu ajutorul metodelor științifice cunoscute in prezent, caci cele mai multe dintre aceste procese nu pot fi detectate de aparatele care se afla acum la dispoziţia ştiinţei.  

Mai ales în ultimul timp, omul este tratat tot mai mult ca o mașină - o simplă mașină, peste care trecerea timpului lasă "urme" și de aceea, la un anumit moment, nu mai funcționează optimal și suferă diferite "pane". Si atunci, nu ne mai rămane decât să reparăm, să scoatem şi chiar să înlocuim "piesele" defecte. Dar omul nu este nici mașină, nici furnizor de piese de schimb (tema "Transplant de organe" - mai multe informaţii la Felicia Popescu), iar așa o soluție nu va fi funcţiona niciodată cu adevărat în viața reală!

Dr. Max O. Bruker a subliniat întotdeauna: "Toate experiențele pe care le trăieste o persoană, vor avea un impact asupra sa - si pentru că omul este o unitate corp-minte-spirit, toate aceste experiențe vor avea un efect asupra acestui întreg." De aceea, o sănătate autentica, de durată, poate fi numai o sănătate holistica. Numai daca se cauta adevăratele cauze ale bolii, în toate sferele vieții unei ființe umane, numai atunci boala va putea fi şi vindecată. Si mare atenţie, o boala nu are niciodată o cauză unică, există în principiu întotdeauna mai mulți factori care contribuie la îmbolnăvirea organismului şi care trebuie luaţi în considerare în procesul de vindecare. Cauzele bolilor pot fi extrem de diferite: efectele mecanice, fizice sau chimice, stresul, problemele din copilărie, educația,  mediul social, mentalitatea, convingerile individuale, problemele emoţionale, nutriția greşită, acţiunea mediului inconjurator, lipsa de somn, sedentarismul şamd. Consecințele acestor cauze sunt organele bolnave, iar aceste organe bolnave sunt apoi la randul lor cauzele disconfortului fizic. Cu alte cuvinte, boala organului este doar cauza simptomelor, dar nu poate fi numită cauza bolii fiinţei umane! Simptomele sunt doar formele de manifestare ale bolii, nu sunt niciodată boala în sine.

Dar care este de fapt situația în realitate? Dr. Bruker explică situatia actuală cel mai clar şi mai logic: "Omul are neplăceri, dureri, stări de disconfort şi merge la medic. Acesta îi pune un diagnostic, iar pacientul presupune că acum a fost găsită cauza bolii - când de fapt el a aflat doar de la care organ rezultă neplăcerile sale. Si astfel, cauzele care provoaca cu adevărat boala rămân ascunse pacientului, ceea ce duce inevitabil la un tratament simptomatic, numai cu medicamente care ameliorează sau înlătură simptomele, în timp ce adevăratele cauze ale bolilor nu vor putea fi astfel eliminate. Deci, un tratament cu adevarat vindecător nu mai are cum sa aiba loc."

În cazul oricărei boli, nu este numai un organ bolnav, ci tot omul, ca întreg, este bolnav. Și numai atunci când TOATE circumstanțele vietii omului bolnav sunt luate în considerare, numai atunci poate acel om să-si redobândească adevărata sănătate - caci toate părțile corpul, minte, suflet formează întotdeauna, fără exceptie, un intreg. Și pentru că, așa cum si Aristotel știa deja: "Întregul este mai mare decât suma părților sale componente." (Metafizica VII - citatul original: "Tot ceea ce este compus din mai multe parti, care formeaza impreuna un tot, un intreg - nu dupa modelul unei grămezi, ci al unei silabe -  acest tot este evident  intotdeauna mai mult decât simpla insumare a părților sale componente.  O silabă nu este suma sunetelor ei: "BA" nu este același lucru ca  B plus A, iar carnea nu este același ca foc plus pământ"). 

Şi Dr. Johann Georg Schnitzer (*1930) pune punctul pe "i" în caracterizarea situației actuale: "De ce suferă atât de mulți oameni de boli cronice, fără a putea fi vindecaţi? Şi acest lucru se întâmplă  în ciuda sistemului medical extrem de bine dezvoltat? Un sistem de "sănătate" care devorează parţi substanțiale ale veniturilor dvs. și ale produsului național brut? Pentru că acestui sistem de "sănătate" nu-i pasa cu adevarat de sanatatea dvs. El are nevoie mai degrabă de bolile dvs. Tratamentele pe termen lung, în loc de prevenire și vindecări reale, reprezintă baza existenței economice a medicinei moderne. Singura persoanǎ interesatǎ sǎ vă recăpătaţi sǎnǎtatea, este numai propria dumneavoastrǎ persoanǎ! Sanatatea dvs. este de altfel singurul mijloc real pentru a va proteja de boli și a va vindeca."

Astăzi, există tot mai mulți medici și terapeuți care încearcă să le explice bolile ca mesaje importante ale vieţii: bolile sunt semnale şi simboluri, care servesc de fapt numai optimizării vieții. Ele incerca să ne facă să ne ocupăm în cele din urmă de noi înşine - este o încercare disperată a vieţii de a ne face să devenim constienţi de  nevoile reale ale organismului. În timp ce cauzele problemei se găsesc întotdeauna în afara organismului, soluţiile pentru această optimizare a vieții se află însă întotdeauna numai adânc în interiorul nostru. 

