Hrișca- Ce este și ce beneficii aduce sănătății Modalități de preparare și rețete

Alimentația reprezintă un factor important în menținerea sănătății. Dacă nu reușești să mănânci sănătos decât foarte rar, înseamnă că mai este loc de îmbunătățiri în ceea ce privește obiceiurile alimentare. Pentru a reuși să ai o alimentație sănătoasă, trebuie să introduci în dieta ta alimente nutritive. Poți începe treptat, cu câteva produse sănătoase care să constituie baza meselor tale. 


Există numeroase plante care pot aduce diverse beneficii sănătății. Una dintre cele care au devenit populare în ultimii ani este hrișca, alături de quinoa sau semințele de chia. Totuși, ce este hrișca și de ce e bine să o iei în calcul în ceea ce privește alimentația ta? 



1. Hrișca - ce este?

Hrișca poate părea că face parte din familia mare a cerealelor. Totuși, ea nu este o cereală, ci mai degrabă o pseudocereală. 

Hrișca nu conține gluten. De aceea, poate fi o alternativă pentru persoanele care au intoleranță la gluten, deoarece poate fi găsită și sub formă de făină, înlocuind astfel un aliment foarte important.

Că proveniență geografică s-a descoperit că această plantă era cultivată în estul Asiei, de acum mai bine de 8000 de ani. În ceea ce privește prezentul, Rusia este țara care ocupă primul loc în cultivarea de hrișcă. Totodată, ea este și cel mai mare exportator de hrișcă.

În România, condițiile climatice nu permit cultivarea acestei plante, din cauza faptului că ea are nevoie de temperaturi mai joase pentru a se dezvolta. 


2. Hrișca - proprietăți și calorii 

Hrișca - proprietăți și calorii

Despre hrișcă se poate spune că este o plantă cu diverse proprietăți ce pot aduce beneficii sănătății. Valorile nutriționale pe care le are pot încuraja consumarea ei atât în cantități mici, cât și mari. De obicei se regăsește în categorii de alimente precum paste, cereale și leguminoase. În ceea ce privește valorile nutriționale, hrișca se deosebește de cereale, chiar dacă deseori este confundată cu una. 


Zero gluten 

Una dintre cele mai importante proprietăți este lipsa conținutului de gluten. Din ce în ce mai multe persoane descoperă faptul că au intoleranță la gluten. Acest lucru poate fi foarte deranjant, deoarece trebuie să alegi atent ceea ce mănânci, iar majoritatea alimentelor procesate conțin gluten. 


Datorită faptului că semințele sunt cele care se consumă din planta de hrișcă, ea poate fi cumpărată și consumată sub formă de făină. Făina de hrișcă poate înlocui cu succes făina de grâu, care conține gluten. Astfel și cei intoleranți se pot bucura de aceleași preparate, prin înlocuire. 


Valori nutriționale 

Valorile nutriționale sunt cele care diferențiază hrișca de o cereală. Iată câteva informații nutriționale, care sunt calculate pentru 100 de grame:

  • calorii: 350 kcal;
  • proteine: 13 g ;
  • grăsimi: 3 g;
  • fibre: 4 g;
  • zahăr: 0 g; 
  • sare: 0 g;

În plus, hrișca mai conține vitamine și minerale precum mangan, cupru, magneziu, fier, dar și aminoacizi importanți. 


Datorită conținutului de proteine și prezenței fibrelor, hrișca merită să fie introdusă în lista de alimente sănătoase. Ea poate aduce beneficii sănătății, prin consumarea ei în cantități moderate, dar constant. 

3. Ce beneficii are hrișca pentru sănătate?

Hrișca poate aduce beneficii pe termen lung sănătății. Tocmai de aceea, ea face parte din  categoria de superalimente, alături de semințele de in sau de chia. Printre cele mai cunoscute beneficii ale acestui aliment se numără:

  • ajutor în scăderea tensiunii arteriale, datorită fitonutrienților pe care îi conține;
  • scăderea glicemiei. Acest lucru este posibil datorită procesării lente a carbohidraților din hrișcă;
  • poate ajuta la funcționarea optimă a bilei și curăță ficatul de toxine;
  • combate retenția de apă; 
  • contribuie la scăderea colesterolului din sânge;
  • este un adjuvant în digestie;
  • ajută persoanele cu intoleranță la gluten să înlocuiască făina de grâu cu făina de hrișcă, pentru a se bucura de diverse preparate;
  • poate îmbunătăți funcțiile cognitive, memoria și puterea de concentrare; 
  • contribuie la păstrarea unei greutăți optime, deoarece dă senzația de sațietate;
  • poate fi utilizată în diete fără să reprezinte un pericol pentru sănătate. 

