In privința imunității, abordarea mea este una holistică. Nu consider că imunitatea depinde doar de alimentație sau doar de factorii stresori. Nu consider că avem nevoie de stimulare imunitară mai mult decât de păstrare a imunității. Am inclus în articolul de față toate articolele și filmele unde am explicat diferite aspecte care susțin sau care sabotează imunitatea. Am detaliat azi partea de alimentație în mod intenționat: la români sărbătorile de iarnă sunt un fel de festival culinar și puțină cumpătare nu strică nimănui.

CUM PUTEM SUSȚINE NATURAL IMUNITATEA?

Pentru o funcționare optimă a sistemului imunitar, asigurați-vă că îi dați corpului:

  • o alimentație bazată pe cât mai multe pe alimente integrale de origine vegetală, neprocesate industrial (deci observați că nu vă bate nimeni la cap să renunțați, mai ales brusc, la carne și să vă aruncați în lactate, dulciuri și făinoase! Din contră, dacă doriți și vă permite starea corpului, puteți face acest lucru, dar înțelept, iată câteva sfaturi de la Dr. Robert Morse, traduse AICI)
  • suficient somn
  • mișcare fizică
  • post negru intermitent
  • bai de detoxificare
  • mersul desculț sau baia de zăpadă
  • relații de calitate, urmăriți AICI materialul meu video ”Despre imunitate ALTFEL”
  • managementul stresului si fricii, ambele distrug imunitatea, explicat cum nici virusul C19 nu e de fapt mortal AICI

 

CUM FUNCȚIONEAZĂ SISTEMULUI IMUNITAR?

Modul în care funcționează sistemul imunitar se numește în limbaj de specialitate ”răspuns sau reacție imunitară”. Răspunsul imunitar constă în identificarea, neutralizarea și eliminarea ”corpurilor străine” care ne afectează sănătatea. Pentru a obține un răspuns imunitar eficient, este nevoie de mai multe sisteme ale corpului și de mai multe tipuride celule care să acționeze împreună pentru a elimina agenții patogeni (virusuri, bacterii, paraziți, fungi etc)

CE ESTE UN VIRUS?

Virusurile sunt particule de ADN sau ARN care nu se pot multiplica singure, de aceea au nevoie de celule gazdă, pe care să le paraziteze. Când un virus intră în corp, își injectează materialul genetic în celule. Celulele infectate produc gene virale care, fie sufocă membrana celulară, fie se acumulează în interiorul celulei până când aceasta se sparge.[1] Odată ce materialul viral este eliberat, acesta infectează și alte celule.

IMUNITATEA ÎNNĂSCUTĂ ȘI IMUNITATEA DOBÂNDITĂ NATURAL

Imunitatea înnăscută este cea pe care o moștenim și cu care ne naștem. Ea recunoaște agenții patogeni și reacționează la aceștia. Când în corp pătrunde un virus, acesta activează imunitatea înnăscută și declanșeză un răspuns imun generalizat, care sprijină corpul să țină sub control infecția, dar care nu poate acționa asupra agenților patogeni specifici. Acest lucru îl face imunitatea dobândită sau imunitate adaptivă.

Imunitatea dobândită natural se formează de-a lungul timpului, pe măsură ce organismul intră în contact cu anumiți agenți patogeni și își formează anticorpii pentru a-i combate. Sistemul imunitar adaptiv este compus din celule specifice, ”antrenate” să răspundă diferit: limfocitele, celulele B și T.[1] Celulele T “patrulează” și caută ”invadatorii”, iar celulele B creează anticorpi.

Diferitele tipuri de celule T coordonează raspunsul sistemului imun adaptiv cu ajutorul sistemului limfatic, inclusiv cu al țesutului limfatic din sistemul digestiv. Cea mai mare parte a sistemului imunitar și a sistemului nervos se afla în sistemul digestiv, al doilea creier (explic aceste lucruri pe îndelete la atelierele online de nutriție).

SUSȚINERE ALIMENTARĂ A IMUNITĂȚII

Puteți susține imunitatea făcând alegeri alimentare respectuoase pentru corp, pentru Dumnezeu și pentru planeta noastră, adică alimente care asigură un flux constant de nutrienți esențiali. Cu alte cuvinte alimente integrale (care se mănâncă cu toate părțile lor componente comestibile) de origine vegetală, neprocesate industrial: fructe, legume, verdețuri, cereale integrale, leguminoase (plante din categoria fasole – linte, fasole, năut, mazăre etc). Acest tip de alimentatie stimulează în mod natural activitatea celulelor Natural Killer. Celulele Natural Killer sunt parte a sistemului imunitar înnăscut axate pe agenți patogeni, inclusiv pevirusuri care provoacă infecții respiratorii uzuale.[2]

1. Fructe și legume proaspete. Cu cât mai puternice culorile, cu atât mai bine. Mănâncă un curcubeu pe zi (citește AICI cum ). Nu uita și de elementul apă în alimentație (citește AICI) Culorile naturale intense semnalizează prezența antioxidanților și a substanțelor naturale anti-inflamatoare, ca de exemplu: caroten, polifenoli, flavonoide, antocianide.