Celebrul psiholog german Robert Betz scrie: "Medicina clasică și serviciile de "sănătate", care mai bine ar trebui să fie numite servicii de boala, au reusit sa facă lucrurile atât de complicate încât nicio persoana normală nu mai îndrăznește  să dezvolte în acest domeniu autocompetență și încredere în sine. În această industrie a bolii, există în prezent (in Germania) mai mult de zece milioane de locuri de muncă: boala și pacienţii sunt deci de neînlocuit astăzi pentru a susține acest sector și avem nevoie de tot mai  multi bolnavi, pentru ca acest sector să fie in continua "creștere". Suna pervers și  chiar şi este de fapt pervers. Această stare inacceptabila am creat-o insa împreună și  o menținem cu toții - in practica vieții de zi cu zi. În cazul în care un om are dureri de cap, el ia o aspirină sau un alt medicament similar, astfel încât acestea să dispară. Pentru tratarea adevaratelor cauze care au dus la apariţia durerilor, care ar presupune o schimbare a mentalitaţii și comportamentului, pentru acest lucru, omul obișnuit nu are din pacate nici un interes. "

Dar fiecare om poate face foarte uşor şi cu mijloace simple ceva pentru sănătatea sa. De exemplu: trecerea la o dieta sănătoasă, cu o proporție mare de alimente crude, reducerea toxinele din viața de zi cu zi, reducerea sau eliminarea comportamentelor distructive, reevaluarea mentalitaţii şi a modului de gândire şamd. Iar primul pas constă întotdeauna din două părți foarte simple: în primul rând,  se face o informare temeinică (întotdeauna se caută mai multe surse independente de informații) şi în al doilea rând, fiecare om trebuie să își reasume responsabilitatea pentru propria sanatate, trebuie să-şi reia sănătatea în propriile mâini.

Fii vigilent! Gandeşte cu propriul cap (Sapere aude!)! Trece totul prin ciurul puterii tale de discernământ! Nu te lasă manipulat de mass-media! Verifică critic toate informaţiile și întreabă-te ce şi cine se ascunde în spatele lor (Qui bono?)! 

Căci ce este de fapt sănătatea? Sănătatea este starea normală pozitivă a oricarui organsim viu. Iar sănătatea nu costă în realitate nimic: este un dar de la Dumnezeu.

Nu este nevoie sa combatem boala in niciun fel: fie cu tratamentele şi medicamentele alopate, fie cu cele naturale. Boala este un mesaj clar al organsimului că facem ceva greşit. Nu este nevoie să eliminăm boala, ci cauzele care au dus la apariţia ei. Si atunci boala va dispărea "ca de la sine". 

Cauza principală a bolilor cronice: pierderea bazei sănătăţii. Omul s-a adaptat perfect de-a lungul mai multor milioane de ani de evoluție la mediul său natural de viata. Programul său genetic corespunde acestuia chiar și astăzi. Omul este una dintre creaturile cele mai adaptabile: nici o alta fiinţă nu poate trăi în condiții climatice atât de diferite. Dar mediul său de viaţă s-a schimbat prea repede în ultimele sute de ani pentru ca genele sale să fi avut o șansă să se adapteze. Mai presus de toate, astazi îi lipsesc în primul rand produsele alimentare de bază naturale, de care metabolismul și funcționarea organismului său au neaparată nevoie. Omul se hrănește astazi în cea mai mare parte cu alimente denaturate, concentrate, oxidate, modificate - într-un cuvant: MOARTE. Mâncarea are cea mai mare influență asupra organismului, caci în niciun alt mod nu intră cantități comparabile de substanţe active în organism. 

Si ce sunt bolile cronice? Bolile cronice sunt, în majoritatea cazurilor încercarea disperată a organismului, în ciuda pierderii fundației sănătătii, de a asigura supravieţurirea. Bolile cronice sunt intr-un fel barca de salvare a organsimului de a asigura viaţa, în speranța că va fi restabilită cândva baza sănătăţii. Cu o schimbare în dietă, succesele sunt deosebit de rapide - tot mai mulţi medici alternativi au demonstrat acest lucru, cu mare succes, în nenumarate studii clinice. Dar nimeni nu are nevoie sa "creadă" - pentru că oricine poate verifica aceste fapte, pornind propriul experiment. "În câteva zile, de multe ori de a doua zi, încep a se arăta primele efecte pozitive ale acestei restabiliri a bazei naturale a sănătăţii." "(Dr. Schnitzer)

Fiecare om poate face ceva și fiecare este responsabil pentru sănătatea sa. În incheiere, doar cuvintele motivante ale lui Robert Betz : "Omul se naște ca un original, dar moare o copie. Viața omului normal, viața maselor este  viața copiată, viața unor Lemmings, a unor oameni care nu se încumetă să spună "nu", a fricii copiilor mici răniți, care trăiesc în corpul unui adult. Această viață copiată nu este demnă pentru fiinta umană. Dar cine nu este conștient de adevărata sa valoare, de divinitatea sa, de frumusețea sa, de comoara ascunsă in propria sa persoană, nu va putea respecta nici propria viață și nici pe a aproapelui său. Gândeste-te bine ce fel de viață vrei să trăiești! Fă-ti gânduri. Privește în jur, cum alții isi trăiesc viața lor. Nu prelua nimic orbește, ci decide constient ce alegeri faci pentru viața ta. Pentru că viaţa este scurtă, chiar dacă ajungi la optzeci de ani. Acesta este motivul pentru care este bine să te gândești bine, la ceea ce vrei sa faci TU cu şi din viaţa ta".

 Acest articol este scris de Mimi Walter si preluat de pe http://hrana-vie.blogspot.com/ cu acordul autoarei.