Pe lângă toate aceste beneficii, hrișca poate încetini procesul de îmbătrânire al celulelor. Mai mult, prin prezența antioxidanților în compoziția ei, poate reduce riscul formării de celule canceroase. Antioxidanții din hrișcă sunt mai speciali, deoarece procesul de fierbere nu îi distruge, ceea ce este un mare avantaj. 


4. Ce contraindicații poate avea hrișca?

Orice aliment consumat în exces nu este bun, iar asta se poate aplica și la hrișcă, ce poate avea câteva efecte secundare și anume reactivitate alergică. Trebuie să consumi hrișca în cantități moderate pentru a te bucura de beneficiile ei. 


În timpul sarcinii sau al alăptării nu există contraindicații în ceea ce privește consumul de hrișcă de către mamă. Însă, nu este recomandat ca sugarul să consume hrișcă, deoarece el va consuma alimentele potrivite vârstei lui, iar hrișca se află pe lista alimentelor care trebuie introduse treptat, atunci când organismul bebelușul este pregătit. 


În ceea ce privește vârsta de la care poate fi consumată hrișca, aceasta pornește de la 8 luni. Bebelușii pot consuma hrișcă doar după vârsta de 8 luni, atunci când încep să consume mai multe tipuri de alimente. 


În ceea ce privește cantitatea este bine să consumi hrișca moderat, pentru a nu cunoaște și dezavantajele ei. Ca orice alt aliment, hrișca poate dezvolta o reacție alergică dacă este consumată în exces. Pentru a evita acest lucru, este important să ai o dietă diversificată, care să conțină multe tipuri de alimente. 


În afară de bebelușii sub 8 luni pentru care este recomandabil să le fie introduse treptat anumite alimente și persoanele care ar putea fi alergice la hrișcă, nu există alte contraindicații. 


5. Cum poți prepara hrișca?

Cum poți prepara hrișca

Cu siguranță te-ai întrebat ce este hrisca și la ce se folosește. Ei bine, ea poate fi utilizată în diverse forme în preparate. Cel mai des este întâlnită este sub formă de boabe și poate fi găsită în categoria de cereale boabe la majoritatea magazinelor naturiste. Poți găsi hrișcă sub formă de boabe crude sau coapte. O altă formă în care o poți găsi este făina. Aceasta se obține din boabele coapte. 


În funcție de forma în care o găsești, trebuie să o prepari corespunzător:

  • Crudă

Boabele de hrișcă crude trebuie să fie puse într-un bol la înmuiat peste noapte pentru a putea fi ulterior preparate. Raportul este de aproximativ 3 căni de apă la o cană de boabe de hrișcă. Dacă nu reușești să le pui la înmuiat, poți să le coci în cuptor. 

  • Coaptă 

Probabil cea mai căutată formă, hrișca deja coaptă poate fi consumată mai ușor. În cazul acesteia, înmuierea peste noapte nu mai este necesară. Poți să o fierbi pur și simplu în apă timp de maxim 30 de minute și este gata de servit. 

  • Făină 

Hrișca deja măcinată sub formă de făină se regăsește în majoritatea alimentelor fără gluten deja preparate, însă o poți cumpăra și să prepari diverse rețete chiar la tine acasă.


Dacă ai nevoie de făină de hrișcă și nu găsești, poți să o obții din boabe de hrișcă dacă le treci printr-o râșniță de cafea. Ai grijă însă ca hrișca să fie coaptă, pentru a se transforma în făină și nu într-o pastă așa cum se întâmplă dacă dai prin râșnită boabele crude. 


Orice formă de hrișcă vrei să utilizezi în prepararea mâncării este bună, deoarece nici prin fierbere sau coacere ea nu își pierde din proprietățile nutritive. 

6. Rețete simple și delicioase cu hrișcă

Iată câteva rețete simple și delicioase pe care le poți încerca pentru a introduce cu ușurință fulgii de hrișcă în alimentația ta și a familiei tale:


Pilaf de hrișcă cu legume 

Hrișca poate să fie alimentul principal dintr-un preparat simplu, fără gluten și de post, pilaful cu legume. 


Ingrediente:

  • 250 g hrișcă;
  • 2 morcovi;
  • 1 ceapă;
  • 1 ardei gras roșu; 
  • 5-7 ciuperci;
  • 2 linguri ulei de măsline;
  • sare și piper;
  • poți adăuga și alte legume la alegere;

Preparare

Lasă hrișca la înmuiat peste noapte sau să se hidrateze aproximativ 3 ore în apă înainte să o gătești, în funcție de cât de tari îți dorești să rămână boabele în preparat. 


Taie ceapa, morcovii, ardeiul și ciupercile. Într-o tigaie încinge cele 2 linguri de ulei. Călește timp de 2 minute ceapa, apoi adaugă pe rând ciupercile, morcovii și ardeiul. Călește toate legumele timp de câteva minute. 