2. Verdețurile amărui (rucola, păpădia, anghinarea). Acestea susțin ficatul care în schimb susține producția eficientă de celule Natural Killer și funcționarea eficientă a celulelor T.[3][4] Vezi și cartea lui Anthony William pentru sănătatea ficatului, cu rețete gustoase și simplu de realizat.

3. Cereale integrale și leguminoase. Conțin fibre, complexul de vitamine B și zinc, care susțin suplimentar sistemul digestiv, respectiv sistemul imunitar.

4. Semințele de in. Sunt sursă bună de acizi grași omega-3, cu rol anti-inflamator și susțin absorbția vitaminelor lipo-solubile A, D and E, cu rol critic în sănătatea sistemului imunitar.[5]

5. Vitamina C, magneziu și seleniu din alimentație, nu de la borcan

SABOTAREA ALIMENTARĂ A IMUNITĂȚII

1. Prăjeli de orice fel. Sunt alimente care produc inflamații și îngreunează răspunsul imunitar.

2. Alimente procesate industrial, inclusiv cereale rafinate (tot ce e din făină albă, patiseri etc), zahăr rafinat sau alte forme de zahăr procesat industrial (vezi mai multe explicate AICI). Toate secătuiesc organismul de nutrienti valoroși și astfel slăbesc imunitatea

3. Cacaua și cafeaua, trebuie consumată cu reținere sau deloc, pentru că sunt alimente acide și secătuiesc rezervele de calciu ale organismului. Un înlocuitor sănătos de cafea, identic la gust si unic in Romania, care va permite să faceți cafea la filtru sau cu zaț, este LUPINA, pe care o gasiti AICI.

4. Carnea, lactatele și derivatele pot fi o sursă de patogeni — inclusiv virusuri — dar și de alte chimicale toxice (animalele sunt vaccinate și tratate obligatoriu cu antibiotice, 80% din producția mondială de antibiotice merge la industria zootehnică). Toate acestea interferează cu sistemul imunitar și sunt inflamatoare.[6][7]

Referințe

(0) T. Colin Campbell Center for Nutriotion Studies, Theresa Houghton – How Does Nutrition Affect the Immune System? (March 20,2020)

(1) “The Immune System.” Johns Hopkins Medicine. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/the-immune-system.

(2) Kerley, Conor. “Can Nutrition Help Prevent Common Cold & Flu Viruses?” Center for Nutrition Studies. March 18, 2020. https://cdn.nutritionstudies.org/can-nutrition-help-prevent-common-cold-flu-viruses.

(3) Mikulak, Joanna, Elena Bruni, Ferdinando Oriolo, Clara Di Vito, and Domenico Mavilio. “Hepatic Natural Killer Cells: Organ-Specific Sentinels of Liver Immune Homeostasis and Physiopathology.” Frontiers in Immunology 10 (2019). doi:10.3389/fimmu.2019.00946.

(4) Four Ways to Show Your Liver Some Love (Your Immune System Will Thank You!) – VitaVibes Blog.” Vitacost.com. December 04, 2016. https://www.vitacost.com/blog/vitamins-supplements/herbs/4-ways-to-show-your-liver-some-love-your-immune-system-will-thank-you.html.

(5) Henson, Heidi. “Breathe Easy: Tips to Support Respiratory Health.” Center for Nutrition Studies. March 12, 2020. https://cdn.nutritionstudies.org/breathe-easy/.

(6) Markantonis, Nikolas, Petra Vasickova, Monika Kubankova, Pavel Mikel, and George Botsaris. “Detection of Foodborne Viruses in Ready-to-eat Meat Products and Meat Processing Plants.” Journal of Food Safety 38, no. 2 (2018). doi:10.1111/jfs.12436.

(7) Greger, Michael. “Poultry Exposure Tied to Liver & Pancreatic Cancer.” NutritionFacts.org. September 13, 2013. https://nutritionfacts.org/video/poultry-exposure-tied-to-liver-and-pancreatic-cancer/.

 

Articolul este scris de Cristela Georgescu si preluat de pe site-ul https://cristelageorgescu.ro/ cu acordul autoarei.