Ia apoi o oală și pune în ea compoziția din tigaie. Peste ea pune hrișca și adaugă apă atât cât să acopere toate ingredientele din oală. Pune oala la fiert timp de 20-30 de minute, pentru a se găti hrișca. Poți servi pilaful ca fel principal sau ca garnitură. 


Clătite dulci sau sărate, fără gluten

O alternativă excelentă pentru cei cu intoleranță la gluten, clătitele din hrișcă le pot înlocui pe cele clasice simplu și ușor. Mai mult, ele pot fi consumate și în cadrul unei cure sau diete sănătoase. Se pot prepara clătite dulci sau sărate, în funcție de preferințe. 


Clătite din hrișcă de post 

Ingrediente:

  • 150 g făină de hrișcă;
  • 500 ml lapte de migdale sau cocos;
  • 1 praf de copt;
  • 1-2 linguri de zahăr sau sirop de agave;
  • 2 linguri de ulei;
  • o linguriță de esență de rom sau vanilie;
  • 1 vârf de cuțit de sare;
  • gem la alegere sau sirop de arțar și nuci pecan;

Preparare:

Într-un bol se adaugă mai întâi laptele. Apoi treptat se adaugă făina de hrișcă și se amestecă utilizând mixerul sau un tel. Se adaugă făină până când se obține consistența dorită.


Se adaugă apoi zahărul, praful de copt, esența și sarea. Se amestecă până la omogenizare și se pune la foc o tigaie cu o linguriță de ulei. După ce s-a încins bine uleiul, se poate adăuga cu ajutorul unui polonic cantitatea necesară pentru o clătită. 


După ce ai terminat de făcut clătitele le poți imple cu gemul tău preferat. Ca alternativă, poți să lași clătitele simple, dar să adaugi peste ele sirop de arțar și nuci pecan. 


Clătite sărate 

Ingrediente:

  • 150 grame făină de hrișcă;
  • 400 ml lapte;
  • 1 ou;
  • 1 praf de copt; 
  • 1 linguriță de sare; 
  • 2 linguri ulei;

Pentru umplutură:

  • 100 g șuncă sau fâșii din piept de pui sau curcan;
  • 50 g ciuperci;
  • 50 g cașcaval sau mozzarella; 
  • ½ ardei gras roșu;
  • 1 lingură de ulei;
  • sare și piper după gust; 

Pentru prepararea clătitelor se adaugă mai întâi făina apoi treptat laptele. Este indicat ca aceste clătite să fie puțin mai groase decât cele obișnuite. Se mixează bine, apoi se adaugă oul, praful de copt și lingurița de sare într-un bol. 


Pune o tigaie la foc cu o linguriță de ulei. Cu ajutorul unui polonic, adaugă cantitatea de compoziție necesară pentru o clătită în tigaie și rumenește-o pe ambele părți. Repetă procesul până compoziția se termină, adăugând câte o linguriță de ulei atunci când nu mai este în tigaie. 


Pentru prepararea compoziției va trebui mai întâi să tai ciupercile, șunca sau puiul și ardeiul. Cașcavalul sau mozzarella poți să le dai pe o răzătoare. Este indicat să tai ingredientele în fâșii, însă nu foarte mărunt, pentru a nu se crea o pastă din ele când vor fi puse la foc.


După ce le-ai tăiat, pune la foc o tigaie și adaugă o lingură de ulei. Când s-a încins uleiul, adaugă mai întâi ciupercile și ardeiul. Rumenește-le puțin apoi adaugă șunca sau puiul. 


După ce s-au rumenit toate ingredientele, adaugă cașcavalul sau mozzarella peste compoziția din tigaie uniform și acoperă tigaia cu un capac. Stinge focul și lasă 2-3 minute capacul pe tigaie, pentru a se topi cașcavalul. 


Pune pe o farfurie o clătită și pune o parte din compoziție pe jumătate de clătită. Împăturește clătita în două sau în patru, în funcție de preferință.


Așadar, hrișca este un superaliment care ar trebui să facă parte din alimentația ta. Avantajele consumului de hrișcă sunt nenumărate, iar printre cele mai importante sunt reducerea riscului de a dezvolta celule canceroase, scăderea tensiunii arteriale și a glicemiei. Pe lângă aceste beneficii, hrișca este un aliment nutritiv și poate aduce organismului aportul necesar de aminoacizi, fibre, vitamine sau minerale și astfel o calitate mai bună a vieții.  Marile plusuri ale acestui aliment sunt faptul că nu conține gluten, poate fi găsit în diverse forme și este ușor de integrat în rețete delicioase.


Adaugă-l și tu în alimentație pentru a te bucura de beneficiile sale! 



Surse foto: unsplash.com, pixabay.com

Lasă un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de a fi publicate